Bir bahçemiz veya iç mekan bitkilerimiz olduğunda, uzun süre uzak kalmak bizim için zordur. Gerçekten de, bazı bitkiler nemi sever ve düzenli olarak sulanması gerekir. Sulama olmadan özellikle sıcak havalarda kuruyabilir ve solabilirler. Böylece bu sulama sorusu artık sizi endişelendirmesin, neden kendi kendine sulanan saksılar yapmıyorsunuz? Bu yazıda size daha fazlasını anlatıyoruz.

Bitkiler düzenli sulamaya ihtiyaç duyar, aksi takdirde solarlar. Bitkilerinizin özellikle fidelerinizin suyu hiç bitmesin diye kendi kendine sulanan saksılar yapabilirsiniz.

Fideleriniz ve bitkileriniz için plastik bir şişeden kendi kendine sulanan saksı nasıl yapılır?

Temiz, kuru bir plastik şişe alın ve keskin bir bıçak kullanarak tabanından 2/3 oranında kesin. Her iki taban da kendi kendine sulanan bir kap hazırlamak için kullanılacaktır.

İçine plastik bir şişe kesin

Kapağı sökün ve ortasına bir delik açın. Şişeyle aynı boyutta bir ip alın , ikiye katlayın ve delikten geçirin. Ucu kapağın içine bağlayın ve kapağı tekrar vidalayın. Şişenin alt kısmını suyla doldurun, ardından şişenin üst kısmını ters çevirin, kapağı aşağı çevirin ve alt kısma yerleştirin. İpin suya batırıldığından emin olun . Şişenin üstünü saksı toprağı ile doldurun ve tohumlarınızı ekin. Bu numara sayesinde hızlı bir şekilde genç sürgünler alacaksınız. Gerçekten de, plastik şişe ısının korunmasını sağlar., bir sera gibi. Sicim ise toprağı sürekli nemli tutar. Bitkileriniz sıcak da olsa kuraklık çekmeden büyüyebilecek .

Kendinden sulama kabı

Bitkilerinizi toprağa veya saksılara, fidelerin boyu yaklaşık 10 cm kadar olacak şekilde ekebilirsiniz. Mevsimi de ekime uygun olmalıdır.

Ayrıca kendi kendine sulanan saksı tüm bitkiler için uygun değildir. Gerçekten de köklerinin sürekli ıslanmasını istemeyenler aşırı nemden muzdarip olabilirler. Bu aynı zamanda su ihtiyacı sınırlı olan  sulu meyveler için de geçerlidir .   Nitekim bu sukulentler, etli dokuları sayesinde su depolama özelliğine sahiptir. Kuru ve kurak iklimlerde yaşayabilirler. Öte yandan, sardunyalar ve güller gibi sık sulama gerektiren bitkiler, kendi kendine sulanan bir tencerede iyi sonuç verecektir.

Siz yokken bile bitkilerinizi nemli tutmak için başka bir çözüm düşünebilirsiniz: plastik bir şişeden damlama sulamaya izin veren otomatik bir sulama sistemi yapın.

Bitkileriniz için plastik bir şişeden damla sulama nasıl kurulur?

Saksı bitkileri için 1,5 L’lik bir plastik şişe veya bahçeniz veya sebze yama bitkileriniz için 5 L’lik bir plastik şişe alın. Kapağı sökün ve ortasından delin. Ardından şişeyi suyla doldurun ve kapağı tekrar takın. Sadece ters çevirmeniz ve boynu yere itmeniz gerekecek. Bu damla sulama , yola çıkmadan birkaç gün önce kurulmalıdır. Bu, su akışını kontrol etmenize ve gerekirse deliğin açıklığını değiştirmenize olanak sağlar. Ayrıca mikro sulama olarak da adlandırılan bu damla sulama ekonomik bir sulama sistemidir.

Bitkileri başarılı bir şekilde sulamak için ipuçları nelerdir?

Bir bahçeniz veya sadece iç mekan yeşil bitkileriniz olduğunda, bitkilerin yapraklarına dikkat etmek önemlidir. Yaprakların durumu, bitkinin az mı yoksa fazla mı sulandığını bilmenizi sağlar. Bitkiniz için çok fazla su ölümcül olabilir. Yaprakları yumuşar ve sararır. Ayrıca kökler boğulur ve çürür. Aşırı nemin  böcek ve parazit saldırılarını desteklediğinden bahsetmiyorum bile.    Bu nedenle, her sulamadan sonra fincan tabağı veya önbellekteki durgun suyun çıkarılması önemlidir .

Su stresi altında bitki yaprakları sararabilir. Yapraklar sarkar ve çeşide göre kendi üzerine kıvrılabilir .

Fideleri sulayın

Sulamanın bitkinin ihtiyaçlarına ve mevsimlere göre ayarlanması da tavsiye edilir . Bitkiler  kışın yaza göre daha az suya ihtiyaç duyar. Bitkinizi sulamanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için alt tabakayı kontrol edin, dokunulamayacak kadar kuruysa bitkinin suya ihtiyacı vardır.

Ve son olarak, bitkinizi daima oda sıcaklığında, tercihen yağmur suyu gibi kireç içermeyen suyla sulayın. Çok soğuk veya sıcak su, bitkide termal şoka neden olabilir ve kök sistemine zarar verebilir.

Bu kolay ipuçları sayesinde bitkileriniz asla susuz kalmayacak!