Bitkileriniz için gübre görevi görebilecek atık bir bileşen olduğunu biliyor muydunuz? Ne olduğunu öğrenelim.

bitkiler için doğal bomba

Bitkileriniz için ücretsiz gübre almak, neredeyse hepimizin evinde bulunan bir element kullanılarak yapılabilir.

bitkiler nasıl gübrelenir

Bitkilerin büyümesi için zaman zaman gübrelenmesi gerekir. Bitkileri gübrelemek, sağlıklı ve güçlü bitki büyümesini teşvik etmenin önemli bir yönüdür.

Gübreleme, bitkilerin aktif büyüme mevsiminde yapılabilir. Bu genellikle ilkbahar ve yaza karşılık gelir. Kış aylarında veya bitkiler uyku halindeyken gübreleme yapmaktan kaçının.

Gübreyi granül, toz veya sıvı olarak farklı şekillerde uygulayabilirsiniz. Kimyasal gübrelere ek olarak, bitkilere uzun vadede besin sağlayabilen ve toprak sağlığını iyileştirebilen kompost veya gübre gibi organik gübreler kullanmayı düşünün. Organik gübre kullanımı da çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunur.

Birçoğumuzun evinde bulunan bir malzemeyle nasıl bir tane yapılacağını aşağıda öğrenelim. Onu tanımak merak mı ediyorsun?

Bitki

Gübre bedelsiz

Organik ve doğal beslenebilirler. Şömine sahibi olanların genellikle kendilerini atarken buldukları söz konusu gübre, odunun yanması sonucu oluşan küldür.

Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum içeriği yüksektir ve toprak verimliliğine katkıda bulunur. Kalsiyum onları sağlıklı tutar ve çiçek çürümesini önler. Potasyum, bitki verimini korumak için önemlidir.

Örneğin kül, domates gibi sebzelerin yetiştirilmesinde çok önemli bir rol oynar. Aslında, yetiştirildikleri toprakta potasyum yoksa, domatesler yamalar halinde büyüyebilir.

Magnezyum ise domates yaprakları tarafından yeşil kalmak ve güneş ışığını daha iyi emmek için kullanılır. Yapraklar sarı ve kıvrılmışsa, toprakta magnezyum eksikliği var demektir.

Tahta külü

Odun külünün diğer özellikleri arasında, itici olarak hareket etme yeteneği öne çıkıyor. Aslında, tuzun varlığı yaprak bitleri ve salyangozların yanı sıra diğer parazitlerin varlığını da engeller. Ancak bu madde ıslandığında itici özelliğini kaybeder. Bu nedenle, etkinin sağlanması için uygulama zaman içinde tekrarlanmalıdır.

Odun külü , basitçe fidelerin tabanına serpilerek kovucu  olarak kullanılabilir . Tabii ki asla sıcak kullanılmamalıdır.

Öte yandan, gübre olarak kullanırsak, toprakla birlikte verilmesi gerekecektir. Etkilerini arttırmak için atkuyruğu yaprakları eklenebilir . Bu bitki, bir yabani ot olsa bile, manganez ve magnezyum gibi büyüme için faydalı sayısız element içerir.