Press ESC to close

Salatalık ekerken yapılmaması gereken 6 hata

En sevdiğiniz sebze olan salatalık (cucumis sativus) yetiştirmeye karar verdiniz! Ancak, hasada kadar bakımdan geçen fidelerin gerçekleştirilmesi için, ekimi sırasında bazı hatalardan kaçınmak gerekir. Tavsiyemizi ve ayrıca salatalık yetiştirirken nelerden kaçınmanız gerektiğini öğrenin. Size her şeyi anlatıyoruz, başlıyoruz!

  

salatalık ekimi

Bir sebze bahçesinde toprağa salatalık nasıl ekilir? Xiulian uygulamak istiyorsanız yapmamanız gereken 6 hata

Bahçıvanlar veya yeşil başparmağa sahip olmak isteyenler, salatalık yetiştirirken bazı hatalar yapabilirler. İşte en yaygın olanlardan bazıları. Ne pahasına olursa olsun onlardan kaçının!

Saksıda veya yerde yanlış sulama

Salatalık tarlalarınızı ne zaman ve nasıl sulayacağınızı öğrenmek çok önemlidir. Aslında, tutarsız nem, sebzenizin tadı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olacak ve bu da acılaşacaktır. Bu nedenle, bitkilerinizi doğru miktarda ve doğru zamanda doğru şekilde sulayın. Cesaretiniz kırılmasın!

Derin sulama yöntemini kullanın ve salatalık bitkilerinizi fazla veya az sulamaktan kaçınacaksınız. Bu yöntem, gün geçtikçe nem aramak için daha derine inecek olan bitkinin kökleri tarafından yeterli miktarda su alınmasını sağlar. Parmağınızı toprağa batırarak bitkilerinizin ne zaman sulanmaya ihtiyacı olduğunu öğrenmek için testi yapın. Kuru çıkarsa, bu bitkinin sulamaya ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Serada salatalık dikimi

Besin eksikliği salatalık büyümesini engeller

Salatalığın iyi büyümesi için uygun şekilde beslenmesi gerekir. Dikim gerçekleştikten sonra bitkilerin büyüme dönemi boyunca artık besin maddelerine ihtiyaç duymayacağı düşünülmemelidir. Bu inanç yanlış!

Salatalıklar çiçek oluşturup yayılmaya başladığında dengeli bir gübre ile beslenmeleri gerekir. Büyüme dönemi sona erdiğinde, daha fazla gübreye ihtiyaç duymadıklarından emin olmak için bitkilerinizi izleyin. Tercihen, özellikle yeterince sularsanız, salatalığın nitrojen seviyelerini artıran bir gübre kullanın.

Asidik bir pH ile zayıf toprak kalitesi

Güzel bir salatalık mahsulüne sahip olmak için toprakta yetiştirdiğiniz birkaç tohumu satın almanız yeterli değildir . Özellikle zemin seviyesinde belirli koşullara uymak da gereklidir. Genç sürgünler nötr ila alkali pH’lı toprağı tercih eder. Ekimden önce toprağınızı test edin!

Toprağınızın süzülmüş ve yumuşak olması da önemlidir. Bunu yapmak için ekimden önce toprağa kompost ekleyin.

Ayrıca salatalıklarınızı dikerken iyi bir derinlik bıraktığınızdan emin olun ve yatay olarak yetiştiriyorsanız her bitki arasında en az 1 metre mesafe bırakın.

Saksı salatalık fideleri

Yanlış salatalık seçimi ile yanlış bahçe boyutu

Birçok salatalık çeşidini nasıl ayırt edeceğinizi bilmek ve bahçeniz için doğru seçimi yapmak çok önemlidir. Gerçekten de, bazı çeşitler çalıdır ve diğerlerinin daha büyük salatalık ürettiği bilinmektedir. Bu nedenle, ekimden önce düşünmek önemlidir, çünkü geniş bir alanınız yoksa, bitkinin yakınına bir kafes koymanız ve salatalıkların boyuna büyümesine izin vermeniz önerilir. Aksine, daha geniş bir yetiştirme alanınız varsa, daha büyük salatalıklar ekebilirsiniz.

İhmal edilen hava durumu

İklim ve hava durumu bahçecilik için çok önemlidir. Bu nedenle, bitkilerinizi korumak istiyorsanız, günlük hava tahminini öğrenmek önemlidir. Örneğin, sıcaklıkta ani bir düşüş olursa, bitkilerinizi örtü veya kovalarla korumak için örtün.

Zararlılar ve hastalıklar hakkında bilgi eksikliği

Özellikle sorun zamanında yakalanmazsa, bahçenizi ve tarlalarınızı tahrip edebilecek zararlılara ve hastalıklara karşı tetikte olmanız önerilir. En yaygın zararlılar salatalık böcekleri ve yaprak bitleridir. Onlardan kurtulmanın en iyi bilinen yolu böcek ilacı kullanmaktır. Salatalıkları etkileyebilecek en yaygın hastalıklarla ilgili olarak mantar hastalıklarından bahsediyoruz. Etkilenen tüm parçaları kesmek ve bitkilerinizi kurtarmak için mantar ilacı uygulamak önemlidir.

İstenmeyen hasarları kontrol etmek için özellikle geceleri bahçenize göz kulak olmaya çalışın. Bahçeniz tehdit altındaysa, hemen tedaviye başlayın.

Salatalıklarınızı ne zaman ekmelisiniz? Bunu yapmak için en iyi zaman ne zaman?

Hıyar tohumlarının ekilmesi için en uygun zamanın (son donlardan sonra) ilkbahar olduğunu biliyor muydunuz? Her durumda, örneğin onları Nisan ayında ekerseniz, Ağustos ayından itibaren iyi bir hasat bekleyebilirsiniz.

Erken hasat etmeyi tercih ediyorsanız, bahçenize veya sebze bahçenize ekmeden önce, salatalık tohumlarını üç hafta boyunca iç mekanda ekmenizi tavsiye ederiz… 21°C civarında bir ısıtma gereklidir, aksi takdirde genç sürgünlerinizi böyle bir ısı kaynağının üzerine yerleştirin. su ısıtıcı veya buzdolabı olarak. Bu daha net, değil mi?

 Ama dikkat et ! Bahçede salatalıklarınız son dondan en geç 2 hafta önce toprağa ekilmelidir. Salatalık dona ve aşırı soğuğa dayanamaz… Demek çimlenme için toprağın en az 21° olması gerektiğini anladınız… Uyarıldınız!

Bahçıvanlık meraklıları, artık salatalıklarınızı başarılı bir şekilde dikmek için tüm cevaplara sahipsiniz! Öyleyse küreklerinize…