Press ESC to close

Saksıda fesleğen bakımı: yetiştirme ipuçları ve teknikleri

Sonunda güzel bir fesleğen bitkisine aşık oldunuz, ancak onu nasıl sulayacağınızı ve bakımını yapacağınızı bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin, fesleğeninizin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacak anahtarları size veriyoruz. Saksı fesleğeninizi nasıl koruyacağınızı ve sulayacağınızı öğrenmek için doğru hareketleri yapın!

Fesleğen bitkisinin bakımı nasıl yapılır? İpuçları ve Tavsiyeler

Fesleğen , geleneksel tıpta ve dünya çapında yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan aromatik ve şifalı bir bitkidir . Bununla birlikte, saksı fesleğen veya fesleğen bitkisi, görünürde bir sebep olmaksızın hızla ölebilir. Mantar hastalıklarından bakım hatalarına kadar bu bitkinin uzun süre sağlıklı kalabilmesi için nasıl bakılacağı aşağıda açıklanmıştır. Size kalmış !

 Fesleğen nasıl sulanmalı? Hem iç hem de dış mekanlarda hassas sulama…

Fesleğeninizin çürümesini önlemek için, onu uygun şekilde sulamak çok önemlidir. Toprağın nemine dikkat edin ve bitkinin saksı karışımını sulandırmadan sulayın. Bitki hastalık belirtileri gösteriyorsa, onu kurtarmak için mümkün olan en kısa sürede harekete geçmek çok önemlidir. Ayrıca, sulamadan sonra bitkinin iyice süzüldüğünden emin olun ve sulama döngüleri arasında toprağın kurumasına izin verin. Bu temel bakımla, tüm yıl boyunca bu taze, lezzetli otun tadını çıkaracaksınız.

Fesleğen için hangi maruz kalma gereklidir? Gölge mi yoksa güneş mi?

Doğru bir şekilde yapılması gereken sulamaya ek olarak, bu bitki yeterince güneş ışığı almalı ve cereyan ve çok soğuk veya tersine çok sıcak sıcaklıklar gibi aşırı hava koşullarından korunmalıdır. Bu nedenle fesleğen, yeterince doğal ışık alan bir bahçede, balkonda, pencere pervazında veya kapalı odada iyi büyüyebilir. Ancak bitki, özellikle iklimin çok sıcak olduğu yerlerde, güneşe uzun süre ve sürekli maruz kalmaktan zarar görebilir.

Saksı fesleğenim neden ölüyor?

Fusarium solgunluğu

Fusarium oxysporum, fesleğen de dahil olmak üzere bitkilerin solmasına neden olan bir mantardır. Bu mantar hastalığı esas olarak sıcak iklimlerde ve asitli topraklarda gelişir. Fusarium solgunluğunun belirtileri, bitkide sararma ve kuruma olup, büyümede azalmadır.Bu hastalığın ilk belirtileri ortaya çıktıktan sonra fesleğen bitkileri yedi gün içinde ölebilir.

antraknoz

Fesleğen bitkisindeki antraknozdan Colletotrichum adlı mantarın sorumlu olduğu bu çalışmada anlatılmıştır . Fesleğenin sap ve yapraklarında siyah noktalara neden olan lezyonlardır. Sıcak, nemli geceler ile serin geceler arasındaki ani sıcaklık değişimleri bu hastalığa neden olabilir.

Kök çürüklüğü ve fide hastalığı

Pythium ultimum ve Phytophthora, çoğunlukla ıslak topraklarda yetişen ve kök çürümesine neden olan mikropları temsil eder. Bu bakteriler bahçe aletleri, bitki artıkları ve sterilize edilmemiş tepsiler yoluyla yayılabilir. Fesleğen bitkisinin köklerinin enfeksiyon kapması ve çürümesinden ve ayrıca fidelerin zayıf büyümesinden sorumludurlar.

Fesleğen nasıl değiştirilir?

Mağazadan yeni bir fesleğen bitkisi satın aldınız ve saksısını değiştirmek mi istiyorsunuz? Fesleğeninizi tohumdan yetiştiriyorsanız, saksılarını değiştirmeden önce fidelerin iki haftalık olmasını bekleyin. Ayrıca iklim izin veriyorsa fesleğeninizi bahçenize veya terasınıza dikebilir; aksi takdirde 7 litre kapasiteli 20/25 cm derinliğinde bir saksı alın ve içine fidanlarınızı yerleştirin. Lideri takip edin !

Aşağıdaki araçlara ihtiyacınız olacak:

  • Daha büyük bir kap: Neden daha büyük bir kap? Köklerin daha iyi yayılabilmesi için en az 5-7 cm daha uzun olması gerekir.
  • Benzer bir toprak: Fesleğenin nötr pH’lı iyi drene edilmiş toprakları tercih ettiğini biliyor muydunuz? Saksıyı değiştirirken bitkinizi strese sokmamak için, yeni saksı toprağı ekildiği toprağa benzer olmalıdır.

İzlenecek adımlar:

  1.  Yeni saksıyı, saksının altından yaklaşık 2 cm uzağa yeni saksı toprağı serpin.
  2. Ardından, orijinal tencereyi yavaşça alın, ellerinizi alt kısımlara yanlara yerleştirin ve tencereyi yavaşça eşit şekilde çevirin.
  3. Bitkinin saksıdan dışarı kayması için ellerinizle baskı uygulayın.
  4. Ardından bitkiyi yeni kabına yerleştirin. Saksı kenarındaki 2 cm’lik kısma ulaşamıyorsanız alttan toprak ekleyin veya çıkarın.
  5. Son olarak, bitki ile onu barındıran saksı arasındaki boşluğu azaltmak için bitkinin etrafına yeni saksı toprağı serpin.

Fesleğeniniz yeni kabına rahatça yerleştikten sonra, gün ışığına veya dışarıya (sıcaklık izin veriyorsa!) koyun ve nazikçe sulayın.

Artık sadece fesleğen bitkinizin bakımını yapmak için yapılacak doğru şeyleri değil, aynı zamanda saksısını değiştirmek için izlenecek adımları da biliyorsunuz. Peki onunla ilgilenmek ve keyfini çıkarmak için neyi bekliyorsunuz?!