Evi dekore etmek için kullanışlı olan iç mekan yeşil bitkilerinin birçok avantajı vardır. Çevredeki havayı temiz tutmada etkilidirler. Bazı kirletici bitkiler iç ortam havasını temizlerken, diğerleri yaprakları sayesinde tozu tutmayı başarır. Tozu ortadan kaldıran ve evinizi temiz tutmaya yardımcı olan bu 3 iç mekan bitkisine göz atın.

Bazı ev bitkileri kirlilikten arındırma, aynı zamanda toz giderme özelliklerine de sahiptir. Yaprakları havadaki tozu tutmada etkilidir.

Evdeki tozu temizleyen 3 bitki nedir?

  • kauçuk fabrikası

kauçuk bitki

Kauçuk veya ficus elastika olarak da adlandırılan kauçuk ağacı, Moraceae familyasından, yaprak dökmeyen yaprakları olan çok yıllık bir bitkidir. Kauçuk, formaldehit havasını  diğer şeylerin yanı sıra yapıştırıcılardan, cilalardan ve yalıtımdan arındıran kirletici bir bitkidir  . Ek olarak, büyük kauçuk tabakaları,  süspansiyondaki toz parçacıklarının yakalanmasına yardımcı olur.  Bitkinizin toz alma etkisini artırmak için yaprakları sık sık nemli bir mikrofiber bezle temizleyin.

Bitkinize bakmak için, onu aydınlık bir odaya yerleştirin, ancak  doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının ve kısmi gölgeyi tercih edin. Ficus elastica, sıcağı ve nemi seven tropikal bir bitkidir. 15 ila 25°C arasında bir sıcaklığa ihtiyacı vardır ve  yapraklarını düzenli olarak buğulayın.  Sulama ile ilgili   olarak, toprağı kurur kurumaz,    ancak aşırıya kaçmadan sulayın. Oda sıcaklığında kireçsiz su tercih edin  .

Kauçuk ağacınız yapraklarını kaybederse, bunun nedeni ışık eksikliği, yetersiz sulama veya hatta suya batırılmış kökler olabilir. Kauçuk ağacı ayrıca zararlılar tarafından da saldırıya uğrayabilir. Yapraklarda beyaz lekeler fark ederseniz  , bitkinizin etli  böcekler tarafından istila edildiği anlamına gelir. Yapraklar sararırsa, kauçuğun örümcek akarları tarafından saldırıya uğradığı anlamına gelir.

  • örümcek bitkisi

kurdele çiçeği

Klorofit veya örümcek bitkisi, Güney Afrika’ya özgü çok yıllık bir bitkidir. Agavaceae familyasının bu bitkisi  sağlamdır ve bakımı kolaydır.  Toluen, benzen, karbon monoksit, ksilen ve hatta formaldehit gibi ev tipi toksinlerin yok edilmesinde etkilidir. Klorofit, kauçuk gibi geniş yapraklara sahip olmamasına rağmen  , yoğun, topaklanan yaprakları ile tozu tutabilir.

Örümcek bitkisi, kısmi gölgeye maruz kalmayı takdir eder. Nötr, süzülmüş ve killi veya humusça zengin toprakları tercih eder. Sulama ile ilgili olarak, örümcek bitkisi hafif nemli toprağı takdir eder. Aslında aşırı sulama  , köklerin çürümesine ve bitkinin ölmesine neden olabilir.  Her sulamadan sonra, fincan tabağı veya önbellek kabındaki durgun suyu çıkarın. Ayrıca, kireçsiz kaynak suyunu tercih edin ve yaprakları düzenli olarak buğulayın. Klorofit gerçekten neme ihtiyaç duyar. Hava kuru ise yapraklarının uçları  kahverengiye dönebilir.

Bitkinizi büyüme döneminde    sıvı gübre ile gübreleyin ve  kökleri saksı boyutunu aştığı anda saksıyı değiştirin.

Örümcek bitkisi genellikle dayanıklıdır, ancak yaprak bitleri, beyaz sinekler ve örümcek akarları tarafından saldırıya uğrayabilir. İstila durumunda, bitkiyi suyla yıkamanız yeterlidir.

  • Ivy, dekoratif yeşillik bitkisi

Sarmaşık

Ivy, yaprak dökmeyen çok yıllık bir bitkidir. Dekoratif yaprakları sürünen veya tırmanan olabilir. Bu dayanıklı ve rustik asma  , don ve soğuğu destekler.  Arındırıcı etkisi sayesinde sarmaşık,  ısıtma cihazlarının ürettiği karbon monoksit gibi toksinleri havadan uzaklaştırır.   Ayrıca sarmaşıktan elde edilen tüm çeşitler,  süspansiyon halinde toz toplama özelliğine sahiptir.

Ivy’nin bakımı kolaydır ve fazla bakım gerektirmez. Büyüme döneminde az sulama ile yetinir, kışın ise  sulanması gerekmez.  Ivy ise nemi sever. Toprağı nemli tutmak için ilkbaharda toprağa malç ekleyin. Bitkinizi vejetatif büyüme döneminde sıvı gübre ile 15 günde bir gübreleyin  .  Ayrıca, genç bitkileri her yıl tekrarlamayı unutmayın.

Bu bakımı kolay iç mekan yeşil bitkileri, yalnızca çevredeki havayı temizlemekle kalmaz, aynı zamanda havadaki tozu da ortadan kaldırır.