Ah, bu kalbini kıran bir manzara! Güzel iç mekan bitkinize bakmak için ihtiyacınız olan her şeyi yaptığınızı düşündünüz, ancak şimdi, bir süredir, onun acı çektiğini ve hiç büyümediğini hissediyorsunuz. Bu bodur büyüme çok sinir bozucu: bitkinizin önünde çaresiz hissediyorsunuz ve her şeyden önce onun kuruyup ölmesinden korkuyorsunuz. Panik yapmayın, her zaman düşünülecek çözümler vardır.

Verdiğiniz tüm iyi bakıma rağmen, bir bitki kırılgan kalır. Onu korumak ve ömrünü uzatmak için her zaman dikkate alınması gereken birçok parametre vardır. İç mekan bitkilerinizi canlandırmak için her şeyden önce doğru hareketler yapmalısınız. Neyse ki günü kurtaracak birkaç yöntem var. Saksılarınızı kurtarmak için uygulayabileceğiniz bazı ipuçları.

Ölmek üzere olan ev bitkileri

Artık büyümeyen bir bitkiye nasıl tepki verilir?

Bitkinizin acı çektiğini görmeye dayanamıyor musunuz? İçiniz rahat olsun, iyi bir doz irade ve sabırla durumu değiştirebilirsiniz.

 İlk olarak, bitkinizin güneşten  yeterince ışık aldığından emin olun .   Sardunyalar gibi bazı bitkiler için güçlü ışık gereklidir. Öte yandan, sarmaşık veya sansevière gibi diğer bitkiler sadece dolaylı ışığa yerleştirilmeli ve UV ışınlarından korunmalıdır. Bu nedenle, bitkinizin yoğun ışık nedeniyle solma belirtileri gösterip göstermediğini dikkatlice kontrol edin. Bu durumda, güneş ışınlarının onu yakmaması için bir perde takın. Daha da iyisi, daha iyi korunacağı bir yere taşıyın, ancak karanlıkta da değil. Öte yandan, bazı bitkiler ışık eksikliğinden muzdarip olabilir. Bölgenizde güneş nadirse, özel lambalar veya floresan tüplerle telafi etmek daha iyidir.

Öte yandan, tozun önemli bir etkisi olabilir. Bitkilerinizin yapraklarında biriken tozu her zaman sildiğinizden emin olun. Aslında ışığı ve havayı engelleyebilir. Çiçekleriniz boğulabilir ve çok acı çekebilir.

Bitkilerin solması için bir başka makul sebep de aşırı sulanmadır. Ne yazık ki, birçok insan hala doğru dozu alamıyor. Bitkinizi gerekenden çok daha sık sulama eğiliminde olabilirsiniz. Ancak, sulama ihtiyaçlarına saygı duymak önemlidir. Bazı bitkiler çok suya ihtiyaç duyarken bazıları çok az suya ihtiyaç duyar. Örneğin orkideleriniz varsa, tencereyi suyla dolu daha büyük bir kaba daldırmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Işık altında kapalı bitki

İç mekan bitkilerinizi canlandırmak için bazı ipuçları

Tekrar eden bazı hatalardan kaçınarak ve birkaç numara kullanarak bitkilerinizi hayata döndürebilir ve uzun süre gelişmelerini sağlayabilirsiniz.

  • Evde kaktüs var mı? Kendinize düzenli sulamaya veya çok suya ihtiyacı olmadığını söyleyin. Saplarını veya gövdesini ıslatmamaya dikkat ederek bir su leğeni içinde birkaç dakika kurun. Sulama kabını kullanırsanız, sadece toprağı ıslatın. Destek plakasında su kalmayana kadar iyice süzün.
  • Balkon veya terasta sağlıklı bitkilere sahip olmak istiyorsanız, en uygun gübreleri kullanmaya özen göstererek, canlandırma önlemlerine başvurmalısınız. Unutmayın: ev bitkileri aşırı gübrelemeye ihtiyaç duymaz, sadece hafif, düzenli beslenmeye ihtiyaç duyar. Gübreler ilkbahardan sonbahara kadar uygulanır. Bitkileriniz vejetatif dinlenme döneminde beslenmemelidir.
  • Saksı kök boyutu için çok küçük olduğunda bitkilerin de canlandırılması gerekebilir. Bu nedenle bitkinin iyileşmesi için daha geniş bir tencereye taşımanız gerekir. Kökün zarar görmemesi için  greft büyük bir özenle yapılmalıdır .
  • Kışın, çoğu iç mekan bitkisinin büyümesi durur ve hatta bazıları yapraklarını kaybeder. Hazırda bekletme moduna geçmelerini sağlamalısınız: ama her şeyden önce kabı atmayın. Saksılar ilkbahara kadar saklanmalıdır. Bitkiler vejetatif dinlenmeden çıktıklarında, sabit sıcaklıktaki alanlara kurulmalı ve zamanında sulanmalıdır.