Kabartma tozu birden fazla kullanıma sahip olabilir: ev, sağlık ve hatta güzellik. Ancak, kullanımını kötüye kullanırsanız kullanımı riskli olabilir.

İşte aşırı kullanımı ile ilişkili riskler

Mide ekşimesi ve hazımsızlık, çoğunuzun yaşadığı yaygın sorunlardır. Onları rahatlatmak için ev ilaçlarına değil, aynı zamanda bazıları kabartma tozu içeren ilaçlara da başvurursunuz.

Bunun nedeni, İspanya’daki Clínica Universidad Navarra’nın açıkladığı gibi, bu bileşenin midedeki fazla asidi nötralize edebilen bir tuz olmasıdır. Midede kalmaz, kana geçer, bu da kanın alkalileşmesine katkıda bulunabilir, ancak istenmeyen etkileri de olabilir.

bikarbonat

Mide ekşimesi için bikarbonat nasıl alınır?

Kabartma tozunun ana kullanımlarından biri, mide ekşimesi ve asit hazımsızlığının giderilmesidir. Ancak dikkatli ve reçete edilen doza uyularak kullanılması önemlidir.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesine göre yemeklerden 1-2 saat sonra bir bardak dolusu su ile alınmalıdır.

Bunun nedeni, bazı durumlarda mide duvarlarını delebilen mide rahatsızlığına yol açan karbondioksit üretiminde bir artışa neden olabilmesidir.

İspanyol İlaç ve Sağlık Ürünleri Ajansı günde 1 ila 2 gram önermektedir.

Bir diğer önemli tavsiye ise tıbbi endikasyon olmadan 2 haftadan fazla kullanmamanız ve durumunuzun kötüleşmesi veya sonuç fark etmediğiniz durumlarda doktorunuza başvurmanızdır.

bikarbonat1

Kimler kabartma tozu almamalıdır?

Herhangi bir kronik hastalığınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

12 yaşından küçük çocuklarda doktor tavsiyesi olmadıkça kullanılması önerilmez. Ayrıca böbrek, kalp veya karaciğer yetmezliği, hiperkalsemi, hipoklorhidri, ödem oluşumu eğilimi, apandisit semptomları, bağırsak tıkanıklığı veya metabolik alkaloz veya solunum yolu olan hastalarda kullanılması yasaktır.

Son olarak, hipertansiyon    , karaciğer sirozu, düşük sodyum diyeti uyguluyorsanız, aşırı duyarlılığınız, alerjiniz varsa veya kabartma tozuna karşı zaten bir reaksiyonunuz varsa, almaktan kaçının.

Çok fazla kabartma tozu alırsanız ne olur?

Mide ekşimesi için aç karnına kabartma tozu almak   doğal bir çare haline geldi.

Günde 6 gramdan fazla almaktan kaçının ve arka arkaya 2 haftadan fazla almayın. Gerçekten de, uzun süreli kullanım metabolik alkaloza ve su tutulmasına neden olabilir.

Alkaloz, vücut sıvılarındaki bazların fazlalığından kaynaklanır. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, bu sorunun karbon dioksit seviyelerindeki bir düşüşle veya bu durumda olduğu gibi vücudu fazla alkalin yapan bikarbonat seviyelerindeki artışla ilgili olduğunu açıklıyor.

Bu semptomları yaşarsanız doktorunuza görünün: Karışıklık, el titremeleri, baş dönmesi, kas seğirmesi, mide bulantısı, kusma, yüzde, ellerde veya ayaklarda uyuşma veya karıncalanma ve uzun süreli kas spazmları semptomlardan bazılarıdır.

Çoğu durumda alkaloz tedaviye iyi yanıt verirken, tedavi edilmediğinde aritmi, koma veya elektrolit dengesizliği gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Süt veya türevleri ile kabartma tozu tüketirseniz, laktoalkalin sendromuna yol açabilir.

Hiperkalsemi, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, metabolik alkaloz, kramplar, halsizlik, bulantı, kusma,  baş ağrısı ,   konfüzyon ve iştahsızlık ile karakterizedir.

Belirtileriniz varsa doktorunuza görünün. Onlarla başa çıkmak şarttır.
Bu nedenle kabartma tozu tüketirken dikkatli olmak önemlidir. Önlemlerinizi alın ve şüpheniz varsa doktorunuza danışın.

ev