Aslen Asya’dan gelen zencefil, vitamin ve mineral bakımından zengin otsu bir bitkidir. Keskin aroması, yemeklerin lezzetini arttırmak ve onları tatlandırmak için idealdir. Soğuk, bu çok yıllık tropikal bitki minimum 10°C ısıya ihtiyaç duyar. Bu rizomun bir saksıda yetiştirilmesinin tercih edilmesinin nedeni budur. Bununla birlikte, bol bir hasat için zencefilin nasıl başarılı bir şekilde yetiştirileceğini öğrenin.
Zencefil bir sebze bitkisidir, aynı zamanda bir çeşnidir. Biber aroması sayesinde yemeklere tat vermek için kullanılan bu köksap aynı zamanda tıbbi özelliklere de sahiptir. Zencefilin faydalarından yararlanmak ve organik ve bol bir hasat elde etmek için bu Asya bitkisini başarılı bir şekilde yetiştirmek önemlidir.
Zencefil nasıl başarılı bir şekilde yetiştirilir ve bol bir hasat elde edilir?

Zencefil yetiştirmek için tohuma değil rizomlara ihtiyacınız olacak, çünkü zencefil hiç üretmez. Köksap, hava kökleri ve gövdeleri taşıyan bir yeraltı sapıdır. Organik bir hasat elde etmek için sağlıklı gıda mağazalarında bulabileceğiniz organik rizomları seçmek önemlidir. Bunlar tedavi edilmemiştir ve bu nedenle kolayca çimlenebilirler. Dikim için bu kökler de kuvvetli olmalı ve solmamalı veya bodur olmamalıdır. Ayrıca, birden fazla büyüme içeren rizomları seçin. Hasadın daha cömert olacak.
Zencefilinizi bir saksıda yetiştirmek için, kök gelişimini teşvik etmek için aynı zamanda derin olan büyük bir kap seçmek önemlidir . Örneğin, kap başına 3 adede kadar zencefil köksapı yerleştirmek için bir ekici seçebilirsiniz. Drenajı teşvik etmek ve kök çürümesini önlemek için, tencerenin dibine kil çakılları yerleştirin. Daha sonra tencerenin 3/4’ünü 2/3 saksı toprağı ve 1/3 nehir kumu karışımıyla doldurun, ardından hafifçe bastırın. Köksapı tamamen toprağa itmeden düz bir şekilde dikin. Köksapın bir kısmı görünür kalmalıdır. Daha sonra fincan tabağında durgun su kalmamasına dikkat ederek sulayın.

Zencefili diktikten sonra, saksıyı doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde güneşli ve sıcak bir odada tutun. Zencefilin 25°C civarında ısıyı ve sabit nemi seven tropik bir bitki olduğunu unutmayın. Zencefiliniz henüz köklerini geliştirmediyse, orta düzeyde sulama önerilir , çünkü en ufak bir fazlalık bile bitkinizin çürümesine neden olabilir. İlk yaprakların ortaya çıkmasını ve sapların toprağı daha düzenli olarak sulamasını bekleyin. Aslında kuru kalmamalıdır. Ancak, fincan tabağında veya önbellek kabında durgun sudan kaçının.
İç mekanda yetiştirilen zencefil , ölçek böcekleri tarafından saldırıya meyilli olabilir. Bunu önlemek için, soğuk olmaması koşuluyla tesisinizi mümkün olduğunca sık havalandırmanız önerilir . Bunu yapmak için, özellikle yazın soğuk olmadığı zamanlarda, tencerenizi bahçede veya terasta birkaç saat bekletin. Et böceği saldırısı durumunda, bir pamuğu alkole batırın ve yaprakların üzerinden geçirin.
Zencefil ne zaman hasat edilir?

Zencefil ekimden 9-10 ay sonra hasat edilebilir. Bitkinin yeşil kısımlarının kurumaya başladığını fark ederseniz, tüketim için rizomları kazabilirsiniz. Daha limonlu bir tada sahip bir zencefil elde etmek için , ekimden sadece 6 ay sonra hasat etmeyi unutmayın .
Ayrıca hasat edilen rizomları dikmek ve yeni bir hasat elde etmek için parçalayabilirsiniz. Ancak, her köksap parçasının en az bir tomurcuk içerdiğinden emin olun .
Bununla birlikte, zencefilin ihtiyaç ve gereksinimlerine saygı göstererek, bu çeşni bitkisini yetiştirmeyi başaracak ve yeşil bir başparmağınız olmasa bile cömert bir hasat elde edeceksiniz.