Press ESC to close

Noel gülü nasıl yetiştirilir ve bakımı yapılır?

Noel ve yıl sonu kutlamaları her zaman yeni orijinal dekorasyon fikirleri aramak için bir fırsattır. Bunun için çiçekler her zaman iyi bir fikirdir. Daha çok Hellebore olarak bilinen Noel Gülünün nasıl yetiştirileceğini ve ona nasıl bakılacağını keşfetme fırsatı.

Noel Gülü nedir?

Hellebore olarak da adlandırılan Noel Gülü, çayırlarda, çalılıklarda ve dağlarda bulunan Orta Avrupa’ya özgü çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri beyazdır, hatta hafifçe soluk pembe veya morla işaretlenmiştir . Özellikle kışın çiçek açar ve 30 cm yüksekliğe kadar ulaşabilir. Böylece güzel çiçekleri iç dekorasyon olarak kullanılabilir.

 noel pembesi

Noel Gülü nasıl yetiştirilir ve bakımı yapılır?

Noel Gülünü dış mekanlarda yetiştirmeniz tavsiye edilse de iç dekorasyon unsuru olarak kullanabilirsiniz. Üstelik Noel bittiğinde dilerseniz tekrar dışarıya koyabilirsiniz . Bir Noel Gülüne iyi bakmak için aşağıdaki ipuçlarını takip etmekten çekinmeyin:

plantasyon

 Bu durumda toprağın tazeliğini korumak için pişmiş toprak bir çömlek seçilmesi tavsiye edilir .  Toprak seçimi için, çok miktarda su tutmayan, iyi drene edilmiş bir toprağı tercih edin.

Sergi

Noel Gülünü iç mekanda yetiştiriyorsanız,  yeterince havalandırılan ve serin bir yer seçin ve doğrudan güneş ışığından kaçınarak aydınlık bir yere yerleştirin  .  Dış mekana yerleştirmeye karar verirseniz, bitkinin gölgeyi ve hatta kısmi gölgeyi tercih ettiğini unutmayın.

Açık Noel Gülü

sulama

Yazın düzenli olarak sulanması gerekirken, kışın kapalı mekanlara yerleştirildiğinde Hellebore toprağının hafif nemli olması önemlidir.

Noel Gülü açık havada ekilirse, yağmur yeterli olabileceğinden düzenli olarak sulamanız gerekmez.  Öte yandan, yağmur nadiren yağıyorsa, orta derecede sulamaktan çekinmeyin.

Ayrıca  Noel Gülünün susuzluğa karşı oldukça dirençli olduğu için sık sık sulanması gereken bir sukulent olmadığını  unutmayın .  Yine de yapraklarına dikkat etmeyi unutmayın çünkü susuzluk durumunda sarkma eğilimi gösterirler.

Optimum drenaj için, tencerenin dibine kil topları yerleştirmeyi düşünün, bu su durgunluğunu önleyecektir.

Gübre tedariği

Çiçeğinizi saksıda yetiştirirseniz toprağa her yıl gübre vermek gerekir. Ayrıca, bu  yıllık gübre girişinin  önemli olduğunu unutmayın çünkü besin bileşenleri zamanla azalır. Son olarak, bu gübre katkısının ilkbaharda güllere ve çiçekli bitkilere özel bir gübre tercih edilerek yapılması tavsiye edilir.

 saksı değişimi

Saksıda bitki yetiştirirken, ne kadar büyüdüğüne bağlı olarak yılda bir veya iki kez saksı değişimi yapılması gerekecektir  . Bu işlemin çiçeklenme dönemi dışında yapılması tercih edilir. Ayrıca, kuru, solmuş ve hatta zarar görmüş yaprakların varlığını fark ederseniz, budama makası kullanarak bunları çıkarabilirsiniz. Bu çiçeği yenileyecektir.

Noel Gülü ve özellikle çiçekleri, Noel döneminde odanıza renkli bir dokunuş getirecek. Tüm bu ipuçlarını dikkate almaktan çekinmeyin.