Leyladan maviye kadar değişen çiçeklenme ile ortanca, saksılarda bile yetişmek için çok güzel bir bitkidir: belki bilmiyordunuz, ancak renkleri toprağın asitliğine de bağlı olabilir. Güneşe doğrudan maruz kalmayı sevmez, ancak gölgeyi tercih eder; Çok fazla su gerektirir, ancak evdeki musluğun suyunu gerektirmez ve yılın belirli zamanlarında budamaya ihtiyaç duyar. En iyi koşullarda nasıl yetiştirileceğini ve nasıl bakılacağını görelim.
Ortanca, saksılarda veya bahçede yetişen, gölgeli veya kısmi gölgeli bir alana yerleştiren bir bitkidir.
Ortanca (Hydrangea macrophylla), gölge ve yağlı toprağı tercih eden Asya kökenli bir süs bitkisidir. Özel bakım gerektirmeyen bir bitki: kışa iyi direnir ve ilkbaharda gerçek bir renk patlaması olan bir çiçeklenme verir. Ortanca (Hydrangea macrophylla), gölge ve yağlı toprağı tercih eden Asya kökenli bir süs bitkisidir. Özel bakım gerektirmeyen bir bitki: aslında, kışa iyi dayanır ve ilkbaharda gerçek bir renk patlaması olan bir çiçeklenme verir.
Aslında, ortancanın siyafil bitkilerin, yani güneşe doğrudan maruz kalmaktan hoşlanmayan tüm bitkilerin bir parçası olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle, güneye veya doğuya bakan bir çiminiz veya balkonunuz yoksa, gölgede bile iyi olan bu bitkiler (ortanca, kamelya, astranzia, çan çiçeği, kartopu ve eğrelti otlarının çoğuna ek olarak) sayesinde çiçeklenmeyi garantileyebilirsiniz.
Ortancalar nasıl yetiştirilir
Ortancalar tohumlardan, kesimlerle veya fidanlıkta bir bitki satın alarak ekilebilir. Zaten bir tane varsa, çiçekler solduktan ve tohumları içeren küçük yeşil kapsüller olgunlaştıktan sonra tohumları toplayabilirsiniz. Sonra kapsülleri toplayın ve birkaç gün boyunca serin ve kuru bir yerde kurumaya bırakın.
Ortancalar ne zaman yetiştirilir
Bir ortanca dikmek için en iyi zaman sonbaharla, Ekim ve Kasım ayları arasında ve ilkbaharla Mart ve Nisan ayları arasında çakışmaktadır. Kesimlerle bir ortanca dikmek istiyorsanız, en iyi zaman sonbahardır, bu işlem Ekim ayında yapılırsa daha da iyidir.
Toprak ve sulama
Ortanca yetiştirmek için asidofilik toprağı seçin. Dünyanın her zaman nemli olması gerektiğini unutmayın. Ortanca, gölgede kalsa bile, özellikle çiçek açtığında çok fazla suya ihtiyaç duyar, ancak bitkiniz ölme riski taşıyabileceğinden, her zaman durgun suya ve kireçtaşının olası varlığına dikkat edin. Geri kalanı için, yaz aylarında günde iki kez bile olsa, doğrudan kökler üzerinde sulayın.
Sıcaklık ve maruz kalma
Size hemen açıkladığım gibi, ortancanızı doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçınmalısınız: bitki, bol sulama ve 18 derece civarında olması gereken bir sıcaklık sayesinde, serin ve nemli bir iklime sahip, kısmi gölgeye yerleştirilmeyi tercih eder. Benzer şekilde, çok soğuk dönemlere dikkat edin: kış aylarında, ortancanın en soğuk mevsime bile dayanabilmesi için malçlama adı verilen işlemi yaparak zemini örtmeniz önerilir.
Saksılarda ortanca nasıl yetiştirilir
Saksılarda ortanca yetiştirmeye karar verdiyseniz, o zaman bitkinin büyümesi için yeterli alan sağlamak için bitkinin yeterince büyük olması gerektiğini bilin. Fazla suyun boşalmasına izin vermek için tencerenin dibinde drenaj delikleri olduğundan emin olun. Tek bir ortanca bitkisini barındırmak için genellikle en az 30-40 cm’lik bir saksı çapı önerilir. Saksılarda yetişmeye en uygun bazı ortanca çeşitleri vardır:
- Azor Ortanca
- Panikülat ortancaları
Ortancalar nasıl tedavi edilir
Bu bitkinin bakımı, belirli çeşitliliğe ve içinde büyüdükleri çevresel koşullara çok bağlıdır. Her ortanca çeşidinin özel ihtiyaçlarına dikkat etmeniz gerekir. Bir örnek? Bazıları daha fazla budama gerektirebilirken, diğerleri soğuğa veya kuraklığa karşı daha dayanıklı olabilir.
Sulama
Birçok bitki gibi, ortancaların da uygun sulamaya ihtiyacı vardır. Toprağı sürekli nemli tutun, ancak ıslatılmasın. Toprağın aşırı kurumasını ve ayrıca suyun durgunluğunu önler. Yaprakların ve çiçeklerin ıslanmasını önlemek için bitkinin damlaması veya ayak sulanması tercih edilir, çünkü bu mantar hastalıklarının ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir.
Bud -ama
Budama ayrıca sahip olduğunuz ortanca türüne bağlı olarak değişir. Azor Adaları’nın Ortancaları bir önceki yılın dallarında çiçek açar, bu nedenle ertesi yıl çiçek açacak yeni sürgünleri desteklemek için çiçeklenmeden sonra budanmaları gerekir.
Panynet ortancaları ise yeni dallarda çiçek açar ve kış veya ilkbaharda budanabilir. Her durumda, yılın herhangi bir zamanında kuru ve hasarlı dalları çıkarmayı unutmayın.
Bud -ama
Ortancaları yılda iki kez, Şubat ayından başlayarak, don döneminden sonra ve ilkbahar çiçeklenmeden önce budamak yeterlidir. Bunu en doğru şekilde yapmak için, bitkiyi hafifçe inceltmek için en zayıf dalları çıkarmanız gerekir. Ardından, geçen mevsimde çiçekleri yapan sapları, yeni sürgünleri kesmemeye dikkat ederek, uzunluklarının yarısına kadar kesin. Daha az talepkar olan ikinci bir budama, çiçeklenme sonunda, Eylül ayının sonuna doğru, sadece en büyük dalları keserek ve sıcaklıkların düşmesi nedeniyle kökleri örtmek için zaten düşmüş yaprakları kullanarak yapılmalıdır.

Fertilizasyon
Döllenme dönemi ilkbaharda, Mart ve Nisan ayları arasında ve yaz aylarında, Haziran ve Temmuz ayları arasında yoğunlaşır ve iyi gübrelemenin temel amacı bitkinin çiçeklenmesini desteklemektir. Ortanca, özellikle potasyumu seven bir bitki olduğundan, asidofilik bir bitki gübresi veya bu mineral bakımından zengin bir gübre almanız gerekecektir.
Çiçekli
Burada da ortancaların çiçeklenmesi türlere ve çeşitliliğe bağlı olarak değişir. Genellikle ilkbahar veya yaz aylarında başlar, ancak sonbahara kadar devam edebilir. Bazı çeşitler, iklimin ılıman olduğu kış aylarında bile çiçek üretebilir. Genel olarak ilkbahar ve yaz arasında çiçek açarlar ve renkleri şunlardır: beyaz, pembe, mavi, mor, kırmızı, yeşil ve hatta çok renkli.
Saksılarda ortanca yetiştiriciliği
Saksılarda ortanca yetiştirmek istiyorsanız, mütevazı boyutta (50-60 cm çapında) bir tane alın ve bitkinin ne kadar banyo yaptığına her zaman dikkat edin, çünkü yukarıda belirtildiği gibi, ortanca güneşe doğrudan maruz kalacak şekilde konumlandırılmamış olsa bile, çok fazla su gerektirir. Sonra akşam saatlerinde veya sabahın erken saatlerinde sulayın. Günde iki kez ıslatabilirseniz, su miktarını bölerek, çok daha iyi. Sert, yani çok kireçli olduğunu zaten biliyorsanız musluk suyu kullanmayın. Bunu düzeltmek için yarım bardak sirke ekleyebilir ve suyun en az bir gün dinlenmesini sağlayabilirsiniz.
Kışın ortancalar nasıl tedavi edilir
Soğuk mevsimde ortancaları sıcaklıktaki ani değişikliklerden koruyun. Kökleri soğuktan izole etmek için bitkilerin tabanını bir malç veya saman tabakası ile sarın. Ortancaları dondan korumak için koruyucu bir kumaşla veya dokunmamış bir örtüyle de kaplayabilirsiniz.
Hastalıklar ve zararlılar
Genel olarak dirençli bir bitki olmasına rağmen, ortanca hem dış etkenler hem de yetersiz bakım ile ilgili bazı sorunlarla da karşılaşabilir.
Örneğin, bitki kireçtaşı içeren suyla sulandığında, yapraklar sararmaya meyillidir: sorunu çözmek için, sadece yağmur suyu kullanarak sulamaya başlayabilirsiniz.
Yapraklarda küçük yeşilimsi-sarı lekelerin varlığı ile işaret edilen herhangi bir mantar hastalığı, sırayla aşırı veya yetersiz miktarda sudan kaynaklanabilir. Bitkiye saldırabilecek hayvanlar arasında, yaprakları sarı hale getirebilecek ve düşmelerine neden olabilecek koşineal ve kırmızı örümcek akarlarından korkmalısınız.