Evdeki bazı odalar daha fazla nem biriktirir ve küf ve rahatsızlıklarından kurtulmak için özel bakım gerektirir. Ek olarak, nem seviyesi özellikle yüksek olduğunda, refahınız ve sağlığınız zarar görebilir. İşte basit ve etkili ipuçlarıyla evdeki nemden kurtulmanın yolu.

Bir evdeki ideal nem seviyesi, 20°C civarında bir sıcaklık için %50 olduğunda normal kabul edilir. Yüksekse, gerçek bir nem sorununa neden olabilir.  Duvar kağıdının soyulması, duvarda veya tavanda siyah lekeler, küf kokusu… Evinizin nemin kurbanı   olduğuna şüphe yok  .

 

nem duvarı

Nem nereden geliyor?

Çoğu insanın evlerinde karşılaştığı bu rahatsızlığın birkaç nedeni olabilir. Her şeyden önce, yetersiz havalandırmadan kaynaklanabilir. Havalandırma delikleri yetersiz temizlenebilir ve evdeki odalar yetersiz havalandırılır. Daha sonra sızma, sızıntı veya su hasarı sorunu varsa, duvarlarda yükselen ve gerçek sorun kaynakları olabilecek zeminde nemin ortaya çıktığını göreceğiz.

 Tavanlar, derzler veya pencere kenarları gibi evin  duvarlarında ve diğer birçok yerinde küf oluşumundan  kaçınmak için nem sorununu kaynağında çözmek elzem, hatta hayati hale geliyor  . Küfler, çirkin görünümlerine ek olarak, sporları solunduğunda solunum yolu alerjilerine neden olur ve astımı şiddetlendirebilir. Sağlığınızı ve evdeki rahatlığınızı etkileyen küf kokusundan bahsetmiyorum bile.

Evde nem izleri doğal olarak nasıl ortadan kaldırılır?

  1. Nem izlerini gidermek için kabartma tozu

fırın duvarı

Ev temizliğinde popüler olan çok amaçlı bir bileşendir. Duvarlardaki küften yeşil ve siyah lekeleri çıkarmak için hayat kurtarıcı bir malzemedir. Sodyum bikarbonat, emici ve aşındırıcı bileşenleri sayesinde küfün giderilmesine yardımcı olur ve aynı zamanda duvarlardaki küf kokularını nötralize eder. Bunu yapmak için ihtiyacınız olacak:

  • 3 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı hidrojen peroksit

İki malzemeyi karıştırın ve hazırlığı nemden etkilenen bölgelere uygulayın. Ardından, küf izlerini ve göze hoş gelmeyen lekeleri çıkarmak için bir fırça ile ovalayın. Nemli bir mikrofiber bezle durulayın ve ardından kuru bir bezle kurulayın.

  1. Nemi emmek için deniz tuzu

Kabartma tozu gibi, deniz tuzu da tipik olarak iç mekanları etkileyen nemi emme yeteneğine sahiptir. Küfün neden olduğu kokuları dezenfekte eder ve savaşır.

Kullanmak için ihtiyacınız olacak:

  • 3 yemek kaşığı deniz tuzu
  • 5 damla lavanta esansiyel yağı

Bir kapta tuzu lavanta esansiyel yağı ile karıştırın ve bu müstahzarı birkaç poşete veya nemi emmek için dolaplara koyacağınız küçük tabaklara koyun. İki veya üç hafta sonra bu hazırlığı yenileyin ve eski poşetleri yenileriyle değiştirin.

  1. Nemle savaşmak için beyaz sirke

duvar sirkesi

Duvarlardaki küfle savaşmaya    ve kötü nem kokularını nötralize etmeye yardımcı olan beyaz sirkenin asiditesidir  . Evin neme eğilimli tüm odalarında kullanılabilir. Bu nedenle, beyaz sirkeyi suyla seyreltmeniz ve müstahzarı bir sprey şişesine dökmeniz gerekecektir. Kullanmak için solüsyonu nemden etkilenen bölgelere püskürtmeniz, birkaç dakika etki etmesini beklemeniz ve ardından bir bezle ovalayarak küf izlerini temizlemeniz yeterli olacaktır. Son olarak temiz, kuru bir bezle silin.

  1. Nem izlerini gidermek için çay ağacı yağı

Bakterileri yok etmeye ve küf oluşumunu yavaşlatmaya yardımcı olan doğal bir üründür. Kullanmak için iki yemek kaşığı çay ağacı yağını bir bardak suda seyreltin. Çözeltiyi bir sprey şişesine aktarın ve ardından banyo, mutfak ve hatta evin duvarları gibi nemden etkilenen alanlara püskürtün.

  1. Duvarlardan nemi çıkarmak için soda kristalleri

Kabartma tozu gibi, soda kristalleri de nem izlerine karşı mücadelede etkili görünüyor. Bunu yapmak için, dört yemek kaşığı soda kristalini bir litre suda seyreltin ve bu çözeltiyi evin nemden etkilenen kısımlarını püskürtmek için kullanın. Birkaç dakika etki etmesini bekleyin, ardından bir süngerle ovalayın ve kuru bir bezle silin.

Evinizdeki nem ve küften kurtulmak için, evi düzenli olarak havalandırmanın ve bir nem emici takmanın yanı sıra bu ipuçlarını uygulayın.

ev