
Bitkilere neden kabartma tozu koymalıyız? Bunu her zaman yapmamızın çok özel bir nedeni var.
Kabartma tozu, her evde bulunabilen çok yönlü bir üründür. Çeşitli yüzeyleri temizlemek ve kurutulmuş sebzeleri etkili bir şekilde yumuşatmak dahil olmak üzere çok çeşitli işlevleri yerine getirmede mükemmeldir.
Ayrıca, özellikle ağır bir yemek yedikten sonra sindirime yardımcı olarak rahatlama sağlar.
Birçok insan, bikarbonatın bahçelerin, meyve bahçelerinin ve bitkilerin ekolojik korunmasında değerli bir araç olabileceğinin farkında değil .
Etkinliği özellikle asma, kabak ve adaçayı gibi çeşitli bitkileri etkileyen yaygın bir patojen olan külleme ile mücadele etme yeteneğinde belirgindir.
Tarımda, iki farklı bikarbonat formu vardır: sodyum bikarbonat ve potasyum bikarbonat .
Bu bileşikler yapı olarak benzer olsalar da, özellikle mantar hastalıklarıyla mücadelede belirli amaçlara hizmet ederler.
Özellikleri, etkili bir mantar öldürücü tedavi sundukları için onları organik tarım için en uygun seçim haline getirir.
Kabartma tozu bulmak kolay bir iştir ve aynı zamanda ekonomik bir seçenektir. Ayrıca, hem aile arazileri hem de normal bahçeler için ideal bir seçimdir .
Şimdi kabartma tozunun ayırt edici özelliklerini inceleyelim ve potasyum bikarbonat ile karşılaştıralım.
Ayrıca, kullanımı için uygun durumları ve tedavileri yürütmek için uygun yöntemleri tartışacağız .
Potasyum bikarbonat ve sodyum bikarbonat
Bikarbonat söz konusu olduğunda, kabartma tozu ile potasyum bikarbonatı birbirinden ayırmak önemlidir.
Bu iki bileşik benzerlikler paylaşsa da, hem moleküler yapılarında hem de tarımsal uygulamaları için resmi sınıflandırmada farklılık gösterirler .
Kimyasal olarak karbonik asidin sodyum tuzu olarak bilinen sodyum bikarbonat, oda sıcaklığında suda çözülebilen ince beyaz, kokusuz bir tozdur.
Soda külü, su ve karbondioksitin birleşiminden elde edilir. Tarımda, sodyum bikarbonat ” canlandırıcı ” olarak sınıflandırılır ve bitkilerin doğal savunma mekanizmalarının güçlendiricisi olarak kabul edilir.
Bu sınıflandırma , İtalya’daki organik sektörü yöneten mevcut Avrupa mevzuatını entegre eden 18.07.2018 tarihli yeni DM 6793’ün Ek 2’sinde belirtilmiştir .
Potasyum bikarbonat, özellikle potasyum karbonattan türetilen bir karbonik asit türevidir.
Kabartma tozundan farklı olarak, öncelikle bir tonik yerine bir böcek ilacı olarak kabul edilir. Sonuç olarak, mevcut pestisit düzenlemelerinin yetki alanına giriyor.
Neyse ki, etkinliği sadece bir günle sınırlı ve meyve olgunlaşmadan tedavinin yapılmasına izin veriyor .
“Olgun” teriminin, son işlem ile hasat arasında gün cinsinden ölçülen belirlenmiş zaman aralığını ifade ettiğine dikkat etmek önemlidir.
Profesyonel çiftçiler, özel bir eğitim kursunun sonunda verilen bir belge olan gerekli “ruhsata” sahiplerse, böcek ilacı kullanabilirler.
Tersine, amatör çiftçiler şu anda böyle bir izne ihtiyaç duymamakta ve profesyonel kullanıma yönelik olanlar dışındaki ürün formatlarına erişime sahiptir.
Bununla birlikte, tüm pestisit endüstrisini , konvansiyonel tarımda bile etkili bir şekilde düzenleyen ve sınırlayan NAP’ın (Ulusal Eylem Planı) 2015 yılında yürürlüğe girmesinden bu yana, bireylerin satın alabileceği ürün yelpazesi önemli ölçüde azaldı.
Sonuç olarak, bu zararlı, kirletici ve sağlığa zarar veren maddelerin tedbirsiz kullanımını sınırlamıştır.
Bu şekilde, insanlar bahçelerine, meyve bahçelerine ve çimenliklerine bakarken daha çevre dostu alternatifleri tercih etmeye teşvik edilir .
Neden bitkilere kabartma tozu koyuyorsunuz?
Bitkileri belirli mantar veya kriptogamik rahatsızlıklara karşı koruma amacına hizmet eden iki çeşit kabartma tozu vardır.
Sıvı çözeltinin pH’ını yükselterek, bikarbonatın varlığı, zararlı mantar misellerinin büyümesi ve genişlemesi için elverişsiz koşullar yaratır .
Bu da, dehidrasyonlarına ve ardından daha fazla yayılmalarının önlenmesine yol açar.
Tedaviler nasıl yapılmalı
Bikarbonatın iki varyantını kullanan tedavilerin istenen sonuçları vermesi için, bozukluğun ilk belirtileri ortaya çıkar çıkmaz müdahalenin derhal yapılması esastır.
Etki esas olarak önleyicidir ve daha fazla ilerlemeyi engellemeye hizmet eder , ancak halihazırda önemli ölçüde zarar görmüş bitkileri eski haline getirme yeteneğinden yoksundur.
Sodyum bikarbonatın kullanımı, hektolitre su başına 500 g ila maksimum 1500 g arasında değişen istenen konsantrasyona bağlıdır .
Bu tavsiye edilen miktarlar, serpme makinelerinin kullanıldığı geniş alanlar için geçerlidir, ancak aynı oran küçük ölçekli ürünler için de geçerlidir.
Örneğin 1 litrelik sprey şişede solüsyon hazırlanırken 5-15 gr karbonat eklenmesi önerilir . Tersine, 15 litrelik bir sırt çantası pompası kullanıldığında ideal miktar 75-225 gram civarında olacaktır .
Çevre dostu olsun ya da olmasın, her türlü bitki koruma ürününü kullanırken önerilen dozaja bağlı kalmak çok önemlidir.
Kabartma tozu gibi görünüşte zararsız maddeler bile aşırı uygulandığında yanıklara neden olabilir ve zamanla toprakta biriktiğinde pH’ın yükselmesine neden olabilir. Potasyum bikarbonatın aşırı kullanımı ile benzer problemler ortaya çıkar.
Potasyum bikarbonat söz konusu olduğunda, ticari ürün etiketi, çeşitli türler için önerilen dozları (farklılıklar olsa da) ve kullanım için gerekli önlemleri sağlar .
Tedavilerin etkinliğini garanti etmek için, günün daha serin saatlerinde gerçekleştirilmesi esastır.
Bitkiler üzerinde potansiyel olarak fitotoksisite olarak bilinen zararlı bir etkiye yol açabileceğinden, ortam sıcaklıkları 35°C’yi aştığında bitkileri işlemekten kaçınmak özellikle önemlidir .
Bu sınırlama, aşırı yüksek sıcaklıklarda kükürt uygulamaları bile yeterli olmayabileceğinden , yaz aylarında kabakgillerde külleme ile mücadelede zorluk teşkil eder .
Bu gibi durumlarda soğuk günleri sabırla beklemek ve bu arada en çok etkilenen yaprakları çıkarmak gerekir.