Doğanın dezavantajları olduğu kadar avantajları da vardır. Bir yanda bahçemiz, zamanla açan bitki ve çiçeklerin bolluğu ile bize muhteşem bir manzara sunuyor. Öte yandan, manzarayı bozan tüm bu istenmeyen böcek ve zararlılarla uğraşmak zorundayız. Bu yaprak bitleri gerçek bir felaket! Küçücükler ama bu pis yaratıklar, özsularını emmek ve sağlıklı büyümeyi önlemek için bitkilerin genç gövdeleri arasına gizlice girme sanatına sahipler. Bitkilerimizi zehirleyerek ve mantar hastalıklarını tetikleyerek daha da zayıflattıklarından bahsetmiyorum bile. Bahçede yaprak biti istilası olduğunda mutlaka radikal yöntemlerle tedavi etmek gerekir!

Bununla birlikte, sağlığa ve çevreye zararlı olan kimyasal pestisitleri her zaman kullanmanız gerekmez. Yaprak bitleri bitki ve çiçeklerinize yerleştiyse, tüm zararlılardan etkili bir şekilde kurtulmanın her zaman belirli önleyici, doğal ve ekolojik yolları vardır. Neden kendi organik böcek ilaçlarınızı ve böcek ilaçlarınızı kendiniz  yapmayı düşünmüyorsunuz  ?  Basitçe, halihazırda evde bulunan veya piyasadan kolayca temin  edebileceğiniz  malzemelerden  yapılırlar .Ancak organik pestisitler (organik veya ekolojik) olsalar bile dikkatli olunması gerekir: Doğal olmalarına rağmen size sunacağımız bazı materyaller sağlığınız için toksik maddeler içermektedir*.

Yaprak bitlerine ve tüm bahçe veya sebze bahçesi davetsiz misafirlerine karşı savaşmak için, Besançon’daki bahçıvan ve peyzaj mimarı Anthony Lecompte tarafından açıklanan bazı ipuçları.

Not  : ideal olarak, belirli ilaçları bitkilere püskürttüğünüz gün, sebze bahçesinden belirli sebzeleri yememenizi tavsiye ederiz. Aksi takdirde, akan su altında iyice yıkamayı ve temiz soğuk su dolu bir kapta birkaç dakika tutmayı unutmayın.

Böceklere karşı sprey

soğan kabuğu

Böcekler, böcekler, hamamböcekleri ve diğer uğur böcekleri gibi bütün bir böcek ailesini içerir. Kabuk şeklinde bir çift sert kanat olan elytra’ya sahip olma ayrıcalığına sahiptirler. Çoğu, ekinlere ciddi zarar veren otçul türlerdir. Bu böceklerin bitkilerinizi rahatsız etmemesi için onları nasıl etkili bir şekilde avlayabilirsiniz?

Bir soğanın kabuklarını hava almayan bir kapta veya ağzı kapalı bir poşette toplayın ve buzdolabında saklayın. Kalan sarımsakları da ekleyebilirsiniz.

Sonra her şeyi bir kovaya koyun ve ılık suyla doldurun. Birkaç gün, bir haftaya kadar bahçede veya terasta güneşli bir yerde hareket etmeye bırakın. Ardından ortaya çıkan sıvıyı süzün ve bir püskürtücü ile plastik bir şişede saklayın.

 Yaprak bitleri, örümcekler ve diğer zararlıların saldırısına açık bitki ve  sebzelerin  etrafına soğan artıklarını gömün  . Tüm istenmeyen etkenlerden korumak için spreyi bahçe veya iç mekan bitkilerinin üzerine püskürtün.

Bitkilerde beyaz veya siyah noktaların tedavisi 

Bitkiler genellikle kendileri için ölümcül olabilecek tehlikeli hastalıklarla karşı karşıyadır: pas, külleme, monilyoz, küf… Bu rahatsızlıklar düzenli olarak yapraklarda küf, çürük, lekeler (beyaz, sarı veya siyah), yosun veya toz oluşumuna neden olur. Söz konusu böcekler, mantarlar ve bazı mantar hastalıkları. Bu belirtilerden bazılarını fark ettiğinizde, sorunu asla göz ardı etmeyin. Bitkilerinizi durumları kötüleşmeden ve ölmeden önce hızlı bir şekilde tedavi etmelisiniz.

Etkili bir çözüm: 1 litre tam yağlı sütü 8 litrelik bir kapta seyreltin. İyice karıştırın ve gülleri veya küften zarar görmüş diğer bitkileri püskürtün. Birkaç spreyden sonra lekeler sonunda kaybolacaktır.

Bitki yaprak bitlerine karşı tedavi

Bitkilerde yaprak bitleri

Bitki yaprak bitleri   , karıncaların yemek için can attığı tatlı bir sıvıyı alır. Bu şekilde karıncalar onu tüm bitkiye taşır. Genellikle yapraklarda ve gövdelerde büyüyen siyah bir tozla dolu siyah bir küf veya mantar oluşturur. Böylece yaprak bitlerini kontrol ederek o karanlık noktalardan da kurtulabilirsiniz.

Beyaz bir karışım elde edene kadar 2 bardak yemeklik yağı bir bardak sıvı sabunla karıştırın. Daha sonra bu sıvıdan 1 yemek kaşığı alın ve bir litre suya koyun. Bu solüsyonla bitkileri yaprak bitlerinin istila ettiği alanlara püskürtün. Bitkilerin yapraklarını yakmamak için bu işlemi dışarısı çok sıcak olmadığı zamanlarda yapın.

Not: Bazen yaprak bitleri açıkça görüldüğünde, bunları elinizle veya küçük bir fırçayla kolayca çıkarabilirsiniz.

Yaprak bitlerini bitkilerden uzak tutmak için bazı çözümler 

Sarımsak spreyi

sprey

90 gr sarımsağı ince ince doğrayın, yağ ile kaplayın ve gece boyunca yumuşamaya bırakın. Daha sonra süzün, 1 litre sabun çözeltisi (sıvı sabun ve su) ekleyin ve karışımı kapaklı bir kavanozda saklayın.

Başka bir ipucu: 1 soğan ve 2 diş sarımsağı parçalara ayırın, ardından 2 bardak su ile bir karıştırıcıda karıştırın. Sıvıyı süzün ve bir buharlaştırıcıya yerleştirin. Sıvıyı   , yaprakların tüm yüzeyini kaplayacak şekilde bitkilere ve çiçeklere püskürtün.

Alüminyum folyo hilesi

Bitkilerin tabanındaki toprağa alüminyum folyo parçaları yerleştirin. Işığın yansıması böcekleri uzak tutar.

Genel Amaçlı Sprey

3 taze veya konserve yeşil bibere ve 2-3 diş sarımsak püresine ihtiyacınız olacak. Her şeyi bir kaba koyun. 3/4 çay kaşığı sıvı sabun ve 3 bardak su ekleyin ve 24 saat bekletin.

Karışımı süzün, katı kısmı çıkarın ve elde edilen çözeltiyi bitkilere püskürtün, sıvının yaprakların tüm yüzeyini kapladığından emin olun.