Gül çalısı, dayanıklı ve güçlü çiçekli bir çalıdır. Farklı renklerde çiçekleri, özellikle ilkbaharda bahçeleri aydınlatır. Ancak düzenli bakımın yokluğunda dağınık bir çalı kolayca bulunabilir. Bir boyut daha sonra gerekli hale gelir. Eylül ayında güllerin neden budanması gerektiğini ve nasıl doğru bir şekilde yapılacağını öğrenin.
Budama tüm bitkiler için önemli bir adımdır. Bu, çiçeklenmelerini veya meyve vermelerini teşvik eder ve ayrıca onları hastalıklardan korur ve daha dinç hale getirir. Bununla birlikte, gül çalınıza bakmak ve bol çiçeklenme elde etmek için sonbaharın başında budamayı düşünün.
Güller neden Eylül ayında budanmalı ve nasıl doğru bir şekilde yapılır?

Gül çalınızı korumak için sağlıklı büyümesini teşvik edin ve çiçeklenmeyi teşvik edin. Bir boyut gereklidir.
-
Gül çalısını neden Eylül ayında budamalı?
Sonbahar geldiğinde, yani 23 Eylül’den itibaren, güllerin daha şiddetli bahar budamasından önce bir hazırlık budamasına ihtiyacı vardır. Sonbahar budaması isteğe bağlı olarak kabul edilir ve daha az uygulanır, ancak yine de yararlıdır çünkü çalınızın korunmasına yardımcı olur ve bahar budamasını tamamlar. Gerçekten de sonbahar budaması güllerin temizlenmesine yardımcı olur. Ancak, soğuk iklime sahip bölgelerde, iklimi zayıflatma riskini almamak için bu önerilmez.
Sonbahar budaması birçok gül çeşidi için faydalıdır. Gül çalısı, yani hangi mevsimde sadece bir kez çiçek açarsa, sonbaharın başından itibaren budamak veya bunun için kış sonuna kadar beklemek tavsiye edilir. . Sezonda birkaç kez çiçek açan çiçek açan güller de sonbaharda budamaya ihtiyaç duyar. Bu , bir sonraki çiçeklenmeye hazırlanmak için yeni dalların oluşumunu teşvik eder .
-
Gül çalısı nasıl düzgün bir şekilde budanır?

Gül çalısının sonbaharda budamasında başarılı olmak için, ölü odunu, kırılgan dalları ve eski dalları tabandan çıkarmak için makas kullanın. Ayrıca hastalıklı veya çürüyen dalları çıkarın. Onları saklarsanız, çalınız kışın bozulabilir ve yakındaki bitkileri kirletebilir. Ayrıca güllerinizin tabanındaki ölü yapraklardan kurtulun ve onları kompost yığınına eklemekten kaçının. Bunlar gülleri etkileyen hastalıkları taşıyabilir ve bu nedenle kontaminasyon riskini artırır.
Bu temizlikten sonra, dalların uzunluğunu azaltmaktan oluşan gül çalınızı kısaltmaya da devam edin. Onları saklamak istiyorsanız, sadece ikiye böldüğünüzden emin olun. En güçlü olanları tutun ve size dalın dışına bakıyormuş gibi görünen bir tomurcuğun 1 cm yukarısında çapraz olarak budayın. Çok kısa budaırsanız, gül çalınızı kışın soğuğuna ve donlarına karşı daha savunmasız hale getirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Gül çalınızın kalbini yıpratan dallar da budanmalıdır.
Gül çalınızı budarken, enayiler ve genç sürgünler arasında ayrım yapmak da önemlidir . Enayi, çalı veya bitkinizin ana dallarında yetişen ikincil bir daldır. Enayi çiçek veya meyve üretmez ve özsuyunu emdiği için bitkinizi tüketir. Bu nedenle , gül çalınızın gelişimini ve çiçeklenmesini desteklemek için bu hava dalını çıkarmanız önerilir. Bir emiciyi yapraklarından tanıyabilirsiniz. Yapraklar 5 yerine 7 lobludur. Ancak genç sürgünler daha sonra çiçekli bir dal vereceklerinden muhafaza edilmelidir.
Bu sonbahar budaması, gül çalınızı dağınıklık yaratan hastalıklı veya eski dallardan temizler ve çalınızın çiçeklenmesini destekler.