Aslen batı Akdeniz havzasından gelen lavanta, güzel yaprak dökmeyen yaprakları ve lezzetli kokulu çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Bu küçük çalı, tatlı ve taze bir koku sunar ve içini doğal olarak temizler. Bu yazıda, hoş bir aroma yaymak ve tüm evi kokulandırmak için lavanta tohumlarını bir kovada nasıl çimlendireceğinizi öğrenin.

Günümüzde birçok insan, iç mekanlarını parfümlemek için esansiyel yağlar kullanıyor ve bu ürünlerin tedavi edici özelliklerinden faydalanıyor. Böcek ısırıklarının neden olduğu stres, uykusuzluk, kas ağrısı, cilt sorunları veya kaşıntıya karşı etkili olan bu sakinleştirici yağlar aromaterapide popülerdir. Şu anda en popüler yağlardan biri lavanta esansiyel yağıdır. Analjezik, rahatlatıcı, analjezik ve anti-mikrobiyal özellikleri sayesinde bu uçucu yağ,  özellikle doğal ilaç hayranlarına hitap ediyor .

lavanta esansiyel yağı

Lavanta kokusunun tadını çıkarmak ve iç mekanınızı parfümlemek için lavanta tohumlarını bir kovaya nasıl ekeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Lavanta tohumları evde nasıl çimlendirilir?

Lavanta hem güzel kokulu, hem sakinleştirici hem de dekoratif bir bitkidir. Lavantanın tedavi edici özelliklerinden faydalanmak ve iç mekanınıza güzel bir koku sağlamak için evinize lavanta ekebilirsiniz.

çiçekli lavanta

Bunu yapmak için ihtiyacınız olacak:

  • Birkaç kova
  • Yeryüzünün
  • saksı toprağı
  • Gübreler
  • lavanta tohumları

Lavanta çimlenmesi için izlenecek adımlar şu şekildedir:

  1. Lavanta tohumlarını nemli toprakla dolu hava geçirmez torbalara koyun ve en az 3 hafta buzdolabında saklayın.
  2. Fideler için toprağı ayrı kaplara dökün
  3. Her saksıya bir fide dikin ve ardından her fideyi ince bir toprak tabakasıyla örtün.
  4. Fideleri 21 derece civarında ılık bir yere, tercihen bir pencerenin yanına yerleştirin.
  5. Fideleri her sabah hafifçe sulayın.

Tohum yetiştirmek için doğru hareketler

Tohumları çimlendirdikten sonra, fidelerin yapraklarını verdiğinde nakletmek gerekli olacaktır.

lavanta tohumları yetiştirmek

Bitkilerin her birinin saksısının çapı en az beş santimetre olmalıdır. Ardından, gübreyi toprakla karıştırın ve ardından saksılarda bir delik açın ve toprakla örtün. Bitki yedi santimetreden fazla büyüdüğünde, saksıları kısmen güneşli bir yere koyun. Toprağa bitkinin büyüdüğü kapla aynı boyutta bir delik kazın, ardından toprağa tekrar dikmek için saksısından çıkarın.

Lavantanın faydaları nelerdir?

Linalool, geraniol, kumarin, tanenler ve hatta umbelligerone gibi aktif bileşenleri sayesinde lavanta,  çok sayıda   terapötik faydaya sahip bir bitkidir:

  • Uyku bozuklukları ve sinir sistemi bozukluklarına karşı savaşır.
  • Antispazmodik, kas kontraktürlerini azaltır
  • Soğuk algınlığı ve astımı yatıştırır
  • Migren ve baş ağrılarını hafifletir
  • Yatıştırıcıdır, yanıkları, kaşıntıyı, egzamayı veya akneyi yatıştırır
  • Lokal uygulamada yara ve ülserlerin iyileşmesini destekler.
  • Bitlere karşı mükemmel bir çare olarak kabul edilir, belirli parazitlere karşı savaşır.

İstenilen etkilere bağlı olarak lavanta inhalasyon, masaj yağı, kuru toz, infüzyon veya kapsül şeklinde kullanılabilir. Ancak bu bitki hamile kadınlarda ve pıhtılaşma önleyici tedavi gören kişilerde kontrendikedir. Her durumda, bu doğal çareyi seçmeden önce doktorunuzdan tavsiye isteyin.