Orkide şaşırtıcı bir bitkidir. Şekil ve renk çeşitliliği ile iç mekanımıza şıklık katarak evin her yerinde kendine yer bulur. Sulamaya karşı hassastır, çekiciliğini çabucak kaybedebilir ve solabilir. Kış aylarında bile sağlıklı ve kalıcı çiçeklenme sağlamak için Eylül ayında bilmeniz gereken 4 kuralı keşfedin.

Güneydoğu Asya’nın tropik bölgelerinden egzotik bir bitki olan orkide, dalların yüksekliğinde yetişir ve büyük miktarda nemi emer. Ana yaşam alanı toprağa sahip bitkilerin aksine, orkide, ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılaması gereken özel sulama gerektirir.

Güzel orkide çiçekleri elde etmek için uyulması gereken sulama kuralları nelerdir?

Sulama, özellikle orkide için bitki bakımında çok önemli bir adımdır, çünkü sulama sıklığı ve yöntemlerinin yanı sıra uygun gelişimi için gerekli olan besinler hakkında kapsamlı bir bilgi gerektirir.  Orkidelerinizin başarılı bir şekilde çiçek açması  için uymanız gereken kurallar  .

  • Orkide sulama tekniğinde ustalaşın

Su şişesinde orkide

Orkideleri sulamak için en etkili teknik, saksıyı  yaklaşık on beş dakika su dolu bir kaba daldırmaktır , bu süre köklerin kalbe dokunulmadan suyu emebileceği zamandır. Bu süre geçtikten sonra, yerine koymadan önce kavanozun boşalmasını bekleyin. Diğer bitkilerin aksine, orkideler yukarıdan sulanmaya veya durgun suda çok fazla durmaya dayanamazlar.  Nemli ortamları sevdiği için özellikle sıcak mevsimlerde yapraklarına kireçsiz su   püskürtmek mümkündür  . Bu nemli atmosferi korumak için tencerenin altına bir kat kil topları ve su yerleştirilebilir.

  • Orkideleri sulamak için uygun su kullanın

Orkide özellikle yağmur suyunu takdir eder. Daha yumuşak, bu tropikal bitki için mükemmel. Ancak bu sulama suyunu evinizin içinde oda sıcaklığında toplamanız ve saklamanız tavsiye edilir. Sıcaklık değişiklikleri gelişimi için zararlı olabilir.  Yağmur suyuna başka bir alternatif: Musluk suyuna birkaç damla limon suyu ekleyin.  Bu yöntem sudaki kireci temizler.

  • Doğru orkide sulama sıklığını benimsemek

Orkide sulama

Orkide sulama sıklığı iki önemli kritere bağlıdır. Birincisi, bitkinin bulunduğu odanın sıcaklığı, aynı zamanda çiçeklenme aşamasıdır. Ayrıca orkidenin ekildiği substratın kompozisyonu da dikkate alınmalıdır çünkü hacmine bağlı olarak bitkinin köklerine göre daha çabuk kuruyabilir. Genel bir kural olarak,   bir iç mekanda, 17 ila 24°C arasında değişen bir sıcaklıkta çiçeklenme döneminde her hafta, hatta her 10 günde bir sulama yeterli olacaktır . Bu süreden sonra 15 günde bir veya 3 haftada bir sulanması önerilir.

  • Orkideleri sularken özel gübreler ekleyin

Büyümek için bitkinin gübrelerle, özellikle ticari olanlarla beslenmesi zorunlu değildir. Yapraklarının büyümesi için azotu ve sapların daha hızlı büyümesi için potasyumu tercih edin.  Bitkinize bu besin maddelerini sağlamak için, belirtilen dozlara dikkat ederek sulama sırasında gübreyi karıştırın. Bu teknik, tomurcuklar göründüğünde şiddetle tavsiye edilir.

Orkide Sularken Kaçınılması Gereken Bazı Hatalar

Orkideler çok hassas bitkilerdir. Bu nedenle, günlük olarak uyanık kalırken çok dikkatli olmalısınız.    Bazı hatalar  ölümcül olabilir ve gelişimlerini tehlikeye atabilir, hatta onları öldürebilir. İşte bazı örnekler.

  • Sulamadan önce orkide substratını kontrol etmemek

Hasta bir orkide kökü

Anlayacağınız gibi, iç mekan bitkinizin bakımı yapılırken aşırı sulama önerilmez. Sulama kabınızı çıkarmadan önce  , iki sulama arasında alt tabakanın yüzeyde çok kuru olup olmadığını kontrol edin.  Parmağınızı yaklaşık 2 cm derinliğinde toprağa iterek bunu görebilirsiniz. Öte yandan, kökler gri ve mat olmalıdır.

  • Tam güneşte su orkideleri

Bu bitki ışığı takdir etse de, güneşe çok uzun süre maruz kalamaz.  Bu nedenle sabahları sulanması ve özellikle yaz aylarında onu yakabilecek güneş ışınlarından uzak tutulması tercih edilir. Sıcaktan etkilenmemek için orkidelerin haftada yaklaşık 3 kez, hatta gerekirse günlük olarak buğulanması tavsiye edilir.

Işıltılı orkideler için doğru sulama gibisi yoktur. Bu birkaç ipucu, sağlıklı ve kalıcı büyümeyi garanti ederken ömrünü uzatacaktır.

Son olarak, soğuk dönemlerde orkidenizi güneşle doğrudan temas eden bir pencerenin önüne (içerisine) yerleştirmeyi düşünün.