Geri dönüşüm ve bahçecilik hayranı mısınız? Bu yüzden artık yemeklerinizi atmayın! En sevdiğiniz meyve ve sebzeleri sadece çöpe atılan yiyecek artıklarından yetiştirmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Bir daha asla satın almak zorunda kalmadığınızı hayal edin? Bu lüks olmazdı!

Çünkü evet, yiyecek atıklarınız sayesinde sebze bahçenizde yeni bitkiler yetiştirmek tamamen mümkün! Ve meyve ve sebzelerimizin saplarına ve tohumlarına biraz toprak, su ve güneşle ikinci bir hayat vermekten daha tatmin edici ne olabilir?

İşte zaten sahip olduğunuz yemek artıklarından evde kolayca yetiştirebileceğiniz 12 ürün. Yemek israfınızı azaltmak ve taze ürünleri parmaklarınızın ucunda tutmak için pratik tavsiyelerimizi takip edin!

1. Kereviz

Sağlıklı bir diyet için kaçınılmaz olan bu yeşil sebze, sağlık için gerekli tüm mikro besinleri, diyet liflerini ve vitaminleri (K, B6, C) sağlar. Yumuşak ve gevrek, yaprakları ve tohumları, kanser ve diğer hastalıklarla savaşan önemli bir antioksidan kaynağıdır. Keşke hiç kaçmasaydınız?

Bir kereviz sapının tabanından yaklaşık 5 cm ayırın ve suyla dolu derin bir kaba koyun, nemli kalması için her gün üstünü teyelleyin. Büyümeye başlayan yeni köklerin ortaya çıktığını fark edene kadar suyu her gün taze suyla değiştirin. Sonra onları toprağa nakledin.

2. Aromatik otlar

Frenk soğanı, fesleğen, kekik, dereotu, kişniş, maydanoz… Pişmiş yemeklerimiz, yemeklerimizin lezzetini artıran bu aromatik bitkilerin tadı olmasaydı çok yavan olurdu. Bonus olarak, K vitamini ve klorofilin önemli katkısı, kardiyovasküler hastalıkları tetikleyen tüm serbest radikallere karşı savaşmaya yardımcı olur. Sebze bahçelerinde sıklıkla yetiştirilen bu otlar, günümüzde aromaterapi ve fitoterapide de yer almaktadır. Her zaman evde olmaları gerçek bir rahatlama!

Çoğu şifalı bitki kesimler tarafından yayılır: bir düğümü kesin ve kesilen kısmı bir pencere pervazına su dolu bir tencereye koyun. Kökler çıkana kadar suyu her gün veya gün aşırı değiştirin, ardından bir kaba veya  toprağa nakledin .

3. Sarımsak

Lezzet açısından oldukça zengin ve kalorisi düşük olan sarımsak, yemek pişirmede en çok kullanılan malzemelerden biridir. Göz ardı edilemez: yemeklerimize lezzet verir ve antioksidan kokteyli sayesinde tükenmez bir sağlık yararları kaynağı olduğunu kanıtlar.

Sarımsak, mutfak artıklarından yetiştirilmesi en kolay yiyeceklerden biridir. Karanfilleri alın ve sivri tarafı yukarı bakacak şekilde 10-15 cm aralıklarla yere koyun. Onları sonbaharda açık havada dikin. Onları başka bir zaman bir kapta iç mekanlara yerleştirin ve yeşil sarımsağın tıbbi faydalarından yararlanın.

4. Zencefil

Afrodizyak olarak efsanevi ününün yanı sıra zencefil, eşsiz tadı, belirgin sulu ve hafif baharatlı tadıyla çok popülerdir. Asya ve Doğu mutfaklarında çokça bulunur, aynı zamanda birçok tedavi edici özelliği ile bilinir. Bu güçlü antienflamatuvar sindirimi destekler, migreni azaltır, kalp hastalıklarını önler, mide bulantısını sınırlar… ve liste uzayıp gidiyor! Evde büyütmek ister misin?

Zencefil kökünü   gece boyunca ılık suda bekletin   , ardından bir kaba koyun, toprakla örtün ve güneşli bir yere koyun.

5. Yeşil soğan

Yeşil soğanlar

Klasik soğan ve frenk soğanı arasında yer alan yeşil soğan, sindirimi kolaylaştıran mükemmel bir mineral, vitamin ve diyet lifi kaynağıdır. Tüm bağırsak hastalıklarını kovmak için ihtiyacınız olan sebze bu! Öyleyse, yaptığınız sürece, neden evde yetiştirmiyorsunuz?

Soğanların sadece yeşil kısmını kullanacaksanız, beyaz kısmını az miktarda yeşillik ile ayırın ve güneşli pencerenin yanına suya koyun. Düzenli olarak su ekleyin veya   daha uzun süre kullanmak için topraklı bir   tencereye nakledin .

6. marul

Hafif ve ferahlatıcı marul, salatalarımızın çoğunda vazgeçilmezdir. Ve kesinlikle, düzenli tüketimi sağlık için önemsiz değildir, çünkü bir erdem çeşmesidir: vücudun ihtiyaç duyduğu tüm mineraller, besinler ve vitaminlerle donatılmıştır. Bir bonus olarak, yüksek lif içeriği ile marul çok doyurucudur ve mükemmel sindirimi destekler. Sebze bahçenizde ideal bir yere sahip olacak!

Genellikle marulun geri kalanını atarsanız, yapraklarından ayırın ve bir kase su içine koyun. Her gün veya gün aşırı su ekleyin. İki hafta sonra yeni taze yaprakların göründüğünü fark edeceksiniz!

7. Biber

biberler

Çiğ veya pişmiş olarak yenen kırmızı, yeşil ve sarı biberler günlük yemeklerimizin birer parçasıdır. Yumuşak, sulu ve bazen baharatlı lezzetlerinin ötesinde, bağırsak geçişini uyaran, belirli kardiyovasküler hastalıkları ve kanser riskini önleyen önemli bir vitamin (A ve C), lif ve antioksidan kaynağıdırlar. Tohumlarından çabucak kurtulmak yerine, onları evde kendi biberlerinizi yetiştirmek için saklayın!

Onları doğrudan toprağa ekin ve düzenli olarak sulayın. Yeni bir bitki ortaya çıkar çıkmaz, doğrudan güneş ışığı ve sıcak sıcaklıklarda en iyi şekilde gelişeceği daha büyük bir kaba veya dış mekana nakledin.

8. Patates ve tatlı patates

İster kızarmış ister buğulanmış olsun, patates kesinlikle dünyanın en popüler yemeğidir. Elbette oldukça kalorili olduğu için ölçülü tüketmek daha iyidir. Ancak diyetlerde önerilmese de göz ardı edilmemelidir çünkü sağlığa faydaları saymakla bitmez: Bu nişasta potasyum, magnezyum, demir, çinko ve bakır açısından oldukça zengindir. Sadece bu !

Evde patates yetiştirmek için şu ustaca numarayı uygulayın: Patatesleri 2 inçlik parçalar halinde kesin ve birkaç gün kurumasını bekleyin. Daha sonra erken ilkbaharda doğrudan toprağa ekin ve yaz ortasından ortasına kadar tereyağlı ev yapımı patateslerin tadını çıkarın.

9. Çilek

çilekler

Küçük kırmızı ve etli meyve, kolayca tanınabilir, çilek, pasta şefleri için bir zevk olan hafif tatlı ve keskin bir tada sahiptir. Ancak duyusal yönünün yanı sıra bu meyve, C vitamini, lif, antioksidanlar ve mineraller açısından oldukça zengindir. Kalorisi düşük olan çilekler bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendiren erdemlerle doludur. Kendi çilek tarlanıza sahip olmak ister misiniz?

Çileklerin dış kabuğunu (tohumları içeren) dikkatlice kesin veya cımbız kullanarak tohumları çıkarın. Tohumları topraklı bir kaba koyun, toprakla örtün, güneşli bir yere koyun ve düzenli olarak sulayın. İlkbaharda çilek filizlerini bir tencereye veya açık bahçeye nakledin.

10. Domates

Patatesle aynı çizgide, domates de mutfağımızın olmazsa olmazı! Domatessiz bir bolonez sosu hayal etmek zor! Bu sebze (veya botanikte meyve) olmadan bu eşsiz ve hoş kokulu lezzete sahip olamayacak olan tüm taze salatalarımızı unutmadan. Bazen gevrek ve sulu, bazen ekşi veya tatlı olan domates, sadece nemlendirici ve ferahlatıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda vitamin ve antioksidanlarla doludur. İçeriğindeki potasyum sayesinde kötü yağlarla etkin bir şekilde savaşır ve hipertansiyonu azaltır. Bahçenizde yetiştirmek için neyi bekliyorsunuz?

Satın aldığınız domatesin tohumlarını küçük bir tencereye ekin, pencere kenarında iyice sulayın. Bitki birkaç santim uzunluğa ulaştığında, daha büyük bir tencereye veya dış mekana nakledin.

11. Zerdeçal

Zencefilin kuzeni olan bu baharatın, tüm iyi pişmiş yemekleri zenginleştirebilen biberli bir tadı vardır. Ve keskin aroması damakları cezbediyorsa, zerdeçalın sağlığınız için mükemmel olduğunu bilmelisiniz: Anti-inflamatuar curcumin içeriği, C vitamini kaynağı ve antioksidanları sayesinde kronik patolojileri önler ve sindirim bozukluklarını giderir. . Onları sürekli olarak evde tutmak istiyorsanız, bu yetiştirme yöntemini izleyin:

Zencefil gibi zerdeçal da bir köksaptır, bu nedenle kök sisteminin yatay olarak yayılmasını sağlamak için onu yanlara dikmeniz gerekir. Tropikal bir bitki olan zerdeçal, çoğu alanda en iyi iç mekanlarda yetişir. Evinizin en sıcak yerine yerleştirin, 70 veya 80 santigrat dereceye kadar sıcaklıkları tercih eder. Bu yüzden ideal olarak bir ısı lambasının altında veya bir çimlenme kiti edinin. Bitkiyi düzenli olarak püskürterek ve sulayarak sürekli nemli tutun. Bitki birkaç ay sonra kurumaya başladığında hasat edin.

12. Ananas

Sulu ve hoş kokulu sarı etiyle ananas, dünyanın en popüler tropik meyvelerinden biridir! Az ya da çok tatlı, yemek ya da tatlı olarak pişirilen bu detoks meyvesi sadece damak zevki için değil, aynı zamanda sağlığı da güçlendiriyor. Lif, vitamin, manganez ve bromelain açısından zengin olan ananas oldukça doyurucudur ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Ölçüsüz tüketmeye ne dersiniz?

Ananas, diğer meyvelerden farklı olarak tohumdan değil, diğer ananaslardan yetiştirilir. Yani bir ananasın üst kısmını alıp kurutmanız ve dikmeniz gerekecek. Oldukça basit !