Press ESC to close

Yeşim ağacı nasıl dikilir ve bakımı nasıl yapılır? adım adım kılavuz

Para bitkisi lakaplı yeşim ağacı, şansı, zenginliği ve refahı simgeleyen, bakımı kolay, sulu bir bitkidir. Aslen Güney Afrika menşeili, etli ve oval yapraklı bu etli bitki dayanıklıdır. Bununla ilgilenirseniz, birkaç yıl sürebilir! İç mekanınıza yeşil bir dokunuş getirmek için, yeşil bir başparmağınız olmasa bile, crassula ovata’yı nasıl ekeceğiniz ve başarılı bir şekilde nasıl koruyacağınız aşağıda açıklanmıştır!

Yeşim ağacı nasıl dikilir? Bu şanslı yeşil bitkiyi kesimlerden büyütün.

yeşim ağacı

Yeni yeşim bitkileri elde etmek için, sadece kesimleri dikin. Sadece birkaç dakika sürer.

 

Crassula ovata’nın sapını dikin

Büyük bir yeşim bitkisi olan birini tanıyorsanız, ondan kesim olarak kullanmak üzere bir gövde kesmesini isteyebilirsiniz. Sağlıklı yaprakları olan kalın bir sap almak en iyisidir. Sapı keserken temiz budama makası kullanın ve yapraklar ile gövdenin altı arasında birkaç inç boşluk bıraktığınızdan emin olun. Bu sayede, fidanınızı dikmeye gittiğinizde yaprakları çıkarmak zorunda kalmayacaksınız. Kesimi dikmek ve başarılı bir şekilde köklendirmek için izlenecek adımlar.

  1. Kesim yerinde ince bir kabuk oluşana kadar kesme izinin kuru bir yerde havayla kurumasına izin verin. Böylece sağlıklı bir bitki elde edebilirsiniz. Kesim ne kadar büyük olursa, kuruması için o kadar uzun süre gerekeceğini unutmayın;
  2. Kökü bir köklendirme hormonu serpin. Bu, kesimlerin büyümesini destekleyen bitki hormonlarının bir karışımıdır;
  3. Sulu meyveler için özel saksı toprağı ile bir tencereye doldurun Kendi saksı toprağınızı kullanmak istiyorsanız sorun değil! Drenajı kolaylaştırmak için bir avuç kum eklemeye çalışın. Kesiminiz için normal saksı toprağı kullanmayın, çünkü kesimin kök salması için çok ağırdır. Tencerede suyun akmasına yardımcı olacak bir drenaj deliği olduğundan emin olun;
  4. Kalem veya parmağınızla yerde bir delik açın;
  5. Köklendirme hormonunun kaplandığından emin olarak sapı deliğe yerleştirin;
  6. Sapın etrafındaki toprağı sıkıştırın;
  7. Tencerenizi güneşli bir yere yerleştirin, ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. 4 hafta sonra yeni sürgünler görünecektir.

Kesiminizi köklendirirken, sulamaktan kaçının. Bu, gövdeyi çürütebilir ve bitkinizi öldürebilir. Crassula’nızı daha büyük bir saksıya aktarmak istiyorsanız, kökleri gelişene kadar bekleyin.

Crassula ovata yaprağını dikin

Sap yerine yeşim bitkisi yaprağı da ekebilirsin. İşte bunu nasıl yapabileceğiniz.

  1. Sağlıklı, olgun bir yeşim çiçeğinden sap parçası olan bir yaprak alın. Gövde olmadan, çelik köklenmeyebilir;
  2. Kesiği kuruyana ve iyileşene kadar kuru ve ılık bir yerde bekletin;
  3. Kesim üzerine köklendirme hormonu olarak da adlandırılan bir köklendirme hormonu serpin. Bu, çeliklerin toprakta daha iyi kök salmasına yardımcı olur;
  4. Kesimi, eşit parça toprak ve perlitten oluşan bir saksı karışımına dikin. Tüm kesimi saksı karışımına gömmeniz gerekmez;
  5. Tencerenizi sıcak, aydınlık bir yere koyun;

Birkaç gün sonra yeni sürgünler görünecektir.

para bitkisi

Crassula ovata bakımı nasıl başarılı bir şekilde yapılır?

İç mekan bitkilerine başarılı bir şekilde bakmak için dört parametre dikkate alınmalıdır: su, sıcaklık, ışık ve gübreler.

Yeşim ağacımın suya ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım?

Bitkinizi sularken dikkatli olun. Eliniz ağır olmasın! Bitkiniz fazla sulanırsa kökleri çürüyebilir. Haftada bir kez sulamak yeterlidir. Ayrıca sulu meyveler su konusunda açgözlü değildir. Etli yaprakları su depolamaya yardımcı olur. Daha sonra sulama eksikliklerine karşı koyabilirler. Kışın, sulamayı ayda bir kez sınırlayın. Bitkinizi aşağıdan suluyorsanız, tabaktaki fazla suyu almayı unutmayın.

Bitkinizi sulamadan önce, öncelikle suya ihtiyacı olup olmadığını kontrol edin. Bunun için şunları yapabilirsiniz:

  1. Parmağınızı toprağa sokun. Hala nemli hissediyorsanız, bitkinizi sulamayın. Ancak toprağın kuru olduğunu düşünüyorsanız, bu durumda yeşim bitkinizin alt tabakasını nemlendirin.
  2. Yaprakların görünümünü kontrol edin. Yapraklar şişmişse, bitkiniz aşırı sulanmış demektir. Ancak yaprakları buruşmuşsa, bitkinizin suyu yok demektir ve bu nedenle sulanması gerekir. Kireçsiz veya filtrelenmiş su seçin. Musluk suyu, bitkinize zarar verebilecek tuzlar ve mineraller içerir.

Bahçıvanlık uzmanı Madison Moulton’a göre sağlıklı yapraklar yeşil, parlak ve dolgundur. Kenarlar buruşmuş gibi görünmeye başladıysa, bu bitkinizin yeterince sulanmadığı anlamına gelir. Gerçekten de toprak kuruduğunda yapraklar çok az su depolar. Bu, yaprakların buruşuk görünümünü açıklar. Bu uğurlu ağaç mutlaka sıcak bölgelerde yetişir, ancak unutmayın ki yengeç çok fazla suya veya sık sulamaya ihtiyaç duymasa bile uzun süre susuz kalamaz.

yeşim ağacını sula

Şans ağacı nereye yerleştirilir?

Crassula ovata ışığı sever. Ayrıca, ışık eksikliği bitkinizin büyümesini geciktirebilir. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının. Hala gençse, bitkinizin yapraklarını yakma riskiniz vardır. Olgun bitkilere gelince, yapraklarında kırmızı uçlar geliştirmeleri muhtemeldir. Yeşim ağacının günde 4 ila 6 saat arasında kısmi gölgeye ihtiyacı vardır. Bitkinizi aydınlık bir yere yerleştirin. Ayrıca ışık, crassula ovata’nın çiçeklenmesini teşvik eder. Bu etli bitkinin çiçek açmasının kolay olmadığını unutmayın . Sadece olgun çeşitler çiçek açabilir. Yeşim bitkiniz hala gençse, küçük beyaz çiçeklerin yıldız şeklinde belirdiğini görmeniz için birkaç yıl beklemeniz gerekecek.

Ayrıca yeşim ağacı soğuktan ve dondan korkar. Gündüzleri 18 ila 24°C arası bir sıcaklığı tercih eder. Geceleri, yeşim çiçeği 10 ila 13°C arasındaki bir sıcaklığı tolere eder.

Sukulentimi ne zaman budamalıyım?

Yeşim ağacının düzenli budaması gerekli değildir. Tekdüze büyümezse veya haşerelerle enfekte olursa yeşim bitkisini budayın. Budama, bitkinizin güçlü bir şekilde büyümesine de yardımcı olabilir. İlkbaharda, yeni büyüme ortaya çıkmadan önce veya çiçek açtıktan hemen sonra yeşim bitkinizi budayın.

Yeşim ağacı ne zaman gübrelenir?

Yeşim ağacının yılda sadece bir kez gübrelenmesi gerekiyor. Kışın yeşim bitkisi dinlenme dönemine girer. Bitkiler vejetatif dinlenme dönemindeyken büyümeleri yavaşlar. Daha sonra gübre olmadan yapabilirler. Bitki büyümesi ilkbaharda yeniden başlar. Bununla birlikte, bitkinizi vejetatif büyüme döneminde gübreleyin . Bu, erken ilkbahardan erken sonbahara kadar sürer.

Yeşim bitkisinin saksısı değiştirilmeli mi?

Yeşim bitkisi büyüdüğünde kökleri de büyür. Saksı daha sonra bitkiniz için sıkışık hale gelebilir. Bu nedenle, onu yeniden saklamanın faydası. Ayrıca, genç bitkilerin her 2 veya 3 yılda bir, daha yaşlı bitkilerin ise 4 veya 5 yılda bir saksılarının değiştirilmesi gerekir. Bunu yapmak için aşağıdakiler önerilir:

 

  1. Crassula’yı başlangıç ​​saksısından biraz daha büyük bir saksıya tekrar yerleştirin.
  2. Taze ve süzülen bir toprak kullanın. Ayrıca sulu meyveler veya kaktüsler için özel bir toprak satın alabilirsiniz. Toprak nötr veya hafif asitli olmalıdır. Ayrıca nemin durgunluğunu önlemek ve böylece çürümeyi önlemek için tahliye edilmelidir.
  3. Drenajı desteklemek için saksı karışımına perlit ekleyin veya fazla nemi atmak için pişmiş toprak veya toprak kap seçin.
  4. Saksı değişimini yeşim bitkisinin büyüme döneminin başında, yani erken ilkbaharda gerçekleştirin.

Crassula ovata’nızı uzun süre saklamak için,   bitkinizin yapraklarına unlu bitlerin saldırmasına da dikkat edin. Yeşim bitkisinin en çok korktuğu şey bu zararlılardır. Ölçekli böcekler genellikle yeşim ağacının yapraklarının altına yerleşir. Pamuklu bir bez veya alkole batırılmış bir bez kullanarak bunları çıkarabilirsiniz.

Bu pratik rehber sayesinde para bitkisini dikmeyi ve bakımını yapmayı başaracaksınız. Bu ev bitkisi sağlıklı bir şekilde gelişebilecek ve hatta uzun süre dayanabilecek!