Zeytin ağacını budamak çok hassas ama iyi bir hasat yapmak istiyorsanız gerekli bir işlemdir: İşte kesinlikle bilmeniz gereken tüm teknikler
Barışın ve yeniden doğuşun simgesi olan zeytin ağacı, ülkemizde bereketli bir şekilde yetişen , Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Meyvelerinden, dünyanın en iyi ve en çok yönlü ürünlerinden biri olan zeytin elde edilir: sızma zeytinyağı. Biz İtalyanlar, onun büyük üreticileriyiz, o kadar ki bu değerli yeşil altın, şüphesiz bölgemizin en mükemmellerinden biridir. Siz de biraz zeytin ağacı yetiştirmek ister misiniz? Endişelenme: göründüğünden daha kolay. Ancak belki de en hassas an olan budamaya dikkat etmelisiniz . Nasıl yapılacağını görelim.
Zeytin ağacı, bitkinin özellikleri
Zeytin ağacı (bilimsel olarak Olea europaea olarak adlandırılır), çalılar ve dişbudak ve yasemin gibi süs bitkilerini içeren Oleaceae familyasına ait bir meyve ağacıdır . Kökenleri belirsizdir: köklerinin, eski zamanlardan beri yemyeşil ormanlarda yabani zeytin ağacının kendiliğinden büyüdüğü Küçük Asya’da olduğuna inanılmaktadır. Bitki daha sonra Yunanistan’da ve daha sonra, şu anda gıda amaçlı (hem zeytin tüketimi hem de sızma zeytinyağı üretimi için) yetiştirildiği tüm Akdeniz bölgesinde yayılmasını buldu.
Meyvesinin ekimden sadece 3/4 yıl sonra başladığı ve en az 9/10 yıl sonra zirveye ulaştığı göz önüne alındığında, yavaş büyüyen yaprak dökmeyen bir ağaçtır . Aynı zamanda çok uzun ömürlüdür, çünkü – ideal iklim koşullarında – bin yıldan fazla yaşayabilir. Yaprakları mızrak şeklinde, alt tarafı gümüşi beyaz (kalın tüylerin olduğu yerde) ve üst tarafı yoğun koyu yeşildir. İlkbaharın sonlarına doğru bitki çiçekleri : Harika bir gösteri sunan küçük beyaz çiçeklerden oluşan bir isyandır.
Meyve, zeytin adı verilen etli bir sert çekirdekli meyvedir: birçok çeşidi vardır ve hepsi de ilginç beslenme özellikleri bakımından zengindir. Genel olarak, aslında zeytin , kalp damar sağlığı için yararlı olan omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini ve birçok hastalığa yakalanma riskini azaltan antioksidanları önemli miktarlarda sağlar. Meyvenin sıkılmasından sızma zeytinyağı elde edilir : çeşni olarak kullanılır, ünlü Akdeniz diyetinin temelidir ve vücuda değerli besinler sağlayarak her yemeğe lezzet katar.
zeytin ağacı ne zaman budanır
Zeytin ağacı yetiştiriciliğinde budama en önemli işlemlerden biridir. Bu nedenle, nasıl ve ne zaman uygulanacağını bilmek önemlidir: Her müdahale bitkinin refahını amaçlamalı ve en iyi şekilde uygulanmalıdır. Önce budama yapmak için doğru zamanın ne olduğuna bir bakalım. Hemen söylemeliyiz ki her zeytinlik için geçerli olan genel bir kural yoktur : iklime ve bulunduğunuz coğrafi bölgeye göre zamanlar değişir. Ancak, prensipte kesintilerin yapılacağı en iyi ayları belirlemek mümkündür.
Kış sonu ile bahar başı arasında (Şubat ve Nisan ayları arasında) kuru budama adı verilen ilk müdahale yapılmalıdır. Bitki vejetatif dinlenme halindeyken yeni bir çiçeklenmeden önce yapılması gereken asıl işlemdir. Daha sıcak bölgelerde, budama Ocak veya Şubat aylarında öne alınabilirken, kuzey İtalya’da Nisan veya Mayıs ayına kadar beklemek daha iyidir: zeytin ağacı aslında çok dirençli bir bitkidir, ancak soğuktan ve kesilmelerinin onu açığa çıkarmasından korkar. Olumsuz iklim koşullarında gerçekleştirilirse hastalıklara karşı .
Gerekirse, yaz mevsiminde ikinci bir budama ( yeşil budama olarak adlandırılır) yapabilirsiniz : ancak, bu müdahale gerekli olan minimum seviyeye indirilmelidir. Amacı, ölü veya ciddi şekilde hastalıklı dalları ortadan kaldırmak, aynı zamanda bitkiye ve ürününe zarar verebilecek emicileri ve emicileri de ortadan kaldırmaktır. Öte yandan, kesinlikle kaçınmanız gereken şey, erken budamadır, yani Kasım ve Aralık aylarında , çünkü dinlenme aşamasında ağacı uyandırabilir.
zeytin ağacı nasıl budanır
Zeytin ağacının ne zaman budanacağını gördük, şimdi geriye sadece kesim yapmak için en yararlı tekniklerin hangileri olduğunu bulmak kaldı . Her şeyden önce, her “yara izinin” bitkiyi olası hastalıklara maruz bıraktığı unutulmamalıdır: bu nedenle, mükemmel bakım durumunda temiz ve bakımlı aletler kullanmanız önemlidir. Ayrıca bitkiyi parazitlerden ve mantarlardan koruyan kabuğa zarar vermemeye de dikkat etmelisiniz. Yapılacak kesim çeşitleri ise zeytin ağacının yaşına göre farklılık göstermektedir.
Çiftlik budama
Bitkiyi diktikten sonraki ilk yıllarda ona doğru şekli veren periyodik kesimlerle müdahale etmek önemlidir. Bu tür işleme terbiye budaması denir ve genellikle zeytin ağacının ömrünün üçüncü veya dördüncü yılına kadar yapılır. Nasıl pratik yapıyorsun? Öncelikle bitkinizi diktikten hemen sonra gövdeyi yerden yaklaşık 60/70 cm yukarıdan kesin. Ana dallar bundan doğacak : en sağlam ve güçlü olanlardan üç veya dördünü seçin, ağaçtan yalnızca değerli besinleri çalacak en zayıf olanları eleyin.
İlkini takip eden yıllarda zeytin ağacınız yavaş yavaş seçtiğiniz şekli alacaktır . Bitki, yaşamının bu döneminde, dalların birbirine geçmesini veya ağacın şeklinden çıkmasını önlemek için kontrol altında tutmanız gereken bereketli bir taç geliştirir. O halde üreme budaması sırasında kesintiler en aza indirilmelidir. Zeytin ağacının temel yapısını belirledikten sonra, yalnızca emici ve emicileri , yani gövdede veya dallarda ortaya çıkan dikey dalları ortadan kaldırmanız gerekecektir .
Üretim budaması
Yaşamın dördüncü yılında zeytin ağacı meyve vermeye başlar . Bu noktada, kışın sonlarında (veya coğrafi bölgeye bağlı olarak ilkbaharda) yapılan düzenli budama başlar. Bu durumda üretim budamasından bahsediyoruz : kesimler aslında artık bitkiye şekil vermeyi değil, onu mümkün olduğu kadar verimli hale getirmeyi amaçlıyor. Bunu yapmak için, öncelikle yaprakların doğru dengeyi korurken bereketli bir şekilde büyümeye devam ettiğinden emin olmanız gerekir.
Öyleyse git ve birbirini kesen ve sürekli gölgede kalan dalları ortadan kaldır: bunlar aslında üretken değiller ama yine de bitkinin geri kalanından besinleri alıyorlar. Bu şekilde, güneş ışığının ve havanın yeşillik içinde iyi bir şekilde dolaşmasına izin vererek zeytin ağacını canlandıracaksınız. Münavebe fenomenine yol açabilecek fazla üretimi azaltmak da önemlidir (yani, özellikle zengin bir zeytin yılı, ardından çok kötü bir mevsim).