Güller, bahçeleri güzelleştiren ve çeşitli renkleriyle onları yücelten çok yıllık çiçekleri olan çalılardır. “Çiçeklerin kraliçesi” olarak adlandırılan gül, herkes tarafından beğenilir ve her renginin kendi anlamı vardır. Bununla birlikte, gül çalınıza bakmak ve muhteşem çiçeklenmenin tadını çıkarmak için, özellikle kış yaklaşırken onu soğuktan ve dondan korumak önemlidir. Güllerinizi kışa nasıl hazırlayacağınızı öğrenin.

Kış yaklaşırken, güllerin onları düşen sıcaklıklardan ve dondan korumak için özel bakıma ihtiyacı vardır. Onlara bu bakımı sağlayarak, kışı daha iyi geçirmelerine yardımcı olacaksınız.

Kışı atlatmak için güller nasıl hazırlanır?

İlkbaharda güçlü ve sağlıklı çalılara sahip olmak ve onları çiçek açmaya teşvik etmek için gülleri kışa dayanacak şekilde hazırlamak önemlidir. Bunun için aşağıdaki özen gösterilmelidir.

güller

  • Kasım ayında budama gülleri

Kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde,   çok uzun dalların biriken karın ağırlığı altında kırılmaması için  gülleri hafifçe budamak önemlidir.   Bunu yapmak  için dalları sadece üçte bir oranında budayın.  Daha kısa kesmeye gerek yok.  Ayrıca en az 3 yaşında olan ergin güllerde budama yapılması gerektiğini unutmayın  . Budamadan, cılız veya ölü dalları çıkarmak için yararlanabilirsiniz, böylece ilkbaharda yapacak daha az işiniz olur.  Hastalık bulaşmasını önlemek için yeni bir gül çalısını budamadan önce budama makasınızı dezenfekte etmeyi unutmayın  . Bunun için 90° alkol kullanabilirsiniz.

Gülleri budamak

  • Güllerin aşı noktasının korunması

Aşılama noktası, gül çalısının özellikle korunması gereken kısmıdır ve iyi bir nedenle  dalların büyümeye başladığı yerdir.  Aşı noktası aynı zamanda soğuğa en duyarlı  kısımdır, gül çalısının hava kısmı ise daha dayanıklıdır.  Normalde güllerinizin ekimi iyi yapılmışsa, yaklaşık 5 ila 10 cm gömüldükleri için aşı noktaları hemen korunur. Öte yandan, toprak onların seviyesinde doluysa  , çiçekli çalılarınızın dibine yeterince toprak getirmek için bir çapa kullanın.  Gerekirse, çalınızın tabanı etrafında 20 cm yüksekliğe kadar bir toprak höyüğü yükseltebilirsiniz. Buna gülleri yağlamak denir. Her durumda, kışın ilk donlarından önce  aşılama noktasının iyi gömülü olduğunu kontrol etmek önemlidir.

Soğuğun çok sert olduğu bir bölgede yaşıyorsanız   , tepesine çıkardığınız gül çalılarının korumasını malç kullanarak  güçlendirebilirsiniz . Bunda çam kabuğu kullanmaktan kaçının.  Gülleriniz için ölümcül olabilirler.

Bazı gül çeşitlerinin havadan aşılama noktası olduğunu unutmayın. Bu, kök güller ve ağlayan güller için geçerlidir. Bu durumda, onları yağlamak işe yaramaz. Bunun yerine aşı bölgelerini saman, gazete veya samanla kapatmayı düşünün. Ayrıca bu güllerin soğuğa karşı çok hassas olduğunu  ve ekstra korumaya ihtiyaç duyduğunu unutmayın .

  • Soğuğa duyarlı güller için kışlık bir peçe takın

Ağlayan veya kök güller, kışı daha iyi geçirmek için bir kış örtüsüne ihtiyaç duyar. Bunu yapmak için  , bir bahçe merkezinden kaliteli bir duvak alın  ve gül çalınızın hava kısmına bir ip ile bağlayın.

kışın güller

  • Güllerin soğuğa karşı direncini güçlendirin

Gül çalınızı soğuğa karşı daha dayanıklı hale getirmek için  kıştan önce genç dalların büyümesini engellemelisiniz  .  Gerçekten de bunlar kırılgan olduklarından sertleşmek için yeterli zamanları olmayacak ve bu nedenle  kışı geçirmekte zorlanacaklar.  Bu nedenle, Temmuz ortasından itibaren  azotlu gübre uygulamasının durdurulması tavsiye edilir. Ayrıca,  genç dalların gelişimini desteklememek için solmuş çiçeklerin  Eylül ortasından itibaren çıkarılması  tavsiye edilir.

Bu bakım sayesinde güllerinizin kışı daha iyi geçirmesini sağlayacak, çiçekli çalılarınızı sağlıklı tutacak ve bir sonraki çiçeğe hazırlayacaksınız.