Bir sebze bahçesi oluşturmak için elinizi denemek ister misiniz? Sonra kendinizi iş eldivenleri, kürek ve tırmıkla silahlandırın, çünkü yapılacak iş uzundur: toprak hazırlığından gübreye, ekimden son hasada kadar, çabalarınız masaya getirdiğiniz sebzelerle ödüllendirilecektir!

 

Siz de km 0’da gıda ürünleri tarafından fethedildiniz. Böylece kendi küçük bir arsanızı yapmaya ve sebzelerinizin büyüdüğünü görebilmek, onları toplayabilmek ve ürünlerinizi masaya getirebilmek için bir sebze bahçesi açmaya karar verdiniz. Nereden başlamalı? İlk adım toprak hazırlığına adanmıştır (ve belki de en yorucu olanıdır!). Ellerinizde kabarmayı önlemek için iş eldivenlerine, kürek, tırmık, kazma, kürek ve gübreye ihtiyacınız var.

Yeni başlayan biriyseniz, korkmayın. Talimatları adım adım izleyin ve belki sizden daha deneyimli birinden tavsiye isteyin veya konuyla ilgili bazı kitaplar okuyun. Ve sonra sadece yaparak öğrendiğinizi unutmayın, bu yüzden özellikle başlangıçta çok fazla hata yapmaktan endişelenmeyin. Bir bahçecilik uzmanıysanız, belki de sizden veya henüz yetiştirmeye cesaret edemediğiniz bazı bitkilerden kaçan bazı numaralar vardır. Bu doğru zaman olabilir.

Toprak hazırlığı

Düşünülenin aksine, toprağın kış başında hazırlanması gerekir. Aslında, toprak hareket ettirilmeli, döllenmeli ve ilkbaharda ekimden önce dinlenmelidir.
Bu noktada kollarımızı sıvamanın zamanı geldi. İlk önce toprağı kazmanız, bahçenizi yapacağınız toprağı çevirmeniz ve yabani otların ve yabani otların köklerini ortadan kaldırmanız gerekir. Ayrıca mümkün olduğunca çok taşı çıkarın, böylece toprağı daha sonra çalışmak daha kolay olur.
Toprağı gübre ile besleyin: en iyisi at olanıdır, ama aynı zamanda en pahalı olanıdır; Aksi takdirde, gübreleme için mükemmel olan kompost kullanın, çünkü toprağı çok gevrek hale getirir.
Daha büyük topakları doğrayın, kazma ve tırmıkla size yardımcı olun ve sonunda toprağa eklenen gübre ile iyice karıştırın. Sonunda, toprağın yüzeyi mümkün olduğunca düzgün ve düzleştirilmiş olmalıdır.

Ekimden önce

Çabalar burada bitmedi. Bahçe arazisi ekimden hemen önce tekrar çalışılmalıdır. Yabancı otlar ve yabani otlar hala mevcutsa uzaklaştırılmalı, ayrıca büyük ve orta büyüklükteki taşlar ortadan kaldırılmalıdır.
Toprağı ufalanana ve iyi tesviye edilene kadar çalıştırın. Bu noktada sebze bahçenizi düzenleyebilirsiniz. Hangi ürünleri yetiştirmek ve araziyi farklı büyüklükteki alanlara bölmek isteyeceğinizi düşünün; Fideler ve tohumlar, aralıklarla aralıklı oluklara yerleştirilmeli ve su akışını takip edecek eğime göre enine yapılmalıdır. Olukların mesafesine nasıl karar veriyorsunuz? Sadece hangi sebzeleri yetiştireceğinizi ve hasattan hemen önce yetiştirilen bitkilerin ne kadarının olacağını hayal ederek.
Bir diğer önemli husus, fidelerin oluklara nasıl yerleştirileceğidir: ilkbahar veya yaz ürünleriyse, suyun dağılmasını önlemek için fideleri oluklara yerleştirmelisiniz; Bunun yerine kış ürünleri için, suyun olası durgunluğunu önlemek için onları oluklarda hazırlayacağınız toprak dağlarının tepesine yerleştirmeniz gerekir.

Ne büyümek için

Yetiştirilmesi kolay sebzeler ve daha zorlu olan diğerleri vardır. Kürek ve tırmıkla yeni başlayan biriyseniz, en basit olanlara odaklanmak daha iyidir.
Domates de bunlardan biri. İyi güneşe maruz kalma ve pH6 ile pH7 arasında toprak asitliğine ihtiyaç duyar. Her tohum için bir delik kazın ve delikleri en az 30 cm boşlukta bırakın. Bu bir tırmanma bitkisidir, bu yüzden büyümesini destekleyen bir yapı edinin.

Kabak ilkbaharda, mart-mayıs ayları arasında ekilmelidir. Her delik için iki veya üç tohum koyun ve aralarındaki delikleri en az bir metre boşluk bırakın. Kabak çok fazla suya ihtiyaç duyar, bu yüzden her gün su ve birkaç hafta içinde ilk sürgünleri göreceksiniz!

Havuçsuz bir sebze bahçesi düşünemiyorum. Ohga’da  havuçların nasıl yetiştirileceğini zaten açıkladık.  Onları ocak-ekim ayları arasında ekmeniz gerekir. Ayrıca bu durumda, her delik için birkaç tohum koyacağınız iyi aralıklı delikler açın. Toprağın her zaman nemli olmasına dikkat edin, özellikle bitkiler hala büyüme aşamasındayken, gerektiği gibi su.

Marul bahçenize süs dokunuşu verecektir: yaprakları aslında çok güzel, geniş ve parlak yeşildir veya bazı çeşitler için sarımsı ila kırmızıya eğilimlidir. Folik asit ve A vitamini bakımından zengin salata için mükemmel olan marulun iyi döllenmiş bir toprağa ihtiyacı vardır. Tohumlar 8 ila 16 santimetre derinlikte ekilmeli ve günlük olarak sulanmalıdır.

Demir ve kalsiyum bakımından zengin olan ıspanak, kompostla iyi döllenmiş bir toprakta yetiştirilmelidir. Onları bolca sulayın ve bir fide ile diğeri arasındaki mesafeyi koruyun.

Ancak emrinizde başka birçok sebze de var. Örneğin Ohga’da çilek yetiştirmeyi ve  portakal ağacını nasıl yetiştireceğimizi açıkladık.

Ne zaman başlamalı

Tabii sıfırdan bir sebze bahçesi yapmaya başlamak istiyorsanız en uygun zaman her zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sıcaklıklardaki artış, çimlenme sürecini, yani sürgünlerin tohumdan kaçışını kolaylaştırmayı mümkün kılar. Bununla birlikte, yetiştirmek istediğiniz belirli bitki için belirtilen ekim sürelerine dikkat etmeniz gerekecektir, çünkü bazıları yılın farklı mevsimlerini tercih eder.