Kendiniz yapabileceğiniz gübreler hayal edebileceğinizden çok daha fazla ve sadece avantajları var! Muhteşem bir bahçe için basit, etkili ve doğal tarifleri keşfedin.

Kendi gübrelerinizi yapmak modaya uygun bir fikirdir: akıllı, ekonomik ve her şeyden önce ekolojiktir. Tabii ki, sentetik gübreler (mineral veya kimyasal gübreler), üretimleri ve kullanımları sırasında çeşitli kirlilik türlerinden sorumludur. Ama hepsinden önemlisi, bir bahçede her şey elinizin altındayken, en küçüğü bile olsa gübre satın almanın bir anlamı yoktur. Kültür bitkileri tarafından tüketilen besinler günlük hayatımızda birçok şekilde bulunabilir. Hiçbir maliyeti yoktur ve bitkiler için gerçek bir faydası vardır, çünkü ev yapımı gübrelerin bir erdemi vardır: çok az eksiklik yaratırlar, kendileri de eser elementler içerirler, bu maddelerin çok küçük miktarlarda ihtiyacı vardır.

Birkaç doğal gübre var

Ev yapımı gübreler birçok şekilde olabilir. Kompost ve ekstraktlar (bulamaç, maserasyon vb.) başlıca iki tanesidir, ancak başkaları da vardır. Bir balıkçıdan deniz yosunu (giderek daha nadir görülen bir fırsat) veya bir midilli kulübünden veya bir çiftlikten gübre toplama fırsatınız varsa, birçok şey yapabilirsiniz. Elma şarabının preslenmesinden kaynaklanan artıklar, bir kümes hayvanı yetiştiricisinden elde edilen tüyler, tahıl harmanlama artıkları (kepek, saman) gibi diğer organik atıklar da göz ardı edilmemesi gereken kaynaklardır. Kısacası, gezinin, etrafınıza bakın: Bu ideal ve bedava gübre sizi bekliyor!

Doğal narenciye gübresi

Portakal ve limon suyu, içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bitkiler üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

Bitkileri Sula

Bitki gelişimini destekleyen bir karışım yapmak için 1 tatlı kaşığı sıkılmış portakal suyunu 1 litre soğuk su ile karıştırmanız yeterlidir. Daha sonra elde edilen sıvıyı    bitkilerin  yapraklarına püskürtün .

saksı bitkileri

Aynı şey limon suyu   ile karıştırmak için de geçerlidir .

limon suyu bitkileri

Bu karışımlar ayrıca   saksı bitkilerinin substratını sulamak  için de kullanılabilir.

Sağlıklı bitkiler için üç haftada bir, kırılgan bitkiler için ise haftada bir kez sulanması tavsiye edilir.

iyi yerler

  • Kendin yap gübreleri organik kategorisine girer. Bunlar zayıf gübrelerdir (sentetik gübrelere kıyasla), ancak formülasyonu hemen hemen tüm mahsullere uyum sağlar.
  • Kendi gübrelerinizi hazırlamak için en iyi zaman sonbahardır, böylece malzemeler kışın çürür, ancak bunları her mevsimde yapabilirsiniz.
  • Bahçenizin büyüklüğü ne olursa olsun, büyük düşünün. Organik maddenin ayrışması yoluyla, ev yapımı gübreler ilk hacimlerinin büyük bir kısmını kaybeder. Bu yüzden başlangıçta büyük bir miktar planlayın, çünkü sonunda bu hacmin sadece %10’undan daha azını, hatta 30 kat daha azını alacaksınız!