Yeşim ağacı, Güney Afrika’ya özgü, yaprak dökmeyen, etli bir bitkidir. Bu bitki özellikle yeşil baş parmağı olmayan insanlar için uygundur. Yeşim ağacı fazla sulama gerektirmediği ve ömrü birkaç yıla yayıldığı için ekimi gerçekten kolaydır. Yeşim ağacını bir yapraktan nasıl çoğaltacağınızı öğrenin.

Yeşim ağacı veya yeşim bitkisi ovata, saksılarda ev bitkisi olarak yetiştirilen sulu, bakımı kolay bir bitkidir. Crassulaceae familyasının bu bitkisi aynı zamanda şans ağacı veya dostluk ağacı olarak da adlandırılır.

Altyazı: Yeşim ağacı.

Yeşim ağacı bir yapraktan nasıl çoğaltılır?

Yeşim ağacının çoğaltılması kesimlerle yapılır. Bu teknik, yeni bir bitkiye sahip olmak için saksıya veya toprağa ekeceğimiz bir ana bitkinin bir parçasının alınmasından oluşur.

Yeşim ağacı, yaprak veya gövde kesimleri ile çoğaltılabilir.

  • yaprak kesimleri
Başlık: Yaprak kesimleri.

Aşama 1 :

Ana bitkinin yapraklarını alın, keskin bir bıçakla tabanlarından kesin ve temiz bir bezle temizleyin. Ardından iyileşmelerini ve çürümeyi önlemelerini sağlamak için havada kurumaya bırakın  .

2. adım:

Küçük pişmiş toprak kaplar seçin ve kenarlarından 2 cm’ye kadar saksı toprağı ile doldurun. Sulu meyveler için özel bir alt tabaka kullanın veya perlit, kum ve kompostu karıştırarak kendinizinkini yapın.  Toprak drenajını desteklediği için kum eklemek önemlidir  .

Aşama 3:

Alt tabakada küçük delikler açın ve her deliğe bir sayfa yerleştirin. Yaprakları birbirine değmeyecek şekilde ayırın.

4. Adım:

Kesimlerin sulanması gerekmez. Her 3 veya 4 günde bir onlara biraz su püskürtün.

Adım 5:

Kısmi gölgeye maruz kalma için saksılarınızı aydınlık bir yerde saklayın. Birkaç hafta sonra, kesimlerinizin tabanından yeni yaprakların göründüğünü fark edeceksiniz. Yeterince büyük bir kapta, bu sırada yeni sürgünleri üçe bölün.

  • Kök kesimler
Kök kesimler.

Aşama 1 :

Budama makası kullanarak, sağlam yaprakları olan kalın bir sapı çıkarın ve iyileşmeyi hızlandırmak için kurumasını bekleyin.

2. adım:

Bir tabağa biraz tarçın dökün ve sapı bu baharatla sarın. Bu, köklenmesini teşvik eder. Tarçın gerçekten de  doğal bir köklendirme hormonu görevi görür.  Bu adım isteğe bağlıdır, çünkü yeşim ağacı kesimlerden hormon kullanılmadan alınabilir.

Aşama 3:

Yaprak kesimlerinde olduğu gibi,  bir pişmiş toprak saksı seçin  ve sulu meyveler için özel saksı toprağı ile doldurun.

4. Adım:

Toprakta bir delik açın ve sapı içine dikin. Köklendirme hormonunuz, doğal veya yapay, örtülü olmalıdır. Drenajı azaltmayacak şekilde toprağı fazla doldurmadan gövdeyi çevreleyen deliği kapatın  .

Adım 5:

Tencerenizi ışıklı bir odada tutun, ancak yapraklarını yakmamak için doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. 3 veya 4 hafta sonra sapın tepesinde yeni büyüme fark edeceksiniz. Bu  , kesiminizin başarıyla köklendiği anlamına gelir.

Kesiminizi köklenirken sulamayın, çünkü bu çürümesine neden olabilir. Bitkinizi ancak köklendikten sonra daha büyük bir tencereye koyabileceğinizi unutmayın.

Yeşim ağacı nasıl korunur?

  • sulama

Yeşim ağacı fazla sulama gerektirmez. Çok kalın yaprakları su depolamayı mümkün kılar  ve bu nedenle sulamayı sınırlandırır. Ayrıca,   tüm sukkulentler  su açısından zengin etli dokulara sahiptir. Bu nedenle suyu tutma yeteneğine sahiptirler ve bu nedenle  kurak iklimlerde veya kuru topraklarda hayatta kalabilirler.

Yeni yaprakları saksı değiştirdikten sonra aylık sulama yeterlidir. Sulama sırasında yaprakları ıslatmayın ve  kök çürümesini önlemek için  fincan tabağındaki durgun suyu çıkarın. 

  • Maruziyet

Yeşim ağacının ışığa ve güneşe ihtiyacı vardır, ancak tüm gün tam güneşe maruz kalmak onu yakabilir. Kısmi gölgeye maruz kalmayı tercih edin.

  • saksı değiştirme

Yeşim ağacınızın saksısını fazla sulamadığınız ve sıkışık olmadığı sürece değiştirmenize gerek yok. Öte yandan,  bitkinize daha kuru ve daha serin bir ortam vermek için 2 yıl sonra toprağı değiştirmek önemlidir.

  • Gübre

Ağacınızı gübrelemek ve çiçeklenmesini desteklemek için bir azotlu gübre seçin. Crassula erken ilkbaharda küçük beyaz veya pembe çiçekler verir.

  • parazitler

Yeşim ağacının korktuğu  haşereler  pullu böceklerdir . Bu zararlılar, özellikle sulama aşırı olduğunda, yeşim bitkisini mahveder. Bir istila meydana gelirse , yaprakları ovalama alkolüne batırılmış bir pamuklu çubukla silin  .

 Yeşim ağacından sadece yapraklar veya bir gövde ile, bu bitkiyi istediğiniz kadar tutmak için çoğaltabileceksiniz.