Kışın, iç mekan bitkileri özel bakım gerektirir. Bazı daha az dayanıklı bitkiler dona ve soğuğa iyi tahammül etmez. Daha sonra sıcaklıktaki düşüşten etkilenebilirler. Bitkilerin kışı iyi geçirebilmesi için bazı ayarlamaların yapılması gerekir. Su alımı bile yeniden gözden geçirilmelidir. Kışın iç mekan bitkilerinizi nasıl sulayacağınızı öğrenin.

Kışın iç mekan bitkilerinin bakımı kolay değildir. Isıtma, güneş eksikliği ve düşük sıcaklıklar, yılın bu soğuk döneminde bitkilerin karşılaştığı kısıtlamalardır.

kapalı yeşil bitkiler

Kışın iç mekan bitkileri nasıl sulanır?

Çoğu iç mekan bitkisinin su ihtiyacı kışın azalır ve iyi bir nedenle büyümeleri yavaşlar. Ayrıca,  bazı bitkiler uykuya dalar.  Bu dinlenme döneminde, uyuyan bitkiler az miktarda suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle sulama sıklığını azaltma ihtiyacı. Köklerin çürümesine yol açan kompostta su birikmesini önlemek için  her 15 günde  bir sulanmaları gerekir. Ancak en iyisi önce alt tabakayı kontrol etmektir. Bunu yapmak için parmağınızı toprağa itin. Islaksa, sulamayın.

Kışın sulama sıklığı  da bitki çeşitliliğine bağlıdır.  Sukulentlerin 2-3 haftada bir sulanması yeterlidir. Ayrıca, sulu meyveler olarak da adlandırılan sulu meyveler,  su depolamalarına izin veren etli dokulara sahiptir. Daha sonra sulanmadan birkaç hafta hayatta kalabilirler. Bu özellikle kaktüsler için geçerlidir. Öte yandan,  Atatürk çiçeği veya Noel kaktüsleri  gibi kışın çiçek açan bitkilerin    toprak kuruduğunda  sulanması gerekir .

Bitkilerin soğuk suyla sulanmasının önerilmediğini unutmayın. Bu  , bitkide bir termal şok oluşturabilir  ve kök sistemine zarar verebilir. Ayrıca sıcak su kullanmaktan kaçının. Bitkilerinizi oda sıcaklığında suyla sulamak en iyisidir .  Ayrıca kireçli değil kaynak suyunu tercih edin.

su iç mekan bitkisi

Sulamaya ek olarak, dikkate alınması gereken önemli bir husus vardır, yani nem. İç mekan bitkileri, özellikle  orkide gibi tropik bitkiler, nem gibi.   Ancak ısıtıcı ile  ortam havası kurur ve bu nedenle bitkiyi kurutur . Gerçekten de, ısıtılan bir evin nem seviyesi %10 veya %20’ye kadar düşebilir. Bununla birlikte, iç mekan bitkileri %50’ye yakın bir nem oranını takdir eder. Bununla  birlikte, bitkilerinizin yapraklarını buğulamayı  veya onları sakladığınız odada bir nemlendirici kullanmayı düşünün. Bitkilerinizi mutfağa veya banyoya da koyabilirsiniz. Böylece, bu kısımların nemini emeceklerinden, onları sulama konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

Ayrıca büyük kapları nemli tutacağınız kil toplarla doldurabilir ve bu kapların üzerine takozlar yerleştirebilirsiniz. Ardından saksılarınızı takozların üzerine yerleştirerek bitkilerin kökleri suya batmadan nemi emmelerini sağlayın  .

kapalı bitki

Kışın iç mekan bitkileri nasıl korunur?

– Yaprakların tozunu alın :  Bir bezi suya batırın ve tozu temizlemek için bitkinizin yapraklarının üzerinden geçirin.  İkincisi, bitkinin fotosentezini engellediği gibi, büyümesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini emmesini de engeller.

– Hava akımından ve radyatörlerden kaçının:  İç mekan bitkileri sıcaklık değişikliklerinden hoşlanmaz. Bitkinizi aşırı ısınmış bir odada tutmaktan kaçının ve onu cereyanlardan koruyun. Ayrıca, pencerelerin yanına yerleştirilen bitkilerinizi akşamları sıcaklık düşüşünden korumak için pencereleriniz için kalın perdeler seçin. Yapraklarının yanmasını önlemek için bitkinizi radyatör veya şömine gibi bir ısı kaynağının yanına koymayın  .

– Parazitlere dikkat edin:  Güneş ışığının olmaması, ısınmadan kaynaklanan kuru hava veya aşırı nem parazitlerin ortaya çıkmasına neden olur. Ev bitkiniz  , pul böcekler , mantar sivrisinekleri, örümcek akarları ve yaprak bitleri  ile musallat olabilir .   Ayrıca, bu zararlılar ortaya çıkar çıkmaz bitki örtüsünü tedavi etmek için bitkilerin izlenmesi tavsiye edilir.

– Bitkilerin ışığa maruz kalmasını sağlayın:  Kışın günler daha kısadır ve bu nedenle bitkiler yeterince ışık almaz. Varsa bitkilerinizi bir kış bahçesine taşıyın. Aksi takdirde, bitkilerinizi bir pencerenin yakınında tutun, ancak  cereyanlara maruz bırakmamak için cama çok yakın değil . Ayrıca güneş ışınlarının odaya daha iyi sızabilmesi için pencereleri iyice temizlemeyi unutmayın.

– Gübrelerden kaçının:  Bitki büyümesi kışın yavaşladığından, doğal döngülerini bozmamak için onları gübrelemekten kaçının. Vejetatif büyüme döneminde gübre uygulamasına devam edin.

İç mekan bitkilerinin bakımı kolaydır, ancak kışın bazılarının onları yeşil tutmak ve soğuk geçtikten sonra büyümelerini ve çiçeklenmelerini daha iyi sürdürmelerini sağlamak için özel tedaviye ihtiyacı vardır.