Biraz tatlı olan yaban mersini, K vitamini, eser elementler ve mineral tuzlar da dahil olmak üzere vitamin zenginliği ile ayırt edilen koyu kırmızıdan mora bir meyvedir. Gerçekten de bu küçük meyve önemli miktarda magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve hatta vanadyum içerir. Ericaceae familyasının bir çalısı olan yaban mersini ağacından elde edilen yaban mersini hem lezzetli hem de kalorisi düşüktür. Yaban mersini hasat etmek için, çalıyı evde nasıl ekeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Turta, kek veya meyve suyu gibi çeşitli tatlı müstahzarlarda yaban mersini, vücuda birçok fayda sağlarken lezzetini korur. Meyveleri için yetiştirilen yaban mersini bahçede veya balkona yerleştirilmiş büyük bir saksıda yetiştirilebilir. Bahçe işlerinizde başarılı olmak ve bu meyve ağacını büyütmek için   işte  ipuçlarımız.

Yaban mersini: ayırt etmek için iki tür

Yabanmersini

İki tür yaban mersini vardır:

  • Vaccinium myrtillus ,  20 ila 50 cm yüksekliğinde ve yaprak dökmeyen yeşilliklere sahip yabani bir yaban mersini. İkincisi genellikle fundalıklarda, bozkırlarda veya ormanlarda ve açıklıklarda yetiştirilir.
  • Vaccinium corymbosum ,  saksıda, bahçe toprağında veya sebze tarlasında kolayca yetiştirilen 1,5 ila 2 metre yüksekliğinde çalılık bir yaban mersini.

Mayıs ayından itibaren çalı üzerinde beyaz çan kümeleri belirir.

beyaz çan kümeleri

Yaz aylarında  meyveler ortaya çıkar ve tüketim için olgunlaşır  . Bazı yaban mersini ağaçları kendilerini tozlaştırır ve onları meyveye dikebilirsiniz.

Evde yaban mersini nasıl ekilir?

tatlı meyveler

Yaban mersini güneşte veya kısmi gölgede ekilmelidir. Ek olarak, bu çalı çok asitli, iyi drene edilmiş ve kireçtaşı içermeyen bir toprakta gelişir. Bahçeniz uygun değilse, çalıyı oldukça geniş bir kaba ekebilir ve dibini bir kat kil çakıl veya çakılla kaplayabilirsiniz. Ardından, alt tabakanın mümkün olduğunca suyu tutmasını sağlamak için tepsiyi funda toprağı, 1/10 kompost veya saksı toprağı ile doldurmak gerekecektir. Ayrıca, iyi bir hasat için, köklenmeyi teşvik etmek için çalılarınızı sonbaharda ekmeye çalışın. Onları ilkbaharda ekerseniz, en iyi şekilde büyümelerini sağlamak için düzenli olarak sulamayı unutmayın.

Yaban mersini ağacı nasıl korunur?

tatlı meyve

Mart ayından itibaren yaban mersini çalısına özel bir ormangülü gübresi verilmesi gerekecektir. Toprağın asitliğini korumak için çalıyı sonbaharda çam kabuğu veya çam iğneleri ile malçlamak gerekli olacaktır. İklim kuru olduğunda, sulamaların düzenli olduğundan emin olun ve kireçsiz su kullanın. Kışın yaban mersini ağacını budamadan ölü ahşabı temizlemeyi unutmayın. Ek olarak, yaban mersini kesimler, bölme ve katmanlama yoluyla yayılır.

Bu hileler sayesinde kendi meyve çalılarınızı dikebilir ve    tasarruf etmenin keyfini çıkarabilirsiniz.