Kendine saygısı olan her ev hanımının korkusu, masa örtüsündeki şarap ve yağ lekeleridir! Bazen onlardan kaçınmak neredeyse imkansızdır, özellikle de masada çocuklar varsa.

masa örtüsü yağ lekeleri

Çok az ev eşyası kire masa örtülerinden daha fazla maruz kalır. Bu nedenle, çamaşır makinesinde defalarca yıkansalar bile , onları temizlemek bazen özellikle zordur . Bunu yapmak azim meselesi değil, bu lekeleri kumaşlardan nasıl çıkaracağınızı bilmek meselesidir.

Masa örtülerindeki yağ lekelerini çıkarmanın püf noktaları

Yağ ya da kırmızı şarap gibi çıkarılması zor lekeler bulunduğundan sadece sabunla temizlemek bazen yeterli olmayabilir . Tam da bu tür durumlarda eski hilelere başvurmanız gerekir.

Yemek sırasında masada her türlü kaza meydana gelebilir: dökülen şarap, kırık bardaklar veya en sevdiğimiz masa örtüsünün görünümünü bozan yağ lekeleri.

Çift evde öğle yemeği yiyor

Neyse ki, sadece birkaç dakika içinde masa örtünüzü orijinal görünümüne kavuşturacak birçok ev çözümünden faydalanabiliyoruz .

Yağ lekelerinin masa örtülerine yapışmasını önlemenin birkaç yolu vardır. Bunlardan biri kurumasına izin vermemeye çalışmaktır . Bu nedenle bir masa örtüsünün lekelendiğini tespit edersek hemen temizlemeye çalışmalıyız. Bunun için nemli bir bezle uygulanan sabun ve su kullanılması yeterli olabilir.

Yağ

Ancak bu lekeleri çıkarmak her zaman o kadar kolay olmuyor. Çamaşır makinesinin işinin yetmediği bu durumlar için hemen hemen her evde bulunan ürünlerle sayısız hileye başvurulabilir . Bu yazımızda sizi kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayacak bazı şeylerden bahsedeceğiz.

Masa örtülerindeki yağ lekeleri nasıl çıkar?

Bu tür lekelerin rengi ne olursa olsun kumaşlarımızı bu kadar kötü etkilemesinin nedenlerinden biri de yağın varlığının kumaşları ciddi şekilde etkilemesidir.

Yani yağ, elyafın içine nüfuz eder ve pigment dahil tüm özelliklerini emer. Sabun hızlı uygulansa bile yağın uzaklaştırılması yeterli olmayabilir.

Lekeyi hemen fark edersek, mısır nişastası, talk pudrası veya masa örtüsündeki yağı “emebilen  bikarbonat gibi evde bulunan ürünleri kullanırsak daha iyi sonuçlar elde edilebilir .

Kavanozdaki mısır nişastası

Son yağ lekeleri

Yemeğimizi bitirir bitirmez ilk işimiz olarak kullandığımız bu ürünler, emilimi kesecek ve diğer temizlik hilelerinin devam etmesine olanak tanıyacaktır. Lekenin kumaşa yayılıp daha fazla zarar vermemesi için üzerine buz sürenler de var.

Talk veya kabartma tozu aynı zamanda yiyecek ve içecek izlerini ortadan kaldırmak için kumaşlar üzerinde hassas bir şekilde etki eden doğal beyazlatıcı ürünler olarak da çalışır. Hafif kumaşlardaki yağı çıkarmak için harika çalışırlar ve kalıcı lekelerin oluşmasına izin vermezler.

elma sirkesi
=

Son olarak leke sirke, talk veya bikarbonat ile silinip çıkarıldıktan sonra giysi her zamanki gibi yıkanmalıdır. Üreticinin spesifikasyonlarına göre çamaşır makinesine yerleştirilebilir veya elde yıkanabilir.

Ancak bu adım , masa örtülerinde yağ veya başka tür yağ izleri bırakmamanızı sağladığı için temizliği tamamlar .

Çıkarılacak eski, kurumuş yağ lekeleri

Kabartma tozu hem taze hem de kuru lekeler üzerinde işe yarar, ancak biraz sirke eklemeniz gerekecektir.

Sonuç almak için yağ lekesini her iki ürünün karışımıyla kaplamanız, 10 dakika etki etmesini beklemeniz ve ardından her zamanki gibi yıkamanız gerekir.

Bikarbonat
=

Diğer bir yol ise kabartma tozunu biraz suyla karıştırıp bir macun haline getirip lekeye sürmek ve yaklaşık üç saat boyunca her 15 dakikada bir durulamaktır.

Eski veya kurumuş yağ lekelerini çıkarmak için, biraz bulaşık sabunu ile ovup ardından bir kase su ve beyaz sirke ile birkaç saat bekletebiliriz. Daha sonra bol soğuk suyla durulayın ve her zamanki gibi yıkayın.

ev