Sarmaşık, begonvil, yasemin, wisteria ve hanımeli. Yerde değil, aynı zamanda evin balkonunda büyümek için bitkilere tırmanıyorlar.

Tırmanma bitkileri, evin balkonunda veya terasında yeşil renkte bir duvar giydirmek için ideal seçimdir. Ama hepsi bu kadar değil. Örneğin, bir kafes üzerinde bir sarmaşık yetiştirmeyi seçerek, göze çok hoş gelen pratik bir rüzgar kırıcı elde edebilirsiniz. Balkona yerleştirilecek tırmanma bitkileri arasında sadece seçim utancı var: Yetiştirilmesi kolay ve mükemmel verim öneriyorum.

Hangi tırmanma bitkileri seçilmeli

İşte en popüler tırmanma bitkilerinin kısa bir listesi:

  • Sarmaşık
  • Sahte yasemin
  • Wisteria
  • Begonvil
  • Hanımeli

Saksılarda yetişecek dağcılar

Elbette balkonunuzdaki saksılarda en çok yetiştirebileceğiniz bitkilerden biri sarmaşıktır. Güzel yaprakları ve çok dayanıklı dalları olan bir bitki. Gölgede bile bereketli büyür ve yetiştirildiği duvarın iyi bir şekilde kaplanmasını garanti eder. Bununla birlikte, sarmaşık, doğrudan güneşe maruz kalmayan parlak bir pozisyonu ifade eder. Yaz aylarında haftada en az bir veya iki kez bolca ıslatmanız gerekirken, kışın her 15 günde bir biraz su içmeniz gerekir.
Sarmaşık kesimlerle çoğalır: Bu işlem için dallar Temmuz, Ağustos veya sonbahar aylarında alınmalıdır.

Başka bir saksı bitkisi hanımeli. Kendisini destekleyen destek üzerinde kendini bükme özelliğine sahip çok sağlam bir dağcıdır. Zümrüt yeşili yaprakları ve çok hoş kokulu çiçekleri bu bitkiyi teras veya balkon için gerçek bir süs haline getirir.
Bitkiyi bir fidanlıkta satın alırsanız, sadece eylül ayından mayıs ayına kadar daha büyük bir tencereye ve özellikle hanımeli patlaması nedeniyle boğulma eğiliminde olacak diğer bitkilerden uzağa ekmeyi unutmayın (hatta sadece bir yıl içinde 4-5 metre yüksekliğe ulaşır).

Daha hızlı büyüyen tırmanma bitkileri

Rhynchosperm veya “sahte Yasemin” büyümek için en hızlı olanıdır ve gerçek olandan farklıdır çünkü soğuğa karşı çok daha dayanıklıdır. Çiçekleri beyaz ve hoş kokulu ve yaprakları kışın bile her zaman yeşil, güzel bir koyu yeşildir. Büyümesi son derece kolaydır, sadece sert soğuğu ve boğucu sıcağı taşıdığı için değil, aynı zamanda saksılarda bile iyi kaldığı için. Büyüdükçe dalları istenen yönde yönlendirilmelidir: çok fazla su gerektirmez, yaz aylarında her 3-5 günde bir veya toprak kuru görünür görünmez sulamak yeterlidir. Genç bitkiler nisan-eylül ayları arasında her 15 günde bir döllenmelidir.

Latin Amerika’ya özgü bir tırmanma bitkisi olan begonviller çok kuvvetlidir ve aynı zamanda hızlı bir şekilde büyür, gerçek bir dal, yaprak ve parlak renkli çiçek çağlayanı geliştirir. Güneşli bir pozisyon bu bitki için en iyi çözümdür, aksi takdirde çiçek açtığını görmeme riskiniz olan gölgeye yerleştirmek. Begonviller soğuk ve kış donlarından korkar, bu nedenle kışın gelmesiyle korunmalıdır.

Tırmanma bitkileri nasıl yetiştirilir

 

Bu tür bitkilerin nasıl yetiştirileceğini daha iyi anlamanızı sağlamak için mükemmel bir tırmanma bitkisine bir örnek Wisteria’dır. Wisteria, çapı çok büyük olmasına rağmen, bir tencereye de ekilebilir.

Şimdiye kadarki en güzel tırmanma bitkilerinden biridir. Mor, leylak ve pembe çiçekleri kümeler halinde birleşir ve çok hoş kokulu. Wisteria güneşli bir alanı tercih eder, gölgeye konursa ölmez, ancak çiçeklenmesi biraz cezalandırılır. Büyümesi kolaydır, özellikle ekim aşamasından sonra, genellikle sonbahar veya kış aylarında yapılır. En az 60 cm’lik derin bir tencere almanız gerekir; Bitki neredeyse tüm tencereyi kökleriyle kapladığında, köklerin üçte birini çıkarmanız ve bitkiyi budamanız gerekir, her zaman beslenmek için gerekli yapıdan yoksun olmadığından emin olun. Bu noktada daha evrensel toprak ekleyin ve wisteria’yı bir desteğe bağlayarak saksılayın.

Kullanımı destekleyen özellikler

Bitkilere tırmanmak için en çok kullanılan destekler, ister sürdürülebilir ister bakmak için güzel olsunlar, ahşap ve bambu sazlarıdır. Tel de kullanılabilir. Bir destek olarak, çok basit tırmanma bitkileri için bir kafes de inşa edebilirsiniz. Eldiven ve dört bambu kamışı yeterli olacak

Tırmanma bitkileri bakımı nasıl yapılır

Tırmanma bitkileri özellikle sıcak ve kurak mevsimlerde sulanmalıdır. Toprak su kıtlığı açısından sürekli kontrol edilmelidir. Saksılarda yetişen türler ve yaprak dökmeyen türler kış aylarında bile sulanmalıdır.