Kompostlama, doğal ot öldürücü, organik malç, biyolojik çeşitlilik, yeşil gübre… Drôme’daki bahçıvan Henry Lavenduc tarafından önerilen bu bahçe teknikleri. İşte hemen denemek için bazı bahçe ipuçları.

1 – Lavanta için çift budama

Lavanta bitkilerinin bakımı hakkında her türlü teori vardır. İdeal olan onları iki kez budamaktır. İlk çiçeklenmeden sonra, yaz sonunda: Çok fazla kesmekten korkmayın, bitkinin odun yapmasını önlemek için her zaman biraz yaprak bırakın. İkinci budama, ilk sürgünlerin zaten iyi oluştuğu Nisan ayında yapılır. Sonra birkaç santimetre kesin. Çiçeklenme   sadece daha bereketli olacaktır .

2- Dirildi!

Lavanta bitkinizin ölmek üzere olduğunu düşünüyorsanız, yine de onu canlandırmayı deneyebilirsiniz. Mart veya Nisan aylarında ahşaba kadar kuvvetlice budayın. Biraz şansla lavantanız yaz aylarında çoktan rengini kazanmış olacak. Ancak, tekrar çiçek açtığını görmek bir yıl alacak.

3- Gölgedeki renkler

Ağaç ve çalıların altındaki gölgeli alanları, kuraklığa, gölgeye ve zayıf toprağa dayanıklı bitki türlerini renklendirmek için. Örnekler: Primroses, Cyclamens, Arum italicum ve Cardamines.

4- Kelebek etkisi

Doğru bitkileri (ficoids, milkweed, goldenrod) kurmanız koşuluyla, kelebekleri bahçenize çekmek kolaydır. Ancak, gelişimlerini destekleyen bitkileri de tercih edebilirsiniz. Bazı kelebekler krizalitlerini ısırgan otunun gövdesine yerleştirir. Bu yüzden bahçenizde biraz olmasına dikkat edin. Çoğalmalarını önlemek için altını çıkardığınız plastik bir tencereye koyun. Sızdıran saksı hilesi, nane gibi istilacı olma eğiliminde olan diğer bitkiler için de kullanılabilir.

5- Uzun süreli çiçeklenme

En uzun günden (21 Haziran) önce, geç çiçek açan çok yıllık bitkilerinizi boylarının 1/3 veya ¼’ü kadar budayabilirsiniz. Kısaltılmış, normalden daha sonra çiçek açacak yeni sürgünler görünecektir. Böylece çiçek yatağınız daha uzun süre çiçekte kalacaktır.

6- Çok yıllıkları bölün

Nisan ayından itibaren, uzun ömürlü bitkiler genellikle yeniden bölünecek kadar büyür. Fideleri bir kürekle yerden çıkarın ve bıçakla veya elinizle bölün. Yeni kesimleri tekrar dikin, ardından onlara su ve biraz organik gübre verin. Böylece bu yıl da yeni sağlam bitkiler elde edeceksiniz. Uzun ömürlü bitkiler yaşlandığında, bazen en eski kısımların atılması ve sadece genç sürgünlerin tekrar dikilmesi tavsiye edilir. Bu onların en iyi makyajı.

7- Yalnız birini davet edin

Kirpi nihai sümüklü böcek yiyicidir. Bahçenize giden yolu kolayca bulacaktır ya da çitin altına girip uygun bir sığınak bulabileceğinden emin olun. Kediler için küçük bir tabak kroket (veya pate) ve birkaç madlein de onları cezbedecektir. Kabın devrilmemesi için ortasına bir taş koyarak suyu (asla sütü değil!) unutmayın.

8- Bir çiçek çayırı yetiştirin

Bir çiçekli çayır parçası, biyoçeşitlilik açısından yakındaki biçilmiş çiminizden çok daha zengindir.   Doğada yetişenlere benzeyen bu çiçeklerden birçok böcek polen toplamaya gelir  . Çiminizin bir parçasını dönüştürerek başlayın: Bahçenizin biyolojik çeşitliliğini hızla artırmak için 1 ila 2 metrekare yeterlidir. Bunun için Nisan ayında ekmeyi unutmayın.

9- Slug saldırısı

İlkbahardan itibaren sümüklü böcek bahçeleri istila ederek en sevdiğiniz bitkileri yiyip bitirir. Bu istenmeyen durumların üstesinden gelmek için, artık sevgiyi azaltan, ancak onları kurutan, insanlar ve hayvanlar için güvenli olan bitkilerin etrafına saçılan organik granüller (örneğin Ecoflora’da Escar-Go) bulunmaktadır.

Büyükannenin tariflerinin hayranıysanız, şunları deneyebilirsiniz: imrenilen türlerin yapraklarına öğütülmüş kahve (kafeinsiz değil!) sürün: sümüklü böcekler bitkiyle aynı anda onu yutacak ve kafeine direnmeyecektir… bir kaba (plastik şişe, boş teneke kutu) koyun ve korunacak bitkilerin yanına çapraz olarak zemine yerleştirin. Onu seven salyangozlar orada boğulacak. Doğal bir bariyer olan yumurta kabukları sayesinde salyangozlar ve özellikle sümüklü böcekler artık yapraklarınızı yemeyecek.

10- Böğürtlen git!

Yaz güneşinin altında lezzetli böğürtlen toplamak mümkün! Ama dikkatli olmalısınız, çünkü dut ağaçları sürüye meyillidir. Bitkileri desteklemek için bir kazık yerleştirin ve ne kadar çok budama yaparsanız o kadar çok meyve hasat edeceğinizi varsayın.

11- Bir gün eker, hep çiçek açar

Nisan ayında havalar yavaş yavaş ısınır ve açık toprağa ekim yapmak mümkün hale gelir. California Poppy Eschscholzia çok iyi sonuçlar veriyor. Toprağı iyice tırmıklayın, bir hendek kazın ve saksı toprağı ile doldurun. Tohumları oraya yayın ve çok ince bir kum tabakasıyla örtün (tohumlar kendi kalınlıklarından daha derin olamaz). Hafifçe sıkıştırın ve yumuşak bir akışla sulayın. Bitkiler yerden çıktığında, onları budayabilir veya hareket ettirebilirsiniz. Bütün yaz bolca çiçek açacaklar ve kendilerini yeniden tohumlayacaklar. Bahçesindeki her şeyi kontrol etmek isteyenlere önerilmez!

12- Ölü mü diri mi?

Budama yaparken bir dalın ölü olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bir ucunu kesin; yeşil görünürse, henüz ölmemiştir ve iyileşmesi için umut vardır.
Ancak ahşap kahverengi, kuru ve kırılgan ise tereddüt etmeden budama yapabilirsiniz. Ölü odun göze hoş gelmez ve çürüme kolayca içine yerleşebilir ve sonunda sağlıklı dalları kirletebilir.

13- Doğal doping

Solmuş çiçekleri mümkün olduğunca çıkarın. Çoğu uzun ömürlü bitkide bu, yeni çiçek tomurcuklarının ortaya çıkmasını teşvik edecektir. Aynı şekilde üretimi bol olan çok yıllık bitkilerin çiçeklerini buket yapmak için seçtiğinizde, onların çiçeklenmesini teşvik edeceksiniz…

14- 5 yılın dönüm noktası

5 yıl sonra aromatik otlar lezzetlerini ve kokularını kaybederler. Bu yüzden bitkiyi kazın ve yeni kesimler yapmak için sadece dış kısımları saklayın. Bunlar gerçekten de en son gelişti ve bu nedenle daha genç. Toprağı çapalayın ve gençleşen bitkileri yeni bir yere yerleştirin. Çoğu durumda başarı garanti edilir.

15- Adını dikin

Sebze bahçeniz ve küçük çocuklarınız varsa, adlarını toprağa yazsınlar. Bu yolda, su teresi veya küçük yapraklı başka bir bitki ekin. Bunlar ortaya çıktığında, hepsi yeşil giyinmiş yavrularınızın adı görünecek.

bahçe yabani otları

16- Yabani otları öldürün!

Mayıs ayında, tüm bitki örtüsü yabani otlar da dahil olmak üzere patlayıcı bir büyüme yaşar. Bunu önlemek için zemini mümkün olduğunca örtün. Yaz aylarında otlanacak alanı siyah plastik bir örtü ile kaplayarak “solarizasyon” uygulayın. Aynısını yığılmış eski kutularla yapın. Çok yıllık bitkilerinizi yoğunlaştırabilir, talaşları veya bitki örtüsü türlerini bitkiler ve yataklar arasına (deniz salyangozu,   yabani  sardunyalar , hanımefendi mantosu) serpebilirsiniz.  Hızlı büyüme avantajına sahiptirler ve geniş alanlara dikildiklerinde harika görünürler. Ne kadar çok yayılırlarsa, bahçenize o kadar az bakım yapmanız gerekecektir.

17- O kadar da kötü olmayan yabani otlar

Kökleri inatçı olan yabani otları (gut otu, vak otu, gündüzsefası) çekmeyin. Her bir kök parçası gerçekten de hemen çürür!

Uzun ömürlü bitkilerin arasına çim kaymışsa, tüm bitkiyi kazın, istenmeyen her şeyi çıkarın ve ardından çok yıllık bitkinizi, yaprakların uçlarını (su ihtiyacını sınırlamak ve köklerin yeniden başlamasına yardımcı olmak için) kesip iyice suladıktan sonra tekrar dikin.

Karahindiba ve ragwort güçlü kökleri sayesinde toprağı gevşetir ve havalandırır. Papatya, pire, haşhaş, yonca, devedikeni, karahindiba, ısırgan otu, gündüzsefası arıları, kelebekleri ve birçok faydalı böceği çeker. Nane gibi, diğer yabani otları boğan ve bahçıvanı toprakta biriken su konusunda uyaran çok etkili bir toprak örtüsü. Birbirleriyle karıştırılan yabani otlar, mükemmel bir kompost, etkili bir yeşil gübre oluşturur ve toprağı malçlamak için de kullanılabilir.

18- Daha iyi hasat için birleştirin

Bazı sebze kombinasyonları iyi hasadı teşvik eder: Frenk maydanozu maruldan yaprak bitlerini kovalar; kereviz ve papatya, pırasalarda orta yaş saldırısını önler; adaçayı ve kekik, kelebekleri ve tırtılları lahanadan uzak tutar; kadife çiçeği, hoş olmayan kokuları nedeniyle tüm böcekleri uzak tutar.

19- sonsuza kadar roka

Roka Aralık ayına kadar hasat edilir. Tohumları 15 cm aralıklarla 5 cm aralıklarla ekin. Küçük bir keskin bıçak kullanarak rokayı hasat edin. Yaprakları tabandan kesin. Güneşli, döllenmiş ve hafif nemli bir yere yerleştirirseniz, özellikle hızlı bir şekilde yeniden büyür.

20- Sulama barajı

Yeni dikilen çalılar ve küçük ağaçlar ilk başta çok suya ihtiyaç duyar. Suyun doğrudan akmaması için, toprak veya taşlarla gövdelerinin etrafına küçük bir hendek inşa edin.

21- Kavanozda Salata

Az yeriniz var ama yine de kendi salatanızı yetiştirmek ister misiniz? Sorun değil ! Bir fidanlıktan fide satın alın (veya kendiniz ekin) ve onları veranda, balkon veya bahçenizdeki büyük bir tencereye nakledin. Yine de dikkatli olun: marul çok suya ve gübreye ihtiyaç duyar (örneğin, ev bitkileri için sıvı gübre). Haziran ayının ortalarından itibaren hava durumuna bağlı olarak tabaklarınızı ev salatasının ilk yapraklarıyla süsleyebilirsiniz!

22- Kuş suluk

kuşları sever misin Bahçeye yerleştirilmiş su oluğu yardımıyla onları kolayca çekebilirsiniz. Orada içip banyo yapacaklar. Lütfen lavabonun çok derin olmamasına ve kenarların hafif eğimli olmasına dikkat ediniz. Direkt güneş ışığına veya mahalle kedilerinin ulaşabileceği yerlere koymayın. Yosun oluşumunu önlemek için suyu düzenli olarak değiştirin. Sonbaharda bahçenizin solmuş çiçeklerini kesmeyin.

Diğer kuş türlerini çekebilirsiniz. Saka kuşları, yeşil ispinozlar ve ayçiçeği çekirdeği gibi baştankaralar, redpoll çuha çiçeği sever. Menü ne kadar büyük olursa, kuş çeşitliliği de o kadar fazla olur. Ve böcek de yedikleri için… Bahçenizde bir dut çalınız varsa, kışın kuşlara sunmak için meyveleri toplayın ve kurutun.

ağaç dikmek

23- Bir ağaç dikin

Bir ağaç dikmek için geniş ama çok derin olmayan bir çukur kazın. Yere sıkıca itilmeli ve batıya veya güneybatıya bakmalıdır. Ardından ağacı kurun. Köklerinin yeterli alana sahip olduğundan emin olun. Gövde ile destek arasında biraz boşluk bırakarak ağacı ve kazığını bağlayın. Her şeyden önce, ağaç direğe sürtünmemelidir, bu ona ciddi şekilde zarar verebilir.

Kedi değil Mahalle kedileri sebze bahçenizi, saksılarınızı, saksılarınızı ve hatta çiçek tarhlarınızı tırmalamaya alışkın mı? Birkaç naftayı kire gömün. Onları çabucak sakinleştirecekler!

24- Tatiller için

Bahçenizin zirvede olduğu Temmuz veya Ağustos aylarında tatile gidiyorsanız, döndüğünüzde bahçenizi iyi durumda bulmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları burada. Ayrılmadan önce çimleri biçin ve biçmeyi çiçek tarhlarına yayın. Böylece toprak daha az çabuk kurur. Tüm bahçelerinize bol su verin ve buharlaşmayı sınırlamak için balkon bitkilerini gölgeli bir köşede toplayın… ve siz yokken sonunda her şeyi sulayacak olan iyi ruhun işini kolaylaştırın. Ayrıca, siz geri dönmeden önce başkalarının açabilmesi için solmuş çiçekleri çıkarın.

25- Bir kış battaniyesi

Sonbaharda, ölü yaprakları bir tırmıkla toplayın ve uzun ömürlü bitkilerin etrafına yataklara yayın. Bu halı onları aşırı soğuğa karşı koruyacaktır.

26- Dahliaların dönüşü

Uzun zamandır eski moda olarak kabul edilen ve büyükannelerin bahçeleri için ayrılan yıldız çiçekleri, bazı yetiştirme tavsiyelerini hak eden modaya geri dönüyor. Nisan ortasından itibaren yumruları turba cipslerine yerleştirin. İlk sürgünler ortaya çıkar çıkmaz onları saksıya alın. Mayıs ayı başlarında gün içerisinde bitkilerinizi dışarı çıkarabilirsiniz. Mayıs ortasında onları toprağa nakledin. Dahlias ağustostan ekime kadar çiçek açar. Tabii ki, ilk adımı atlayabilir ve Mayıs ortasında toprağa koymak için bir fidanlıktan saksı bitkisi satın alabilirsiniz.

27- İkinci bir çiçeklenme için

Sardunyalar, Çan çiçekleri (Campanula porscharskyana) ve Our Lady of Mantle (Alchemilla mollis) çiçek açtıktan sonra bitkinin sadece genç kalbini bırakarak tamamen budayın. Böylece ikinci bir çiçeklenmenin tadını çıkaracaksınız. Acı bakla ve larkspur ile sadece solmuş çiçekleri kesin, ardından sapı kırın, böylece içine su girmez (bu bitkinin çürümesine neden olur). Ancak bu şekilde teşvik ettiğiniz çok yıllık bitkiler daha fazla su ve gübreye ihtiyaç duyacaktır.

28- Habeş kokusu

Kumda tatili andıran güçlü kokuları sever misiniz? Habeş gladioli (Acidanthera) dikin! Çok sert olmayan toprağa 10 cm derinliğe gömülen her ampul, mor kalpli güzel beyaz bir çiçek verecektir. Çiçeklenme sırasında koku etrafa iki metreye kadar yayılır.

Örneğin yabani sardunyalar ile kombinasyon halinde sonuç daha da iyi olacaktır. Son donlardan sonra onları Nisan-Mayıs aylarında ekin. Çiçeklenme sırasında, haftada bir ve 15 günde bir sulayın, seyreltilmiş sıvı gübre verin. Bu çiçeklenme süresini önemli ölçüde uzatacaktır. Daha sonra, saplar kurumaya başladığında, ampulleri kazın ve “yumuşak” bir yerde (ör. mahzende) kurumaya bırakın. Daha sonra kabuklarını soyun, yapraklarını kesin ve soğanlarınızı bir sonraki yıla kadar kuru ve karanlık bir yerde saklayın.

29- Hardy Yaz Çiçekleri

Süs sarımsak Kasım ayında ekilir. İlkbaharda yapraklar yerden çıkar. Mayıs ayında, uzun, sağlam gövdelerin tepesinde küçük çiçek topları oluşur. Solmuş süs sarımsakları bile çiçek tarhlarını harika bir şekilde süslüyor. İdeal olanı, onu daha küçük boyutlu çiçekli bitkilerle ilişkilendirmektir.

30- Sivrisinek yok!

Sivrisinekleri uzak tutmanın iyi bir yolu, lavantaları bahçenin etrafına veya üzerine, saksılara veya toprağa yerleştirmektir. Lavanta özü sadece parfümeride kullanılmaz. Ayrıca sivrisinek kovucu yağ üretiminde de kullanılır.

31- Sineklere karşı ceviz

Sinek istilasına uğrarsanız ceviz ağacı dikin (Juglans regia)! Geçmişte, bazen bu ağacı gübre yığınlarının yanına dikmek bile zorunluydu.

32- Gül hastalığı

Hastalıkları bitkiye iletebileceklerinden, her zaman güllerden düşen yaprakları çıkarın. Sonbahar ve kış aylarında bunu fark etmeyebilirsiniz, ancak ilkbaharda gülleriniz hastalanırsa, hata unutulmuş atıklarda olabilir.

33- İlkbaharda çiçek açan çalıları budayın

İlkbaharda çiçek açan çalılar, Haziran ortasına kadar çiçek açanları içerir (örneğin hor çiçeği). Çiçekleri bir önceki yıl (veya yıllarda) oluşan dallarda yetişir… Hatta “yaşlı ağaçta çiçek açmasından” söz ederiz. Çiçek açtıktan hemen sonra eski dalları çıkarın. Bu, bitkinizi genç ve sağlıklı tutacaktır.

34- Yaz çiçekli çalıları budamak

Yaz çiçekli çalılarda (örn. kelebek çalısı, hybiscus). Çiçekler önceki aylarda oluşan dallarda açar. Burada “genç ağaçta çiçeklenme”den bahsediyoruz. Bu türler için tüm sapları ilkbaharda budayın. Bu şekilde bitki dinç, genç ve çok çiçekli kalacaktır. Ayrıca büyümeyi kontrol altında tutarsanız alt dallar da verimli kalacaktır.

35- Sorunlu Sular

Çoğu zaman, farkında olmadan sivrisinekler için gerçek üreme alanları yaratırsınız. Özellikle durgun su, çoğalmalarına yardımcı olur. Örneğin, bir leğende veya fıçıda su depolamaktan kaçının. Bununla birlikte, gelişmeye zamanları olmadan larvaları yiyecek olan balıkları tanıtabilirsiniz.

36- Mahsulleri korumak için toprağı malçlayın

Karakafes, sebzelerin büyümeleri için ihtiyaç duyduğu besinler açısından doğal olarak zengin bir bitkidir. Bitkilerinizi malçlamak için kullanın. Ayıklamada zamandan tasarruf edeceksiniz, daha az sulayacaksınız. Gübreleme için de aynı olacak: Karakafes toprağı korurken, sebze bahçenizdeki sebzelere tam olarak fayda sağlayacak besinlerini nazikçe dağıtacaktır. Karakafes ayrıca mükemmel bir sinek kovucudur.

37- Hastalıklara karşı organik

Atkuyruğu, bitkilerin ve toprakların kriptogamik hastalıklarına – külleme gibi mantarlara – karşı önleyici bir tedavi olarak çok etkilidir. Atkuyruğu sönmeye karşı faydalıdır. Bunu önlemek için, tohumlarınızı suda %5 oranında seyreltilmiş bir atkuyruğu kaynağına batırın. Çeşitli küllemelere karşı savaşmak için %10’a kadar seyreltilmiş bütün inek sütü kullanın
Kolza yağı, mantar mikroplarına ve et böceğine karşı etkilidir. Kışın meyve ağaçlarına uygulayın. Terrinlerin yüzeyine ince öğütülmüş kömür serperek fidelerin sönmesine karşı önleyici tedbirler alın. Birçok meyve bahçesi hastalığını kontrol etmek için kil (Bentonit veya Montmorillonit) kullanın. Genç yapraklara önleyici olarak püskürtmek için 20 ila 50 litre su ile seyreltin.

38- Sıcak yatağı kullanın

Sıcak katman, doğal olarak ısınan ve fidelerin çerçeveler altında ideal koşullardan yararlandığı arazidir. 50 ila 70 cm’lik bir at gübresi tabakası yerleştirin. Üzerine 20 cm toprak-kompost karışımı ekleyin. Sonra örtün. Bunu takip eden fermantasyon reaksiyonu, sıcaklığı 10 ila 15 gün içinde 70°C’ye yükseltebilir. Ekime başlamak için 25°C’ye düşene kadar beklemeniz gerekir. Genellikle zirveden birkaç gün sonra ortaya çıkar.

39- Dost bitkileri ilişkilendiririm

İyi hasadı teşvik etmek ve toprağı fakirleştirmekten kaçınmak için farklı ihtiyaçlara sahip bitkileri karıştırmak gerekli olsa da, organik bir sebze bahçesinde iyi komşuluk kuralları da aynı derecede önemlidir: bazı bitkiler birbirine dayanamaz ve birlikteyken ölemez, diğerleri, diğer yandan birbirinizi uyarır, zararlılardan korur ve en iyi şekilde gelişir. Türleri çeşitlendirmek ve akıllıca birleştirmek, doğanın kendi yoluna girmesine izin vererek bahçenizi korumanın en iyi yoludur.

Başarılı refakatçi ekime birkaç örnek: Çok güçlü kokuları, aromatik otları ve ayrıca kadife çiçeği ve kadife çiçeği ile, haşere tespit sistemini karıştırarak veya bir kovucu olarak hareket ederek sebze türlerini korur (adaçayı ve biberiye havuç sineği, biberiye lahanayı kovar) kelebek, kekik sümüklü böcekleri korkutur vb.).

Fesleğen, domatesin lezzetini arttırırken iyi büyümesini kolaylaştırır, yüksük otu, bitkilerin yakınında büyüyerek direncini arttırır.

Güllerin dibine ekilen lavanta, tıpkı beyaz sinekleri ve karıncaları uzaklaştıran ve yaprak bitlerini kendine çeken nasturtium gibi parazitlerini uzak tutar: bu yırtıcılardan kurtulmak için tek yapmanız gereken onun sarmal saplarını kesmektir.
Kuraklık durumunda, geniş bitki örtüsüne sahip sebzeler (domates, kuru fasulye vb.) salatalara gerekli barınağı sağlar.

40- Pestisitlere alternatifler

Organik bahçıvan, bitkilerin birçok hastalığın nedeni olan parazit saldırılarına direnmesine ve aynı zamanda ekolojik dengeye saygı duymasına yardımcı olan ortak ürünlerden oluşan gerçek bir yeşil eczaneye sahiptir. Daima elinizin altında bulundurun: Kireç ve bakır sülfat karışımı olan Bordo karışımı, meyve ağacı hastalıklarını (küf, kabarcık, kanser vb.) önler ve tedavi eder. Bitkilerin yapraklarına püskürtülen kaynatma halindeki siyah sabun, yaprak bitlerinin, kırmızı örümceklerin ve bazı unlubitlerin saldırılarını önler.

Krizantemlere yakın bir bitkiden elde edilen piretrum tozu, parazit böcekleri felç eder. Bazı biyolojik insektisitlerde bulunan Bacillus thuringiensis, tırtıllara karşı müthiş etkili bir bakteridir. Atkuyruğu, kaynatmada (veya ticarette toz halinde satılır) mantarların neden olduğu hastalıklara karşı bitkilerin direncini arttırır.

Siyah sabun antibakteriyel ve böcek öldürücü özelliklere sahiptir. 1 L ılık suya 5 yemek kaşığı siyah sabun ekleyin.