Su, iç mekan bitkilerinin bakımı ve iyi büyümelerini teşvik etmek için hayati bir unsurdur. Bunun için onları sulamak önemlidir. Bununla birlikte, aşırı sulama bitkilerinizin çürümesine neden olabilir. Hepsinin su ihtiyacı aynı değildir. Bazı bitkiler su yoğunken, diğerleri aralıklı sulamayı tercih eder. Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını öğrenmek için bu bahçe ipuçlarına göz atın.
Bir bitkiyi sulamadan önce öncelikle suya ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Bu, kökleri boğabilecek ve bitkinin çürümesine neden olabilecek aşırı sulamadan kaçınmanıza izin verecektir. Bunun için iç mekan bitkilerinizi başarıyla sulamanızı sağlayacak çok pratik bir numara var.
Bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Toprağın kuru olup olmadığını veya sulamaya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için bir çubuk kullanmanız yeterlidir. Bir tane alın ve köklere dokunmamaya dikkat ederek toprağa birkaç santimetre itin , ardından çıkarın. Kuru bulursanız, bitkinizi sulamanız gerektiği anlamına gelir. Öte yandan, çubuğa yapışmış toprak parçaları fark ederseniz, bu, toprağın hala nemli olduğu ve sulamanın faydasız olduğu anlamına gelir.
Bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını bilmek için diğer ipuçları nelerdir?
Çubuk hilesine ek olarak, bitkinizi sulayıp sulamamanız gerektiğini bilmek için başka yollar da vardır ve etkilidir.
-
Bitkinizin toprağının rengini kontrol edin
Bitkinizin saksı toprağına bakarak, bitkinizin sulamaya ihtiyacı olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Aslında, nemli toprak kuru topraktan daha koyudur. Bitkinizin toprağı açık kahverengi ise kurumuş demektir. Bu hilenin özellikle nemi seven ve eğrelti otları gibi sürekli nemli toprağa ihtiyaç duyan bitkiler için uygun olduğunu unutmayın. Bu numarayı kaktüsler gibi kuraklığı tolere eden sukulentler için kullanırsanız , onları fazla sulama riskini alırsınız. Gerçekten de, toprak yüzeyde kuru görünebilir, ancak tencerenin dibi hala nemli olabilir. Bu durumda, sukulentinizi sulamak işe yaramaz.

-
Parmağınızı bitkinin toprağına itin
Toprak yüzeyde kuru, ancak derinlemesine ıslak olabileceğinden, parmağınızı 4 cm derinliğe kadar toprağa itmeniz önerilir. Toprak tamamen kuruysa, derinlemesine bile olsa bitkinizi sulayın. Bu tekniğin özellikle çok derin olmayan küçük kaplar için etkili olduğunu unutmayın. Parmağınızı içeri iterken köklere zarar vermemeye dikkat edin.
-
Bitki saksısını kaldırın
Tencerenizi kaldırırken normalden daha ağır olduğunu fark ederseniz , hala su dolu demektir. Hafif ise, toprağın kuruduğu ve bitkinizi sulamanız gerektiği anlamına gelir. Daha büyük kaplar için, ağırlıklarını tahmin etmek için basitçe eğin.
-
Bitkinin yapraklarının durumunu kontrol edin
Bir bitkinin ihtiyaçlarını belirlemek için, yapraklarının durumuna dikkat etmek önemlidir. Yaprakların sarkık ve gövdenin kuru olduğunu fark ederseniz, bitkinizin suyu eksik demektir. Bu durumda, yeşil bitkinizi tekrar çalıştırmak için çok ağır bir eliniz olmadan hafifçe sulayın . Öte yandan, bitkinizin yaprakları gevşekse ve gövdenin tabanı kahverengiye dönmeye ve gevşekleşmeye başlarsa, bu bitki aşırı sulanmış demektir. Bu durumda, tekrar sulamadan önce alt tabakanın kurumasına izin verilmesi tavsiye edilir.
Bu ipuçlarına ek olarak, bitkilerin sulanmasının da mevsimlere bağlı olduğunu unutmayın. Gerçekten de, sonbahar ve kış aylarında, sulama daha az sıklıkta olur ve iyi bir nedenle, bitki bir uyku dönemine girer. Bu nedenle daha az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca ısıtmanın iç mekan havasını kuruttuğuna dikkat edin. Bitkinizi nemli tutmak için yaprakları buğulayabilirsiniz.

Ayrıca, bitkinizi sulamanın en iyi yolu onu sulamaktır. Bunu yapmak için, tabağı veya saksıyı çıkarın ve toprağın suyu emmesi için zaman vermek için tencerenizi birkaç dakika su dolu bir leğene batırın. Ardından leğeni boşaltın ve tencerenizin boşalmasını sağlayın ve fazla suyu boşaltın. Bitkilerinizi kaynak suyu gibi kireçsiz suyla ve oda sıcaklığında sulamak en iyisidir.
Bu ipuçları sayesinde, bitkinizin solmasına ve köklerinin çürümesine neden olan fazla suyu önlemek için bitkinizin sulanması gerekip gerekmediğini kolayca anlayacaksınız.