Press ESC to close

Eski bulaşık süngerlerinizi atmayın: bitkilerinizi koruyabilir ve büyütebilirler

Birçok kişi mutfak süngerlerinin sadece mutfakta kullanılabileceğini düşünür. Tekrar düşün! Hatta mutfak dışında, örneğin bahçenizde de kullanmanız mümkün. Mutfak süngerlerinizi nasıl geri dönüştüreceğinizi öğrenin ve onlardan en iyi şekilde yararlanın!

Mutfak süngerlerinin geri dönüşümü: bahçede nasıl yeniden kullanılır?

mutfak süngerleri

Bir şey eskidiğinde, insanların onu atıp yenisini alma eğiliminde olduğunu hiç fark ettiniz mi? Ancak bazı gündelik nesneleri çok orijinal bir şekilde geri dönüştürmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Bu, özellikle kendi bitkilerinizi yetiştirmek için kullanılabilecek eski mutfak süngerleri için geçerlidir!

Süngerleri toprakla birleştirin

Süngerleri geri dönüştürmenin bir yolu onları toprakla karıştırmaktır. Bunu yapmak için ihtiyacınız olacak:

  • Makas
  • bir mutfak süngeri
  • Bir tencere

Öncelikle süngeri yaklaşık 1 cm genişliğinde küçük parçalar halinde kesmeniz gerekiyor. Daha sonra homojen bir bütün elde etmek için saksıyı saksı toprağı ile doldurmalı, sünger parçalarını ilerledikçe atmalısınız.

Küçük sünger parçaları, yaratılan boşluklar sayesinde bitki köklerinin hızlı ve optimum şekilde büyümesini sağlayacaktır. Nitekim köklerin en iyi şekilde gelişebilmek için suya ihtiyaç duymalarının yanı sıra havaya da ihtiyaç duyduklarını unutmamak gerekir  .

Yaprak bitleriyle savaşın

Bir bitkinin yapraklarındaki yaprak bitleri

Yaprak bitleri  çoğu bitki için hala bir vebadır ve kurtulmak son derece zor olabilir. Bu durumda bir mutfak süngeri de işinize yarayacaktır. Zararlıları öldürmek için tasarlanmış herhangi bir ürüne batırın ve onunla dalları temizleyin.

Köstebek ve fare avlamak

Yaprak biti mahsulü yukarıdan yok ederse, köstebekler aşağıdan kazar. Onları her şeyden çok korktukları bir kovucu ile korkutabilirsiniz: uçucu yağlar. Süngeri seçtiğiniz esansiyel yağa batırın ve saksı toprağına yerleştirin. Köstebeğin kokunun kaynağına yaklaşmak istemesi pek olası değildir. Fareler de bu kokulara karşı hassastır.

 Tohumdan bitki

Eski mutfak süngerlerinin bir diğer kullanım alanı da tohumlarından bitki dikilmesidir. Bu durumda süngeri tamamen ayırmadan ikiye ayırmak gerekir. Bu, süngerin diğer tarafına ulaşacak kadar derin olmayan bir kesi yapmanız gerektiği anlamına gelir. Bu noktada seçilen bitkinin tohumları yeni oluşturulan yuvaya aralarında en az 2 cm mesafe olacak şekilde yerleştirilebilir. İşlem bittikten sonra biraz su içeren bir kaba süngeri yerleştirmeniz ve tohumların çimlenmesini sabırla beklemeniz gerekecektir.

2 hafta sonra ilk sonuçları görebilmeniz gerekir ve fideler yaklaşık 8-10 cm çapa ulaştığında, onları topraklı daha büyük bir saksıya nakletmek gerekecektir.