Press ESC to close

Ölmekte olan bir orkide nasıl kurtarılır? Yararlı ipuçları ve tavsiyeler

Çiçekler evlerimizde her zaman hoş karşılanır. Parlak renkleri ve hoş kokuları ile beğenilirler ancak bakımları her zaman kolay değildir. Çiçekli bitkilerin suya ve uygun bir ışığa ihtiyacı vardır. Onlara ihtiyaç duydukları şeyi sağlamazsanız ölebilirler. Orkideler bir istisna değildir. Bu iç mekan çiçekleri, uygun bakım yapılmadan solabilir veya kuruyabilir. Yeşil baş parmağınız yoksa, bu yazıda size çiçeklerinizi nasıl kurtaracağınızı ve onlara ikinci bir hayat vereceğinizi anlatıyoruz.

 

Orkidem neden ölüyor?

Orkideler, yetiştirilmesi kolay çiçekli bitkilerdir, ancak ışık, sulama ve nem gibi özel ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa bitkiniz ölebilir.
Bahçıvanlık uzmanı Melissa Strauss, bir orkidenin neden kuruyabileceğini veya ölebileceğini açıklıyor.

 solmuş orkide

Su üstü orkide çiçekleri

Orkide solgunluğunun ana nedeni aşırı sulamadır. Fazla su kökleri boğar. İyi hava sirkülasyonuna ihtiyaçları var. Bitkinizin iki sulama arasında kurumasına izin vermek en iyisidir. Ayrıca, su durgunluğunu ve kök çürümesini önlemek için köklerin etrafındaki hava sirkülasyonunu destekleyen drenajlı bir toprağı tercih edin. Ayrıca, orkidenizin yaprakları sararır ve dökülürse kökleri çürümüş olabilir.

Yetersiz sulama ve gevşek yapraklar

Aşırı sulama bir sorunsa, su altının bile bitkinizi öldürebileceğini unutmayın. Orkideler fazlalığı sevmezler. Susuz kaldıklarında yaprakları gevşer, kırışır ve buruşur. Orkidenizin kurumuş olup olmadığını anlamak için köklerini kontrol edin. Kuruduklarında gri ve kırılgan hale gelirler. Çiçekler daha sonra kurur ve solar.

Düşük nem

Orkideler nemi seven tropik bitkilerdir. Orkideler için %60 ile %80 arasında bir nem seviyesi tavsiye edilir. Nem eksikliğinin belirtileri, yetersiz sulamanın belirtilerine benzer.

Güneş ışığına yüksek maruz kalma

Orkideler parlak ışığı sever, ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı sevmezler. Doğrudan güneş, bitkinizin yapraklarını yakabilir. Yanmış yapraklar ölür ve artık onları kurtarmak mümkün değildir.

Pencere kenarında orkide

Orkidemin öldüğünü nasıl anlarım?

Orkidenizin yapraklarının dökülmeye başladığını fark ederseniz veya bitkiniz artık çiçek veya yaprak üretmiyorsa, bu mutlaka bitkinizin ölmekte olduğu anlamına gelmez. Nitekim orkideler bitkisel dinlenme dönemine girdiklerinde görünümleri değişir. Bitkiniz sadece dinlenirken size ölüyormuş gibi görünebilir! Hareketsiz dönem çiçeklenmeden hemen sonra gelir. Bu, orkide döngüsünün normal ve doğal bir aşamasıdır. Orkide uykudayken büyümesi yavaşlar. Bu durumda, sulamayı azaltmak ve gübreye herhangi bir katkıyı durdurmak tavsiye edilir.

Orkidenizin ölmekte olup olmadığını veya iyi durumda olup olmadığını öğrenmek için 3 şeyi kontrol edin: yapraklar, taç ve kökler.

Yapraklar: görünümlerini kontrol edin. Sağlam ve hafif soluk yeşil ise, bitkiniz iyi gidiyor. Yapraklarda olağandışı sarı veya kahverengi lekeler fark ederseniz endişelenmelisiniz. Bu, orkidenize bir virüs bulaştığı anlamına gelebilir. Ve orkide virüsünün tedavisi olmadığı için bitkiniz ölebilir.

Taç: Bu, bitkinin yaprakları ve kökleri birbirine bağlayan kısmıdır. Sağlıklı bir orkidede, taç dokunulamayacak kadar sağlamdır. Kararmaya başladığını ve yumuşak veya lapa gibi olduğunu fark ederseniz orkideniz ölüyor demektir.

Kökler: Bir orkide sağlıklı olduğunda, havadaki kökleri veya toprağa gömülü kökleri yeşil veya beyazdır. Kahverengiye veya siyaha dönerlerse, orkideniz ölüyor demektir.

Ölmekte olan veya solmuş bir orkide nasıl kurtarılır?

Orkidenizi canlandırmak için, doğal ortamının koşullarını yeniden oluşturmanız gerekir. Bu ona ikinci bir hayat verecek ve yeni çiçeklenmeyi teşvik edecektir. İşte ölmekte olan, kurumuş veya solmuş orkidenizi nasıl kurtaracağınız.

Çürüyen köklerden ölen bir orkideyi kurtarın

Kökler çürümüşse, bitkinizi sulamak için ağır bir eliniz var demektir. İşte onu kurtarmak için yapabilecekleriniz.

  1. Orkideyi nazikçe saksısından çıkarın ve köklere yapışmış toprağı çıkarın;
  2. Hâlâ sağlıklı köklerin olduğunu veya köklerin tamamen peltemsi olmadığını fark ederseniz, bu, bitkinizi kurtarmak için hâlâ bir şansınız olduğu anlamına gelir;
  3. budama makası ile çürümüş kökleri kesin;
  4. Kalan kökler üzerine ve kesikler seviyesinde hafifçe bir fungisit serpin. Bunun için toz kükürt kullanabilirsiniz;
  5. Köklerin kurumasına izin verin, ardından orkideyi yeni bir saksıya alın. Orkideler herhangi bir toprağı sevmezler. İkincisi, ikincisinin dolaşımını teşvik etmek için hava cepleri ile boşaltılmalıdır. Yetiştirme ortamları ağaç kabuğu, turba yosunu veya kömürden oluşmalıdır. Bu malzemeler köklere daha iyi hava sirkülasyonu sağlar. Orkidenizi dezenfekte edilmiş, mantar içermeyen bir saksıya koyduğunuzdan emin olun. Ayrıca orkideler için çok uygun olan pişmiş toprak bir saksıyı da tercih edebilirsiniz.

Susuz ve Kuru Orkideyi Banyo İle Canlandırmak

Yetersiz sulama nedeniyle kuruyan orkidenizi canlandırmak için bu kolay adımları izleyin.

  1. Bir leğeni oda sıcaklığında suyla doldurun ve orkidenizin saksısını içine daldırın. Yapraklarda biriken su yaprakların çürümesine neden olabileceğinden, yalnızca köklerin suya batırıldığından emin olun;
  2. Köklerin 20 ila 30 dakika suda ıslanmasına izin verin;
  3. Tencereyi leğenden çıkarın ve süzülmesine izin verin;
  4. Toprak tamamen kuruduğunda bu işlemi tekrarlayın, ardından orkidenizi haftada sadece bir kez yıkayın.

Nemsiz bir orkideyi kurtarmak

Tropik bitkinizin neme ihtiyacı var. Orkidenizin bulunduğu odaya bir nemlendirici takabilirsiniz, ancak odadaki nemi artırmaktan   ve küf oluşumunu teşvik etmekten endişe ediyorsanız,  bu basit numarayı kullanabilirsiniz.

  1. Bir tepsi su alın;
  2. Üzerine taş veya çakıl koyun;
  3. Tencerenizi ıslak çakıl tepsisine yerleştirin.

Taş olmasının amacı, saksıyı su seviyesinin üzerine çıkarmaktır, böylece orkideniz kökleri suya batmadan yeterli nemi alabilir.

Ekstra ipucu: Bu nem problemini çözmek için orkidenizi evin banyo gibi en nemli odasına yerleştirmeniz yeterlidir. Bu bitki ayrıca bu odadaki nemi azaltmanıza  yardımcı olacaktır .

orkideleri sula

Güneşten yanmış bir orkideyi kurtar

Orkideniz doğrudan güneş ışığından etkilenirse, önümüzdeki birkaç gün boyunca tüm yapraklarını izlemeniz önerilir. Yanmış yapraklar kuruyabilir veya paradoksal olarak tüm bitkinizi yayabilen ve etkileyebilecek çürümüş alanlar geliştirebilir. Yapraklarda çürüme tespit ederseniz, bunları keskin, dezenfekte edilmiş bir makasla budayın. Yaprakları bitkinin tabanına mümkün olduğunca yakın kesin. Ardından kesilen parçalara bir mantar ilacı serpin.

Ayrıca okuyun: 2023’te biber tohumları ne zaman ekilir? uygun tarihler

Bir orkide nasıl korunur ve çiçeklenmesi nasıl teşvik edilir? Yeni sürgünler elde etmek ve bitkinizin tekrar çiçek açmasını sağlamak için kolay bakım

Orkidenize bakmak ve başarılı bir şekilde bakımını yapmak için basit hareketler yeterlidir.

  • Orkide haftada bir kez suya ihtiyaç duyar. İki sulama arasında toprağın kurumasını bekleyin;
  • Orkidenizi doğrudan güneş ışığından kaçınarak aydınlık bir yere yerleştirin. Doğuya veya batıya bakan bir pencere pervazına koyabilirsiniz;
  • Her 2-3 günde bir orkide yapraklarına püskürtün;
  • Bitkinizi ilkbahardan sonbahara kadar özel bir orkide gübresi ile gübreleyin.

Bu mini rehber sayesinde ölmekte olan veya kurumuş orkidenizi kurtarabilecek ve çiçeklenmesini hızlandırabileceksiniz.