Press ESC to close

Zeytin çekirdeğinden zeytin ağacı yetiştirmenin dahiyane numarası: hiçbir şey daha kolay olamaz

Zeytin ağacı bize toprağı, sıcak havayı ve Akdeniz’i hatırlatır. Mağazalarda saf zeytinyağı lüks olarak sunulur. Meydan okuma, en iyi özütlemeyi nasıl bulacağını bilen tarafından kazanılır. Biz buna “natürel zeytinyağı” demeyi seviyoruz. Doğa tutkunları ve ekolojistler bu lüksü eve getirmek için doğru numaraları denerler.

Evde zeytin ağacı nasıl yetiştirilir?

Cihazı size gösteriyoruz ve 3 ana aşamaya ayrılacak. Evet buna değer.

Önce zeytinin çekirdeğini çıkarın, sonra dikin ve ardından zeytin ağacını dışarıya nakledin. Her aşamada hileler gizlidir… İşleme başlamadan önce dikmek istediğiniz ağacın türüne karar vermelisiniz. Zeytin ağaçları aynı değildir, bu zeytinlerinin rengi ve aroması için bile geçerlidir. Bu farklılık bitkinin cinsine, yetiştirilmesine ve meyvenin olgunlaşma süresine bağlıdır.

Bu nedenle, koşullarınıza, toprağınıza ve ikliminize göre büyüyebilecek ve her şeyden önce varlığını sürdürebilecek zeytin ağacı türüyle ilgili olarak kendinizi belgelemenizi tavsiye ederiz.

Zeytin çekirdeği nasıl kullanılır?

Şimdi zeytin ağacı seçimi makul bir şekilde yapıldığına göre, zeytin çekirdeklerini nasıl toplayacağınıza bakalım.

1. Sonbaharın başında zeytin toplayın:

zeytin toplama

 Çekirdeklerin hala canlı olması için doğrudan bir kaynak zeytin ağacından zeytin toplamayı içerir  . Mevsim önemlidir çünkü bir yandan yeşil ve olgun meyve zamanıdır, diğer yandan zeytin ağacı 8 ile 10 arasında değişen bir sertlik bölgesinde gelişir.

Çekirdekleri kimyasal katkılarla yok edilmiş ticari zeytinlerden sakının. Komşu çiftliklere birkaç kaçamak yapmanızı öneririz, organik ile karşılaşma şansınız büyük olacak!

2. Zeytinleri ılık su dolu bir kovada bekletin:

Bu onları yumuşatmanın bir yoludur, böylece kabuğunu çekirdekten kolayca ayırabilirler, zeytinler yaklaşık bir gece suda bekletildikten sonra dövülebilir hale gelir. Suyu her üç saatte bir karıştırmayı unutmayın. Kötü zeytinler yüzeye çıkabilir ve bu onların çürüdüğünün ve dolayısıyla işlemden atıldığının bir işareti olacaktır.

3. Zeytinleri süzün ve çekirdeklerini toplayın:

Şimdi yumuşak, zeytinler kolayca kalıplanabilir. Bir çekiç veya keskin bir bıçak kullanarak çekirdeklerinden ayırmak için ezin. Bir sıyırma süngeri, rahat ettiğiniz bir bıçak veya zımpara kağıdı kullanarak zeytinin çekirdeklerini temizleyerek hepsini temizleyin.

4. Zeytin çekirdeklerini kesin ama tamamen kesmeyin:

Çukurun düz ucunda, törpüleme tarafına bir bıçak sokun ama çukurun mikropunu ezmemek için sonuna kadar gitmemeye dikkat edin. Daha sonra oda sıcaklığındaki suda bekletin ve bir gece bekletin. Ertesi gün, bir sonraki aşamaya geçmeye hazırlar.

Zeytin çekirdeği nasıl çimlenir?

Temiz ve ekim aşamasına geçmeye hazır olan  zeytin çekirdekleri artık toprak ve kompost karışımına ekilecek ve bu da topraktaki suyu tahliye edecek.

Merak etmeyin, bunların hepsini bahçe mağazalarında bulacaksınız. Bu macera başından sonuna kadar eğlenceli…

1. Toprak ve kompostla dolu saksı başına bir zeytin çukuru dikin:

Zeytin çekirdeğini toprağa ve saksı toprağına dikin

Yaklaşık 7 cm’lik her saksı için, sulamayı unutmadan, ancak su basmadan, toprak ve kompostla kaplı bir çekirdek koyun. Toprağı elinizle karıştırmak istiyorsanız eldiven giyin, bir çubuk da işinizi görecektir.

2. Çekirdeği içeri itin ancak tencereyi güneşe maruz bırakmayı unutmayın:

Taşları saksının 3/4’üne kadar gömün: güneş onların çimlenmesine yardımcı olur. Saksıya bir tohum ekmek en iyisidir, böylece eklediğiniz organik bileşenlerden ve besinlerden yeterince alacaktır.

3. Sera etkisi:

Çimlenme için gerekli sera etkisi için saksıları polietilen plastik torbalara koyun. Güneş ışığına yakınlık faydalıdır ancak bunları en baştan doğrudan maruz bırakmayın. Bir ay sonra filizlerin büyümesini gözlemleyeceksiniz. Şimdiden şekillenmeye başladı, harika!

4. Su zorunludur:

Özellikle toprağın 5 santimetrelik kısmının nemli kalması gerektiğinden su zorunludur. Bu nedenle, her yarım inç kuruduğunda sulama konusunda uyarılmalıdır. Parmağınız göstergeniz olacak. Tüm bu deneyim, tesisi test etmeye ve dinlemeye dayanmaktadır. Aşırı sulamanın ardından çoğalan bakterilere dikkat edin.

5. Filiz büyümesi:

Filizler filizlenmeye başlıyor ve sizin memnuniyetiniz de öyle… Bu sırada saksıları açın ve onları dışarıda dikmeyi beklerken pencerenin yanına yerleştirin. O zamana kadar tekniğin kurallarına göre su verin.

Çimlenmiş bir çekirdekten bir ağaç nasıl yetiştirilir?

Sürgün büyümesi, yolun yarısına geldiğinizin iyi bir işaretidir. Saksılı zeytin ağacı en sonunda şu şekilde toprağa salınır:

1. Yere Ağustos veya Eylül’de teslim edilir:

Çimlenen saksıları toprağa indirmek için elverişli mevsimler, bu mevsimlerin sıcaklığı yavru zeytin ağacının büyümesini teşvik eden iyi bir faktördür. 45 cm uzamasını beklemenizi tavsiye ederiz.

2. Dünya sonunda potu alır:

Zeytin ağacını yerdeki bir çukura dik

İkincisini yerleştirmek için toprağı, tencerenin yüksekliğiyle uyumlu bir derinliğe kadar kazın. Burası zeytin ağacınızın yeşerdiğini ve büyüdüğünü göreceğiniz yer. İyi haber, zeytin ağacının toprağın cinsine kayıtsız kalması, kötü haber ise toprağın drenajı konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Yeterince su tahliye edebilmelidir. Bu nedenle, ıslak ama çamurlu olmayan zemini tercih edin. Bir kürekle her şey mümkün, panik yapmayın!

3. Ağacınızı dikin, çok beklediniz…

Küçük ağacı dikkatlice saksısından çıkarın, onun için hazırladığınız deliğe koyun ve yaklaşık 2 cm toprakla örtün.

Çukurun ve ağacın yeterince sulandığından emin olmanızı ve ayrıca besinleri için rekabeti sevmeyen ağaçların arasına mesafe koymanızı kesinlikle hatırlatacağız.

4. Doğa hakim olacak ama yine de sulamayı unutmayın

 Zeytin ağacı bakım ve bakım açısından çok talepkar değildir , ancak yine de açık havada bile gerektiği kadar sık ​​sulanması gerekir. Sulama sıklığı da iklime bağlıdır.

5. Zeytin ağacı yetiştirme zamanı:

3 yıl içerisinde dikmeye karar verdiğiniz ağacın cinsine göre zeytinler çıkmaya başlayacaktır.

 6. Daha fazla havalandırma için ağacı budayın:

Zeytinler yavaş ama emin adımlarla ortaya çıkacaktır. Bu, zeytin ağacınızı biraz budayarak onu havalandırmanıza ve ölü dalları ortadan kaldırmanıza ve sonraki zeytinleri verecek dalları hazırlamanıza engel değildir.

Sevgili okuyucular, kişisel düzeyde pillerinizi şarj edecek, size zeytin dalları ve her şeyden önce keyif verecek bu serüvenin sonuna geldiniz.