Press ESC to close

Tohumları Ekimden Önce Islatmak İçin 5 Neden (ve Nasıl Yapılır)

Tohumları çimlendirmek istiyor ve nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Yeni sürgünler elde etmek roket bilimi değil… Deneyimli bahçıvanlar tarafından kullanılan, çok fazla kaynak gerektirmeden basit ve etkili bir teknikten mi bahsediyorsunuz? Tohum, bir bardak su ve sabır, işte size gerekenler… Size her şeyi anlatıyoruz.

Tohumları ekmeden önce suda bekletmek için 5 neden: Bir tohum mümkün olan en kısa sürede nasıl çimlendirilir?

Bu tekniğin nasıl çalıştığını merak mı ediyorsunuz? Tohumları ekmeden önce suya batırmak, sebze tarlasında veya bahçede başarılı bir şekilde ekim yapılmasını sağlayan bir tekniktir. Tohumları kaldırmayı ve yeni bitkiler elde etmeyi kesinlikle başaracaksınız. İşte deneyimli bahçıvanlardan çok az kişinin bildiği bu ipucunu benimsemeniz için 5 neden!

 tohumlar

1 – Uyku durumlarını kırmak ve çimlenmeyi tetiklemek için tohumları ıslatın

Tohumlar artık uykuda olmadıklarında çimlenir. Tohumları suya batırmak, tohumlarınızın dinlenme durumundan çıkmasına ve dolayısıyla daha hızlı çimlenmesine yardımcı olur. Tohumların çimlenmesi için neme ihtiyacı vardır. Nem ihtiyaçları tohumdan tohuma değişir. Yağış, tohumların etrafında yeterli nemi sağladığında, çimlenmeye başlarlar.

tohum çimlenmesi

2 – Tohumları neden suda bekletin? Çimlenmeyi hızlandırın…

Bu, özellikle sıcak su kullanılarak toprağa ekilmeden önce çimlenmelerini hızlandırır. Nitekim çimlenme sürecinin başarılı olması için sadece neme değil, aynı zamanda ısıya da ihtiyaçları vardır. Ne için ? Çünkü tohumlar, hava soğukken çimlenmelerini engelleyen sıcaklığı hissetme yeteneğine sahiptir. Düşük sıcaklıklar, hala kırılgan olan yeni sürgünlere zarar verebilir. Bununla birlikte, sıcak su kullanarak bitkilere çimlenmeyi hızlandırmak için mükemmel ortamı sağlıyorsunuz.

Tohum Çimlenme-1

3 – Çimlenme şansını artırın

Tüm tohumlar çimlenemez ve bazıları bunu ıslatmadan yapabilirken, ıslatma çimlenme oranını artırır. Bir sonuç elde etmek için su aşaması gerekli olabilir.

tohumları ıslatın

4 – Çimlenme inhibitörlerini çıkarmak için tohumları ıslatın

Tohumlar çimlenme inhibitörleri ile çevrilidir. Bu kimyasal veya doğal maddeler, özellikle meyve veya sebzenin içindeyken veya depolanırken tohumların çimlenmesini önlemeye veya geciktirmeye yarar.

Bu inhibitörler doğal olarak rüzgar veya yağmurla yıkanabilir, ancak bu zaman alabilir. Tohumları suya batırmak, çimlenmeyi engelleyen maddelerden kurtulmanıza yardımcı olur.

5 – Doğal savunmalarını kırmak için tohumları ıslatın

Tohumlar ekilmeden önce pürüzlendirilmeye alışkındır. Rüzgar, yağmur ve hatta onları yutabilecek hayvanlar gibi dış şoklara maruz kalırlar. Pek çok tohumun sert bir dış kabuğa sahip olmasının nedeni budur. Bu, onlara bu dış etkenlere karşı iyi bir direnç sağlar. Yani onların doğal savunmalarını ortadan kaldırmak ve çimlenmeyi hızlandırmak mı istiyorsunuz? Onları suya batırın.

Yeni büyümeyi teşvik etmek ve güçlü bitkiler elde etmek için tohumlar nasıl ıslatılır?

Tohumları başarılı bir şekilde ıslatmak için bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  1. Tohum paketinizi açın ve tohumları ılık veya sıcak su içeren temiz, sığ bir kapta bekletin. Bir tavsiye: kaynar sudan kaçının. Çok yüksek sıcaklıklar da çoğu tohum tarafından tolere edilmez ve çimlenmeyi engelleyebilir. Tohumlar tamamen su ile kaplanmalıdır;
  2. Kasenizi bir pencerenin yakınına yerleştirin. Bahçıvanlık meraklılarının bitki yetiştirmeyi öğrenmelerine yardımcı olan bir site olan Epic Gardening’in kurucusu Kevin Spiritu’ya göre , eğer tohumları ıslatmak onların çimlenmesine yardımcı oluyorsa, bunun nedeni tohumların maruz kalabileceği doğal koşulları, yani yağmurlu hava ve güneş ışığını taklit ediyor olmanızdır. .
  3. Tohumlarınızın 8 ila 24 saat ıslanmasına izin verin. Islatma süresi tohumlarınıza bağlıdır. Ne için ? Çünkü iri ve kalın kabuklu olduklarında, ince kabuklu küçük tohumlardan daha uzun süre suda bekletilmeleri gerekecektir. Ancak tohumlar 24 saatten fazla suda tutulmamalıdır.
  4. Suda beklettikten sonra tohumlarınızı gecikmeden nemli toprağa ekin. Tohumlar tamamen çimlenene kadar saksı toprağını nemli tuttuğunuzdan emin olun. Nitekim sudan çıkardıktan sonra kurumaya bırakırsanız çimlenme sürecini tamamlayamayabilirler.

Bonus İpucu: Tohumlarınız çok sert bir tabakaya sarılmışsa, tohum kazıma adı verilen bir teknik kullanabilirsiniz. Bu, tohumu çevreleyen koruyucu bir zarf olan tohum kabuğunu kırar. Özellikle iklim koşullarının çimlenmeye elverişli olmadığı zamanlarda tohumun uzun süre saklanmasını ve bozulmadan kalmasını sağlayan bu dış zarftır. Acele eden bahçıvanlar, tohumlarının çimlenmesini hızlandırmak için kazımaya başvururlar. Bu işlem, tohumun kalın kabuğunu suya batırmadan önce zayıflatmaktan ibarettir. Bunun için zımpara kağıdı kullanabilirsiniz. Tohumlarınıza zarar vermemek için bu sert tabakayı kırarken nazik olun.

Yüzen veya batan tohum. Bir tohumun ekmenin iyi olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Sudaki tohumlar

Tohum paketinizin hala geçerli olup olmadığını öğrenmek ister misiniz? Hala ekmek için iyi olup olmadıklarını öğrenmek için kolay bir test yapın. Tohumların bir raf ömrü vardır. Deneyimli bahçıvanlardan alınan bu ipucu, ekimden önce tohumlarınızın çimlenme gücünü test etmenize olanak sağlayacaktır. Bu şekilde başarısız ekimlerden kaçınırsınız. İşte izlenecek adımlar.

  1. Bir bardağı suyla doldurun;
  2. İçine tohumlarınızı ekleyin;
  3. Birkaç dakika ıslanmalarına izin verin. Yüzen tohumlar atılmalıdır. Sadece batanları saklayın.

Bu testin tüm tohumlar için çalışmadığını unutmayın. Hafif tohumlar doğal olarak yüzer, bu nedenle küçük tohumlar bu kuralın istisnasıdır. O yüzden büyüklerle küçükleri karıştırmayın… İşte bu kadar!

Kabak, kabak, bezelye veya havuç… ​​Ekimden önce hangi tohumlar ıslatılmalıdır?

Tohum ıslatma, büyük tohumlar, buruşuk tohumlar ve kalın koruyucu kabuğa sahip olanlar için etkili bir tekniktir. Onları suya batırmak, yeni bitkiler yetiştirmek için bu önemli adımı kolaylaştırır .

Bununla birlikte, işte suya batırabileceğiniz tohumlar.

  1. pancar
  2. Bezelyeler
  3. salatalıklar
  4. su kabakları
  5. Fasulye
  6. kabaklar

Küçük tohumların kullanımı daha az iyidir ve daha sonra ıslak olduklarında işlenmesi zordur. İşte suya batırılmaması gereken küçük tohum örnekleri.

 

  1. Turp
  2. Havuçlar
  3. Reyhan
  4. Marul
  5. chia

Farklı tohum türleri ne kadar süre ıslatılmalıdır?

tohum türü Islatma süresi
Ay çekirdeği 6-8 saat
kabak çekirdeği 6-8 saat
Badem 8-12 saat
kaju fıstığı 2-4 saat
Susam taneleri 6-8 saat
Keten tohumu 2-4 saat
Chia tohumları 15-30 dakika
Çemen tohumları 8-12 saat
Hardal tohumu 6-8 saat
turp tohumları 8-12 saat
maş fasulyesi 8-12 saat
Yeşil mercimek 8-12 saat
mercan mercimek 2-4 saat
Nohut 12-24 saat
Kinoa tohumları 2-4 saat

Bu basit yöntem sayesinde tohumlarınızın çimlenmesini kolaylaştıracak ve ilk ekiminizi başarılı kılacaksınız. Tohumların çimlenmesi zaman alır. Bunun için artık ideal koşullara, yani nem ve ısıya ihtiyaçları yoktur. Onları sıcak suda ıslatırsanız, çimlenmeleri için elverişli bir ortam sağlamış olursunuz. Bu bahçıvanlık numarasını denemek için ne bekliyorsunuz?